Home | Alles over de eigenschappen van jouw (toekomstige) Border Collie

Alles over de eigenschappen van jouw (toekomstige) Border Collie

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je een Border Collie koopt, weet je waarschijnlijk al wel wat over de Border Collie eigenschappen, maar het kan ook zijn dat je er nog niets van weet. Als eerste is het belangrijk te bekijken of de Border Collie eigenschappen wel bij jou passen. Het zijn namelijk honden die specifiek geschikt zijn voor een bepaald type mens en het is dan belangrijk dat je bekijkt of jij dat bent.

Wanneer je namelijk een pup in huis haalt en later blijkt dat deze helemaal niet bij je past, is het vervelend voor zowel jou als de hond om het probleem op te lossen. Hoe leuk je de hond ook lijkt, lees je eerst in voor je een Border Collie aanschaft.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Werkhonden van oudsher

Een paar van de Border Collie eigenschappen zijn aanhankelijkheid, intelligentie en werkwilligheid. Vooral dit laatste is ontstaan doordat de honden ooit gefokt zijn om te helpen bij verschillende taken. Zo werden ze ingezet voor het hoeden van schapen en vee, maar boden ze ook bescherming tegen rovers en roofdieren.

Doordat ze gefokt zijn om te hoeden, is het drijfinstinct doorgegeven van generatie op generatie en behoort dit nog steeds tot de Border Collie eigenschappen. Het is wel verstandig om dit instinct goed in de gaten te houden en te onderdrukken wanneer nodig. De Border Collie kan het namelijk ook op andere dieren of kleine kinderen gebruiken en dit moet je te allen tijde voorkomen.

Gevoelige honden

Een Border Collie is geen hond die voor iedereen geschikt is, zoals al eerder vermeld is. Het is een populair ras, maar toch heeft de Border Collie eigenschappen die niet bij iedereen passen. Een Border Collie is namelijk een best gevoelige hond en dit samen met de werkwilligheid kan ook tot problemen leiden.

Het is dan enorm belangrijk dat de opvoeding van de hond consequent en goed gedaan wordt. Voor dit type hond is een stabiele, consequente en actieve eigenaar het allerbeste. Het is een hond waar je mee moet willen werken. Daarnaast is het handig als je toch al de nodige ervaring hebt met het opvoeden van jonge honden.

Opvoeding en socialisatie

Voor de Border Collie is het heel belangrijk dat hij of zij zich deel van de familie voelt. De aanhankelijkheid komt hierbij om de hoek kijken. Dit is 1 van de Border Collie eigenschappen die maakt dat het een prima gezinshond kan zijn. Het is wel van belang dat de opvoeding en socialisatie vanaf begin af aan hiervoor wel op orde is.

Zoals gezegd is, is het een gevoelige hond waarbij ze vooral veel reageren op de reactie van de baas. Het is daarom belangrijk dat je consequent bent in de opvoeding, maar hierbij niet gaat schreeuwen. Dit kan averechts werken en resulteren in een angstige en nerveuze hond.

Ruimte en aandacht zijn belangrijk

Wanneer je rondom je huis voldoende ruimte hebt, is de Border Collie waarschijnlijk een hele goede hond voor jou. Een van de Border Collie eigenschappen is namelijk dat deze zeer actief zijn. Dit maakt dat ze dus heel veel beweging moeten hebben om de energie kwijt te kunnen. Het zijn geen honden die lang opgesloten kunnen zitten in huis.

Het is dus een hond die geschikt is als gezins- en werkhond op een boerderij of als gezinshond bij een familie met een grote tuin waarbij er tijd en ruimte is om de Border Collie alle aandacht te geven. Kijk vooral naar wat jij kunt bieden aan de hond en baseer je keuze vooral op de mogelijkheden die er zijn. 

Zeer goed trainbaar

Als je graag een hond wilt die goed te trainen is, zit je ook goed met je keuze voor het Border Collie ras. Een van de Border Collie eigenschappen is namelijk dat deze graag jou als baasje willen pleasen. Dit type hond zal er dus alles aan doen om jou gelukkig te maken.

Het zijn hele leuke honden om te trainen voor behendigheid parcoursen en ze vinden dat in veel gevallen ook ontzettend leuk. Vooral het feit dat de Border Collie het samen met jou als baas kan doen, maakt hem of haar al ontzettend gelukkig. Doordat ze alles snel door hebben, is het ook een zeer geschikt ras om dit mee te doen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Collie wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Fokker heeft invloed op karakter

Als je een goede Border Collie wilt kopen, is het van belang bij een fokker te gaan kijken die zich bezighoudt met verantwoord fokken. Door bij dit type fokkers een pup te kopen, weet je dat het met de Border Collie eigenschappen in ieder geval goed zit. Er zal dan minder sprake zijn van angstigheid en nervositeit dan bij iemand die een broodfokker is bijvoorbeeld.

Een goede fokker zorgt er ook voor dat de pup goed gesocialiseerd wordt en dit helpt al een hele hoop om je Border Collie pup een goede positieve start te geven. 

Kruising met Border Collie

Wanneer je voor een kruising met een Border Collie wilt gaan, zullen er bepaalde Border Collie eigenschappen doorgegeven worden aan de pups. Je kunt natuurlijk van tevoren niet precies zeggen welke eigenschappen dit zullen zijn, maar 1 ding is in ieder geval zeker, het zullen energieke pups zijn.

Dit is namelijk een eigenschap van dit type hond dat vaak wel gewoon doorgegeven wordt. Ook de intelligentie is een van de Border Collie eigenschappen die je vaak wel terug vindt in de kruisingen. Daardoor zijn de meeste mix pups ook makkelijk dingen te leren.

Leer alles over jouw lieve Border Collie

Wil je álles leren over jouw Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Goede training is belangrijk

Zoals gezegd is 1 van de Border Collie eigenschappen dat ze zeer intelligent zijn. Dit maakt dan ook dat je je mannetje moet kunnen staan als je dit type hond op wilt voeden. Als je dit niet goed doet, dan is de kans aanwezig dat de Border Collie de baas wordt over jou.

Dit soort honden weet namelijk precies wat ze willen en gaan net zolang door tot ze het ook voor elkaar hebben. Door op de juiste manier de hond te trainen, zorg je ervoor dat deze goed gehoorzaam is en zul je een hele leuke hond in huis hebben.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Border Collie grijs 

Maak kennis met de Border Collie grijs 

De Border Collie Grijs, een prachtig en intelligent ras, heeft de harten van hondenliefhebbers over de hele wereld veroverd. Deze honden staan bekend om hun buitengewone intelligentie en indrukwekkende werkethiek. In dit artikel willen we je graag voorstellen...

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload