Home | Lees hier alles over de Border Collie met blauwe ogen

Lees hier alles over de Border Collie met blauwe ogen

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als het over de rasstandaard van de Border Collie gaat, gaat het natuurlijk ook over de Border Collie met blauwe ogen. Het is een prachtige hond om te zien en een Border Collie met blauwe ogen geeft helemaal een apart gezicht. Het is mogelijk dat beide ogen van de hond blauw zijn, maar het kan ook zijn dat slechts 1 oog blauw is.

Als het om de rasstandaard gaat, dan mogen de ogen alleen blauw zijn als het een merle variant betreft. Bij de normale kleuren zoals onder meer zwart-wit en bruin-wit moeten de ogen juist bruin zijn. Als bij de normale kleur 1 van de ogen of beide ogen blauw zijn, dan voldoet de hond niet aan de rasstandaard van de rasvereniging.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

De merle variant

De Border Collie met blauwe ogen mag dus wel als het om een merle variant van dit type ras gaat. Dan is natuurlijk de vraag wat is merle precies? Merle is een kleurcombinatie waarbij er verschillende tinten van de basiskleur van de Border Collie over het hele lichaam te vinden is. Bij de merle-variant is het ook belangrijk dat het wit niet mag overheersen in de vacht. De tinten van de basiskleur verschijnen meestal niet op een witte ondervacht, maar enkel op de ondervacht kleur die als basiskleur wordt gezien.

Er zijn onder andere blue merle Border Collies en red merle Border Collies. Bij een blue merle is de basiskleur zwart met tinten grijs en bij de red of chocolate merle is de basiskleur bruin met verschillende tinten bruin.

Rasstandaard ogen

Bij een Border Collie met blauwe ogen is het ook mogelijk dat niet het hele oog of blauw is of de hele ogen blauw zijn. Het kan namelijk ook zijn dat het oog een kleurencombinatie is van blauw en bruin, wat een zeer zeldzaam en bijzonder uiterlijk geeft aan de Border Collie.

Zoals gezegd is dit volgens de rasstandaard enkel toegestaan bij de merle Border Collies en niet bij de andere kleuren. Het is geen schande als dit niet zo is, maar voor de rasvereniging is je Border Collie dan geen echte zuivere Border Collie.

Meerdere mogelijkheden

Meestal wanneer de pup geboren wordt, is het een Border Collie met blauwe ogen ongeacht welke kleur de pup is. Als ze ouder worden, zal de kleur van de ogen langzaamaan verkleuren naar de kleur bruin. Zoals gezegd hebben de meeste Border Collies wel gewoon bruine ogen, maar ook hier kan weer variatie in zitten.

Zo kan een hond hele lichtbruine ogen hebben, maar is het ook mogelijk dat de ogen donkerbruin zijn. Bij de merle varianten blijven de ogen blauw, maar het ook voorkomen dat 1 van de ogen verandert van kleur en de andere wel blauw blijft. Het is vooraf niet echt te bepalen welke kleur ogen je hond zal krijgen.

Hypnotiserende blik

Als je Border Collie met blauwe ogen maar 1 oog blauw houdt en de andere bruin wordt, heet dit ook wel odd eye. Het is op de een of andere manier bijna hypnotiserend wanneer een Border Collie met blauwe ogen je aankijkt. Dit komt ook omdat dit type hond gefokt is voor onder meer schapen hoeden en deze blik heeft ontwikkeld om schapen onder controle te krijgen.

Mocht je Border Collie met blauwe ogen dit gaan doen, is het wel verstandig om direct in te grijpen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het drijfinstinct naar boven komt en als je met kleine kinderen of andere dieren te maken hebt, is dit niet wenselijk. De hond zal dan namelijk dit instinct hierop gebruiken en daardoor kunnen hele vervelende situaties ontstaan.

Bekijk de stamboom goed

Mocht je van plan zijn een pup te gaan kopen en dit is een merle Border Collie met blauwe ogen, dan is het verstandig om even de stamboom te bekijken. Het is namelijk zo bij een merle dat je op moet passen met het gen dat deze kleurcombinatie veroorzaakt. Als beide ouderdieren dit gen hebben, gaat dit namelijk problemen veroorzaken.

De kans is dan namelijk enorm groot dat er lichamelijke afwijkingen bij de pups aanwezig zijn. Deze hoef je in eerste instantie niet eens te zien, maar kunnen wel degelijk aanwezig te zijn. In de meeste gevallen zullen dit soort pups doof en blind geboren worden en is de kans op doodgeboren puppy’s ook mega groot.

Door rasvereniging erkende fokker

Als je er zeker van wilt zijn dat je Border Collie met blauwe ogen gezond en wel is, kun je het beste even op zoek gaan naar een erkende fokker. Dit soort fokkers heeft namelijk deze erkenning ontvangen van de rasvereniging. Ze krijgen dit alleen als de Border Collies die ze fokken ook daadwerkelijk voldoen aan de rasstandaard die de rasvereniging ingesteld heeft.

Op de website van de vereniging staat de lijst met fokkers waar je naartoe kunt gaan voor een gezonde pup.

Ervaring vereist

Het karakter van een Border Collie met blauwe ogen is niet anders als de andere variaties. Het zijn hele leuke honden die ontzettend veel uithoudingsvermogen hebben en heel intelligent zijn. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je een jonge hond op moet voeden voordat je met een Border Collie aan de slag gaat.

Als je al een paar jaar ervaring hebt, is dit een perfecte hond voor jou om in huis te halen. Ze hebben door het grote uithoudingsvermogen ook veel beweging nodig en het is dus belangrijk dat je ze dit ook kunt geven.

Activiteiten en uitdagingen

Zoals vermeld hebben de Border Collies veel beweging nodig en dit geldt natuurlijk ook voor de Border Collie met blauwe ogen. Ze zijn enorm actief en houden van uitdagingen. Om vanaf puppy af aan je Border Collie het juiste gedrag aan te leren, zou je het beste direct wanneer het kan op cursus moeten gaan.

Zo kun je met de juiste hulp je pup direct alles goed aanleren. Hier zul je als je Border Collie met blauwe ogen ouder wordt alleen maar gemak van hebben. Ook mentaal kunnen ze wel uitdagingen gebruiken, denk hierbij aan trucjes leren of hersenspelletjes speciaal voor honden.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload