Home | Alles over de Border Collie blue merle (uitgebreid artikel)

Alles over de Border Collie blue merle (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Border Collie blue merle is een prachtige kleur hond die perfect is als je graag een actieve leergierige hond in huis wilt halen. Dit ras is ontzettend intelligent en werd van oudsher gebruikt voor het schapen drijven. Dit maakt ook dat je een Border Collie heel goed kunt trainen.

De Border Collie blue merle wil net als andere kleuren Border Collies graag uitgedaagd worden en houdt van veel bewegen. Het is daarom goed om te bekijken of je de juiste thuissituatie kunt bieden aan de hond om deze een gelukkig leven te kunnen bieden. Je kunt de Border Collie blue merle prima als gezinshond aanschaffen als je er maar genoeg aandacht aan besteedt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Een consequente baas

Wanneer je een Border Collie blue merle aan wilt schaffen, zul je net als bij andere Border Collies, al wat ervaring moeten hebben met het opvoeden van jonge honden. Een Border Collie heeft namelijk een consequente baas nodig die weet hoe hij of zij om moet gaan met het specifieke karakter van dit type hond.

Het zijn namelijk actieve en slimme honden die genoeg lichamelijke en mentale uitdagingen moeten hebben om goed opgevoed te kunnen worden. Als een Border Collie blue merle lang binnen moet zitten of niet genoeg beweging of aandacht krijgt, is de kans groot dat er problemen ontstaan met het gedrag.

Prachtig en uniek uiterlijk

Een Border Collie blue merle is een wit met zwart blauwe hond waarbij er verschillende tinten zwart grijs over het hele lichaam van de hond te vinden zijn. Dit geeft de hond vaak een prachtig en uniek uiterlijk. Er is geen enkele Border Collie blue merle hetzelfde en de vlekken zijn dan vaak verdeeld over het hele lichaam.

Zo’n Border Collie blue merle kan bruine ogen hebben, maar het is ook mogelijk dat 1 of 2 ogen blauw zijn. Dit draagt nog meer bij aan het unieke uiterlijk van een Border Collie blue merle. Een standaard Border Collie blue merle heeft enkel zwarte vlekken als de ondervacht een grijze kleur heeft.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Collie wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Fokken van een merle

Het ontstaan van een Border Collie blue merle gebeurt als er een kruising wordt gemaakt waarbij 1 van de ouders het merle gen heeft. Het is daarbij belangrijk dat bij de kruising maar van 1 ouder dit gen ingebracht wordt, want als het bij beide het geval is, zal dit tot problemen leiden.

Dit maakt het ook zo belangrijk dat beide stambomen goed nagekeken worden op het merle gen. Als een merle met een merle gekruist wordt, zullen de puppy’s in bijna 100% van de gevallen lichamelijke aandoeningen hebben. De meeste pups zullen blind en doof geboren worden en in sommige gevallen worden de pups dood geboren. Ga altijd naar een erkende fokker om een zuivere Border Collie blue merle pup te kopen om dit te voorkomen.

Een leuk en actief karakter

Het karakter van een Border Collie blue merle is net als andere kleuren Border Collies heel leuk. Het is perfect voor een gezin dat graag buiten is en veel beweegt. Een Border Collie blue merle is geen hond die lange tijd binnen kan zitten en is in dat opzicht geen echte huishond.

Als je een huis met een grote tuin hebt of op een boerderij met veel ruimte woont, is de Border Collie blue merle een perfecte hond voor jou. Dit type hond zal je erf goed bewaken en is loyaal aan jou en de mensen die dicht bij je staan.

Makkelijk te verzorgen vacht

De vacht van een Border Collie blue merle is net als die van andere Border Collie kleuren. Er wordt over het algemeen tussen 2 type vachten onderscheid gemaakt. Je hebt de kortharige en langharige versie. Toch is er ook een combinatie van deze 2 type vachten mogelijk. Het zijn gelukkig wel type vachten die relatief eenvoudig te verzorgen zijn.

De vacht van een Border Collie blue merle zul je toch 2 keer in de week goed moeten borstelen. Kijk ook goed naar de haargroei in de oren van de Border Collie. Als er teveel haren in de oren komt te zitten, kan er vuil in gaan zitten waar dan weer infecties door kunnen ontstaan. 

Sierlijke hond met een atletische bouw

De Border Collie blue merle is een hele mooie sierlijke hond die dit niet alleen aan de vacht dankt, maar ook aan de bouw. Het zijn geen hele grote honden, maar hebben een schofthoogte van 48 – 56 cm, reutjes, en 46 – 53 cm, teefjes. De reuen wegen meestal tussen de 14 en 20 kg en de teefjes tussen de 12 en 19 kg.

De Border Collie blue merle is heel fraai gebouwd en heeft een echt atletisch lichaam. De blik in de ogen van een Border Collie blue merle is zeer scherp, maar ook de intelligentie en vriendelijkheid is goed in de ogen terug te zien. 

Leer alles over jouw lieve Border Collie

Wil je álles leren over jouw Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Werkwillige en intelligente hond

Als je op zoek bent naar een bijzondere hond waar je goed mee samen kunt werken, dan is een Border Collie blue merle echt een ideale hond voor jou. Het karakter is werkwillig en doordat de honden slim zijn, pakken ze alles razendsnel op. Wanneer je graag wedstrijden wilt doen met je hond, is dit een perfect ras om dit mee te doen.

De combinatie van de intelligentie met de snelheid en het uithoudingsvermogen maken het perfecte honden voor vaardigheids parcoursen. Een Border Collie blue merle heeft alles snel door en kun je dus tot in perfectie trainen.

Veel beweging nodig

Op het moment dat je een Border Collie blue merle in huis wilt gaan halen, is het belangrijk dat je weet dat het honden zijn die heel veel beweging en aandacht nodig hebben. Je zult dus veel erop uit moeten om de hond gelukkig en onder controle te houden.

Bij te weinig beweging of aandacht, kan een Border Collie opstandig worden en een spelletje met je gaan spelen. Het is daarbij ook verstandig om zodra het mogelijk is op puppycursus te gaan. Dit is goed voor de socialisatie van de Border Collie blue merle, maar ook om deze op de juiste manier op te voeden.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload