Home | Border Collie uit het asiel halen.. een goed idee? (+tips!)

Border Collie uit het asiel halen.. een goed idee? (+tips!)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Ben jij op zoek naar een hond om te adopteren uit een asiel. Dan is de tomeloos actieve Border Collie misschien een optie voor jou. Voordat je echter een hond uit een asiel haalt, is het belangrijk om je goed in te lezen en te weten wat de uitdagingen zijn.

In dit artikel bespreken we alles omtrent het adopteren en het verzorgen, maar ook het (her) opvoeden van een Border Collie uit het asiel.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Waarom een Border Collie in het asiel belandt

Een Border Collie is een bijzonder actieve hond en dat is voor veel mensen een reden om hem als pup te nemen. Op den duur echter kan het behoorlijk vervelend worden om de hond dagelijks te moeten uitlaten.

Bovendien kan de hond depressief en in sommige gevallen zelfs destructief worden als het niet op tijd en te weinig wordt uitgelaten. Sommige eigenaren besluiten dus om hun hond weg te doen als het hun te veel wordt en zo belanden de lieve en enorm intelligente honden in het asiel. Het is een nobel verlangen van jou om die beestjes te redden uit hun zielige bestaan.

Een eerste kennismaking met een Border Collie

Voor we verder gaan, willen we eerst wat vertellen over de geschiedenis van de Border Collie omdat we geloven dat de historie van het fokprogramma veel kan zeggen en duidelijk kan maken over het karakter en het uiterlijk van een hond.

Daarom zullen we wat meer vertellen over de Border Collie die oorspronkelijk uit het zuiden van Schotland komt.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Collie wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een mix tussen verschillende honden

De naam van de Schotse herdershond komt allereerst van het feit dat het beest een mix is tussen door de Romeinen gehouden honden en door de Vikingen gedomesticeerde honden.

In het grensland tussen Engeland en Schotland waren beide hondenrassen te vinden en de plaatselijke boeren probeerden de honden met elkaar te kruisen om een goede werkhond te ‘ontwerpen’.

Een hond om de kuddes te hoeden

In de eerste plaats was de taak van de hond om schapenkuddes te hoeden en de boeren die het beest daarvoor fokten, keken voornamelijk naar twee dingen: de intelligentie van de hond om hem de kunsten van het hoeden aan te leren en de snelheid van de hond, zodat hij de schapen goed zou kunnen bijhouden en niet moe zou worden.

Het gevolg was deze mooie Schotse Herder (collie betekent herder in het Schots) rashond die inmiddels internationaal is erkend als ras.

Een Border Collie uit het asiel halen, voordelen

Het is helemaal geen slecht idee om een Border Collie uit het asiel te adopteren, zelfs een nobel idee. Het beestje zit in een asiel maar in een kennel en een actief beest als een Border Collie is daar nooit gelukkig. Jij kan echter het verschil betekenen door zo’n beest te adopteren.

Maar vaak is het beter voor de algehele ‘fokindustrie’ om een bestaande hond te nemen en niet op zoek te gaan naar een puppy. We zullen uitleggen waarom.

Waarom een puppy nemen soms onverantwoord is

Vooral in het oosten van Europa zijn er hele ‘puppyfarms’. Op deze boerderijen leven teefjes in het donker en worden bijna zonder ophouden gedekt om meer en meer puppy’s te werpen. Dit is niet alleen onverantwoord voor de moeders, maar het komt de gezondheid van de puppy’s ook niet ten goede.

Ook worden deze puppy’s niet goed gevaccineerd, verzorgt en worden ze te vroeg bij de moeder vandaan gehaald. Je weet dus eigenlijk nooit of je een pup via Marktplaats wel verantwoord kan kopen. Bij een hond uit een asiel vis je niet uit de puppyvijver maar help je een al levende hond uit zijn eenzame bestaan.

Leer alles over jouw lieve Border Collie

Wil je álles leren over jouw Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Nadelen van een Border Collie uit het asiel halen

Helaas.. er zijn natuurlijk wel wat nadelen aan het adopteren van een Border Collie. Die schetsen we hieronder voor je.

Nadelen van een Border Collie adopteren: gezondheid

Een Border Collie is, net als andere rashonden, voor allerlei erfelijke ziektes vatbaar. Een van de meest voorkomende problemen qua gezondheid is epilepsie: door een verstoring in de hersencellen kan een Border Collie soms de controle over zichzelf verliezen, gaan schuimbekken en stuiptrekken.

Ook kan een dergelijke Schotse herder pijntjes krijgen in zijn gewrichten, voornamelijk in de heup en elleboog. Zeker als je een dier op latere leeftijd uit een asiel adopteert, kan het beest je flink op de kosten jagen. Je moet met een oude hond vaak naar de dierenarts.

Nadelen van een Border Collie adopteren: levensverwachting

Een Border Collie in een asiel heeft niet altijd papieren en het is niet altijd te achterhalen wat de leeftijd is. En ook al weet je de leeftijd, is het niet altijd duidelijk hoe gezond het beest is. Als je een lange relatie wil met een hond, kan het voor jou emotioneel moeilijk zijn om een hond te nemen die niet meer zo lang te leven heeft. Je wilt immers zo lang mogelijk van je hond genieten.  

Nadelen van een Border Collie adopteren: gedrag en activiteit

Je moet er vooral rekening mee houden dat het beest enorm actief is en je zult er echt wel zoet mee zijn om het beest weer een beetje te disciplineren. In het algemeen zijn veel honden in het asiel nu niet de meest gedisciplineerde honden en niet alle honden gedragen zich evengoed.

Het is dus belangrijk om een beetje kennis en ervaring te hebben van en met honden: je moet zorgen dat je het beestje duidelijk maakt dat jij de nieuwe baas wordt.

Waarom een Border Collie adopteren goed is

Het is een goed idee om een Border Collie te adopteren als je al wat meer ervaring hebt met honden. Doe het niet als je niets afweet van het gedrag en opvoeden van honden. Als je een beetje kennis hebt van honden zal je een Border Collie erg gelukkig maken door hem uit zijn eenzame asielbestaan te bevrijden en mee te nemen naar je huis.

Met een Border Collie krijg je een aanhankelijk, lieve, vriendelijke en dienstbare herdershond die jou graag zal proberen te ‘pleasen’.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload