Home | Alles over de mogelijke kleuren van een Border Collie

Alles over de mogelijke kleuren van een Border Collie

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Border Collie is een zeer populaire hond en dit ras is dan ook in heel veel verschillende soorten en maten te krijgen. De Border Collie kleuren zijn heel uiteenlopend en zo is er altijd wel een kleurencombinatie die perfect aansluit bij jouw wensen. Het is waarschijnlijk een van de meest gevarieerde honden als het op kleur aankomt.

Er zijn natuurlijk de traditionele zwart witte en bruin witte Border Collie, maar ook tricolor en grijs blauw en kleuren die voorkomen. Er zijn natuurlijk ook bijzonder een unieke vachtkleuren die onder de naam merle, blue merle en lilac vallen. De kleuren zijn allemaal prachtig en welke Border Collie kleur jij wilt hebben, is puur een kwestie van persoonlijke smaak.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Bruin en zwart-witte Border Collies

De meest voorkomende Border Collie kleuren zijn zoals gezegd de bruin en zwart met witte Border Collies. Als we naar de kleur bruin kijken, dan is dit een soort chocolade-achtige kleur. Dit is dan ook waarom een bruine Border Collie soms chocolate en white genoemd wordt.

De bruine kleur kan ook richting het rood gaan, al is lichtbruin ook een veel voorkomende kleur. Qua witte aftekeningen zijn de bruine en zwarte Border Collies eigenlijk hetzelfde. Als een Border Collie aan de rasstandaard wil voldoen, mag de witte kleur niet overheersen in de vacht. Dit is dan ook bij de meeste Border Collie kleuren niet het geval als ze van erkende fokkers komen.

Witte aftekeningen

De witte aftekeningen van de Border Collie kleuren mogen zoals gezegd niet overheersen, maar moeten wel aanwezig zijn. Bij de meeste Border Collies zijn deze aftekeningen aan de punt van de staart, de poten, de bles, de kraag en op de borst te vinden.

De meeste bruine Border Collies hebben een witte staartpunt en 4 witte pootjes. Dit geldt hetzelfde voor de meeste zwarte Border Collies. In de winter is de bruine en zwarte Border Collie kleur meestal donkerder waar deze in de zomer wat lichter zijn door de zon. Dit is dus niet iets om je zorgen over te maken.

Border Collies met 3 kleuren

Net als bij veel andere rassen bestaat ook bij de Border Collie kleuren een tricolor versie. Dit is bij zowel bruin als zwart-witte Border Collies het geval, maar ook blauw-witte en lilac-witte Border Collies kunnen een tricolor variant hebben.

De derde kleur is in de meeste gevallen bruin en zijn meestal op de wangen, boven de ogen, bij de staart en de poten. Dit type Border Collie kleur voldoet aan de standaard als de hond wel gewoon bruine ogen heeft. Verder mag de tricolor Border Collie met alle andere kleuren gekruist worden, iets wat bijvoorbeeld met een merle niet mag.

Border Collie merle kleuren

Het woord is nu al een paar keer gevallen: merle. Dit is een vachtkleur die meerdere tinten van de basiskleur heeft en dit wordt vaak in vlekken en platen in de vacht teruggevonden. Een Border Collies merle kan in meerdere kleuren voorkomen.

Er bestaat een lilac merle, blue merle, chocolate merle en slate merle. Het is ook mogelijk dat een Border Collie merle een tricolor is. Dan zijn er nog bruine aftekeningen onder meer boven de ogen en op de wangen. De Border Collie kleuren leverkleur en licht paars vallen onder de naam lilac. Bij de merle Border Collie kleuren mag deze 1 of 2 blauwe ogen hebben, wat bij de normale kleuren niet mag.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Collie wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Fokken met Border Collie merle

Als het op de merle kleur aankomt, is het in de fokkerij belangrijk om naar bepaalde factoren te kijken. Het is dan belangrijk dat je naar de ouderdieren kijkt, ook verder weg in de stamboom. Als je een merle met een andere merle kruist, zal de kans dat je hierdoor pups krijgen met ernstige lichamelijke afwijkingen krijgt zeer groot.

Ook kan er sprake zijn van doodgeboorte en zijn de pups vaak doof en blind. Dit maakt ook dat binnen de rasvereniging er een verbod bestaat op het fokken van dit type Border Collie. Door bij een erkende fokker aan te kloppen voor een Border Collie puppy, is de kans dus groter dat je een gezonde en goede pup in handen krijgt.

Bezoek meerdere nestjes

Als je niet helemaal kunt kiezen uit de verschillende Border Collie kleuren, is het een goed idee om bij een paar fokkers te gaan kijken naar verschillende kleuren. Je kunt misschien in levende lijve een betere keuze maken welke kleur je het mooiste vindt.

Daarbij zijn ook de ouderdieren van de Border Collie pups een goede indicatie hoe de vacht eruit zal komen te zien. Het is dus altijd verstandig om even bij de fokker op bezoek te gaan om dit even te bekijken. Hoewel de pups natuurlijk allemaal schattig en leuk zijn, zal je vanzelf een favoriet tegenkomen en weet je direct welke kleur je voorkeur geniet.

Leer alles over jouw lieve Border Collie

Wil je álles leren over jouw Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Allemaal hetzelfde soort karakter

Zoals eerder vermeld zijn er veel verschillende Border Collie kleuren en het is dus persoonlijke voorkeur welke voor jou het mooiste is. Iedereen heeft een andere smaak en dat maakt ook dat er altijd wel een leuke Border Collie kleur is die perfect is voor jou.

Bedenk wel dat de kleur verder geen invloed heeft op het karakter van de Border Collie. Alle kleuren hebben hetzelfde karakter. Het is vooral hoe je de pup opvoedt wat bepaald hoe het karakter zich gaat ontwikkelen. Zorg dat je vanaf het begin consequent bent met de opvoeding en je zult een loyale vriend voor het leven hebben.

Verschillende soorten vachten

Qua vacht maakt het ook geen verschil als het op Border Collie kleuren aankomt. Er worden 2 verschillende vachtsoorten benoemd, kortharig en langharig, maar ook een combinatie van de twee en iets er tussenin is mogelijk.

De dikke ondervacht is bij alle Border Collie kleuren dik en zacht en de bovenlaag is halfzacht. Deze bovenlaag kan steil, ruw en ook krullend zijn. Alle Border Collie kleuren hebben evenveel aandacht nodig als het op verzorging aankomt en meestal is 2 keer in de week borstelen voldoende voor een mooie vacht. De verschillende type vachten kunnen bij alle Border Collie kleuren voorkomen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload