Home | Lees hier alles over een Border Collie bruin

Lees hier alles over een Border Collie bruin

⏱ Leestijd: 3 minuten

Als je naar een Border Collie kijkt, zijn er heel veel verschillende kleuren waarin deze honden voorkomen, maar de meest voorkomende kleur bij de Border Collie is bruin. Dit kan in combinatie met wit zijn, maar er zijn ook Border Collies die bruin met zwart zijn. Er zijn heel veel verschillende kleuren en het is dan ook 1 van de weinige rassen waarbij zoveel verschillende kleuren zijn toegestaan. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken omdat het een werkhond is en het uiterlijk van de Border Collie daarbij niet het belangrijkst is. Als je een andere kleur Border Collie hebt, zul je al snel de vraag krijgen wat voor ras het is, aangezien zwart-wit het meest voorkomend is.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Border Collie!

Verschillende kleurencombinaties

Hoewel elke Border Collie een combinatie van wit met een kleur is, mag de witte kleur volgens de standaard niet overheersen. Als je een bruine Border Collie hebt, zal deze met wit gecombineerd zijn, maar zal er meer bruin zijn dan wit. Dan heb je te maken met een Border Collie die voldoet aan de rassenstandaard. Een Border Collie kan naast bruin en wit ook driekleurig zijn. Dan is er naast bruin en wit ook zwart in de vacht aanwezig. Vaak is de zwarte kleur dan als een soort zadel op de rug van een Border Collie en zul je bruin en wit eromheen zien.

Kleur heeft geen invloed op karakter

Of de Border Collie bruin en wit de juiste kleur is voor jou, hangt af van persoonlijke keuze. Sommige mensen vinden zwart en wit juist mooi en anderen kiezen weer voor de driekleur. Door een paar verschillende nestjes te bezoeken, kom je er vanzelf achter welke kleur je het meest aanspreekt. Het is namelijk alleen de kleur die anders is, het karakter blijft bij alle verschillende kleuren gewoon hetzelfde. Het zijn werkwillige honden met een fijn karakter en daarbij speelt de kleur geen rol. Het maakt dus niet uit of je een zwart en wit, bruin en wit, driekleurige of blue merle Border Collie koopt, het blijven honden met goede karakters.

Rassen standaarden voor een Border Collie

Een Border Collie bruin en wit hoort als de deze bij een erkende fokker weghaalt aan een aantal rassen standaarden te voldoen. De kleur is hierbij 1 van de belangrijkste factoren. Zoals gezegd mag wit niet overheersen in de vacht als je een bruine Border Collie hebt. Verder mogen de gespitst staan, half staan of enkel de puntjes hangen. Dit kan bij 1 enkel oor zijn, maar kan ook bij beide zijn. De kleuren van de ogen van een border collie bruin behoren standaard bruin te zijn. Bij een blue merle Border Collie kan er 1 blauw en 1 bruin oog zijn, maar niet bij een Border Collie bruin.

Nieuwsgierig en een goede werkhouding

Een Border Collie bruin is qua karakter heel erg nieuwsgierig en heeft een goede werkhouding. Doordat het van origine gefokt is als een werkhond, zal een Border Collie bruin heel veel beweging nodig hebben. Het is dus geen hond die de hele dag binnen kan zitten en zal daarom het best gedijen op het platteland op een boerderij of in ieder geval bij een huis met een grote tuin. Als baas moet je dus wel een beetje een sportieve houding hebben om een Border Collie in huis te nemen en deze gelukkig te kunnen maken. Je zult veel met een Border Collie moeten ondernemen en zult in weer en wind op pad moeten.

Veel beweging en activiteiten

De reden dat een Border Collie bruin veel beweging en activiteiten nodig heeft, is omdat wanneer deze niet genoeg uitgedaagd wordt, er probleemgedrag kan ontstaan. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en dit kan een effect hebben thuis, maar ook onderweg als je andere honden tegenkomt. Een Border Collie moet zijn of haar energie kwijt kunnen, maar ook spelen behoort tot de activiteiten waar je een Border Collie mee kunt uitdagen. Er zijn genoeg speeltjes de het intellect van een hond aanspreken en deze zijn dan ook perfect voor een Border Collie om mee te spelen. Zolang je genoeg met een Border Collie doet, zal deze zich goed gedragen en zul je geen problemen ondervinden.

Een goede gezinshond

Het fijne aan een Border Collie bruin is dat deze ook prima bij een gezinssituatie past. Het is namelijk een type hond wat heel goed met kinderen kan. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel, maar normaal gesproken is het een hond met een fijn karakter waar ook kinderen het goed mee kunnen vinden. Het is dan ook vaak zo dat kinderen de hond veel aandacht kunnen geven en ook leuke spelletjes samen kunnen doen. Wel zo fijn, de hond en de kinderen zorgen bij elkaar dat ze de energie kwijt kunnen. Aan het einde van de dag heb je geen kind meer aan geen van beiden.

Kies voor een erkende fokker

Wanneer je een Border Collie bruin voor een gezinssituatie wilt kopen, is het wel verstandig om bij een erkende fokker langs te gaan voor een hond. Deze zijn namelijk vaak goed gesocialiseerd en zijn daardoor kalm en makkelijk in een nieuwe situatie. Bij niet-erkende fokkers is er vaak sprake van een nerveuze of angstige Border Collie. Deze zijn dan weer niet ideaal voor een gezinssituatie aangezien deze angst of nervositeit ook om kan slaan in agressie. Als je een Border Collie bruin wilt, kies dan voor een erkende fokker om teleurstelling te voorkomen.

Verzorg de vacht goed

Houd ook in de gaten dat een Border Collie bruin de nodige verzorging nodig heeft als het op de vacht aankomt. Border Collies hebben een lange vacht welke goed onderhouden moeten worden. Doe je dit niet, dan kan de vacht gaan klitten. Door regelmatig te borstelen, voorkom je dat er klitten ontstaan en houd je de vacht van je Border Collie bruin gezond en verzorgd. Zorg ook dat je de oren goed in de gaten houdt, omdat er bij te veel haar in de oren oor infecties kunnen ontstaan.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Lees hier alles over een Border Collie trimmen

Lees hier alles over een Border Collie trimmen

Net als alle andere honden, moet de vacht van een Border Collie ook goed verzorgd worden en is in sommige gevallen een Border Collie trimmen nodig. Dit is zeker niet altijd het geval, er zijn ook Border Collies die nooit bij een trimsalon in de buurt komen....

Lees hier alles over Border Collie training

Lees hier alles over Border Collie training

Als je het ras een beetje kent, weet je dat Border Collies ontzettende slimme honden zijn en het ontzettend leuk is om een Border Collie training te doen. Het zijn honden die graag willen pleasen en daardoor heel leergierig en nieuwsgierig zijn. Ze zijn dus...

Lees hier alles over het Border Collie gedrag

Lees hier alles over het Border Collie gedrag

Zoals je misschien wel weet is een Border Collie een ontzettend slimme hond en dit zie je dan ook zeker terug in het Border Collie gedrag. Het is een hond die heel goed te trainen is en er alles voor wil doen om jou als baas tevreden te stellen. Een Border...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload