Home | Maak kennis met de Border Collie in het wit (lang artikel)

Maak kennis met de Border Collie in het wit (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Er zijn talloze kleuren mogelijk als het op de Border Collie aankomt, maar de Border Collie bruin wit is toch wel 1 van de meest populaire versies van het ras. Er zijn niet veel hondenrassen te vinden waarbij er zoveel kleuren mogelijk zijn en ook geaccepteerd worden. Dit is vooral te wijten aan het feit dat de Border Collie van oudsher niet gefokt is om mooi te zijn.

Het ging er bij deze honden vroeger al om dat ze genoeg werkvermogen hadden om te kunnen helpen bij het hoeden van vee en schapen. Het maakte daarbij niet uit wat voor kleur de Border Collie had. Dit is dan ook de reden dat er zoveel kleurcombinaties te vinden zijn.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Meerdere versies

De kleur die je het meest zult zien bij dit hondenras is zwart wit, maar ook de Border Collie bruin wit heeft een behoorlijke opmars gemaakt als het op populariteit aankomt. De meeste mensen denken ook eigenlijk dat een Border Collie enkel in zwart wit bestaat, maar niets is minder waar.

De Border Collie bruin wit zijn steeds meer te vinden en deze zijn in verschillende soorten te zien. Zo zijn er die met tan points, een zadelpatroon en ook zijn er verschillende merle varianten van de Border Collie bruin wit. Dit maakt dat er zoveel variatie is dat er zeker een Border Collie bruin wit is die helemaal perfect is voor jou.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Collie wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Merle bruin wit

Bij een merle is de basiskleur van de Border Collie bruin wit. Deze variant kan voor een heel bijzonder uiterlijk zorgen. Een merle houdt in dat er over het hele lichaam vlekken in verschillende tinten van de basiskleur te vinden zijn. In het geval van de Border Collie bruin wit is dit dus allerlei tinten bruin.

Het is bij een merle ook mogelijk dat de ogen bruin zijn, maar ook blauwe ogen behoren tot de mogelijkheid. Daarbij kan het hele oog blauw zijn, kan er een combinatie van bruin en blauw in 1 oog zelf zijn en kan het ook zijn dat de hond 1 blauw en 1 bruin oog heeft. Bij de merle zijn blauwe ogen toegestaan, bij de gewone Border Collie bruin wit niet.

Meer bruin dan wit

De aftekeningen van een Border Collie bruin wit zijn nagenoeg hetzelfde als bij een zwart witte versie, maar dan logischerwijze in de kleur bruin. Het is bij een gewone Border Collie bruin wit zo dat de witte kleur niet mag overheersen in de vacht en er dus meer bruine dan witte plekken te zien mogen zijn.

Tenminste dat is bij een Border Collie bruin wit zo die moet voldoen aan de rasstandaard van de rasvereniging. Het is daarbij wel zo dat volgens de rasstandaard het liefst de kraag, borst, poten, bles en staartpunt wit zijn. Tussen de Border Collie bruin wit kan de bruine kleur ook enorm verschillen. Het kan lichtbruin, maar ook donker bruin of roodbruin zijn.

Beide ouders bruin wit

Als het op het fokken van een Border Collie bruin wit aankomt, dan is het van belang dat beide ouders drager zijn van de kleur bruin. Is dit niet het geval, dan is het een beetje gokken wat voor kleur je gaat krijgen. Het is namelijk een recessieve kleur en dit houdt in dat het bij beide voor moet komen om doorgegeven te kunnen worden.

Het gen voor de bruine kleur is wel bij elke Border Collie bruin wit hetzelfde. Een lichtbruine kleur is geen ander gen dan een roodbruine kleur. In de zomer kan door de zon de kleur ook anders worden.

Dubbelgelaagde vacht

De vacht van de Border Collie bruin wit is hetzelfde als die van de andere kleuren. De hond heeft een dubbelgelaagde vacht welke beiden dicht en dik zijn. Het voordeel van deze vacht is dat de Border Collie bruin wit weerbestendig is. Ze kunnen zich prima warm houden in de koudere maanden van het jaar.

Het fijne is ook dat deze vacht makkelijk schoon wordt en wassen maar 1 keer in de 2 maand nodig is. Qua verzorging is 1 keer in de week borstelen voldoende. De vacht verhaart wel en daarom is het belangrijk wel de juiste verzorging te bieden. Als je namelijk niet borstelt, is de kans op klitten groot en zul je er veel werk mee hebben.

Leer alles over jouw lieve Border Collie

Wil je álles leren over jouw Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Karakter verandert niet

De kleur van de Border Collie heeft verder geen effect op het karakter. Dit karakter is bij dit type ras bij elke kleur hetzelfde. De Border Collie bruin wit is een aanhankelijke hond die slim is en graag wil werken. Het zijn dan ook honden gefokt als werkhonden en dat zorgt ervoor dat je ze veel kunt leren.

Ze doen er alles aan om jou als baas tevreden te stellen en hierdoor zul je vaak makkelijk door bijvoorbeeld een puppycursus de gehoorzaamheid van de hond kunnen trainen. Ze zijn heel fanatiek en dat maakt dit type hond ook perfect om wedstrijden mee te doen.

Intelligent en actief

De Border Collie bruin wit staat net als de andere kleuren bekend als een hond die zeer intelligent en actief is. Dit is dan ook de reden dat je de hond genoeg uitdagingen moet geven om verveling tegen te gaan. Als een Border Collie bruin wit verveeld raakt, dan is de kans op gedragsproblemen zeer groot.

Zorg dus dat je genoeg te bieden hebt aan de hond en maak van je Border Collie bruin wit een gezonde en blije hond.

Thuissituatie beoordelen

De Border Collie bruin wit is het beste geschikt voor een gezin dat ervan houdt om buiten te zijn en sportief is. Het zijn honden die veel moeten bewegen en het beste passen op een plek waar een grote tuin te vinden is. Als ze maar genoeg kunnen rennen en ravotten, zijn deze honden tevreden en zul je in huis ook een hele plezierige hond hebben.

Het is dus van belang dat je eerst bekijkt of dit type hond in jouw thuissituatie past voor je een Border Collie bruin wit puppy aan gaat schaffen. Het karakter moet ook bij jouw persoonlijke karakter passen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Border Collie grijs 

Maak kennis met de Border Collie grijs 

De Border Collie Grijs, een prachtig en intelligent ras, heeft de harten van hondenliefhebbers over de hele wereld veroverd. Deze honden staan bekend om hun buitengewone intelligentie en indrukwekkende werkethiek. In dit artikel willen we je graag voorstellen...

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload