Home | Lees hier alles over het Border Collie gedrag

Lees hier alles over het Border Collie gedrag

⏱ Leestijd: 4 minuten

Zoals je misschien wel weet is een Border Collie een ontzettend slimme hond en dit zie je dan ook zeker terug in het Border Collie gedrag. Het is een hond die heel goed te trainen is en er alles voor wil doen om jou als baas tevreden te stellen.

Een Border Collie is wel het type dat uitgedaagd moet worden zowel op fysiek als mentaal vlak. Dit maakt ook dat niet elke persoon een geschikte baas is voor dit type hond. Het Border Collie gedrag kan namelijk ook veranderen van gehoorzaam naar vervelend en koppig. Dit is waarom het verstandig is voor je een pup gaat kopen om te bekijken of een Border Collie ook echt met jou persoonlijk een goede match is.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Drijfinstinct in de gaten houden

De Border Collie is ooit in het leven geroepen om te helpen met het hoeden van de schapen. Hoewel ze hiervoor vandaag de dag niet altijd meer gebruikt worden, is dit instinct nog zeker wel aanwezig. Je moet dan ook oppassen dat dit Border Collie gedrag niet de overhand neemt en je hond dit toe gaat passen op andere dieren of kinderen.

Om zeker te zijn dat je de controle over dit Border Collie gedrag krijgt, is het het beste om direct op cursus te gaan en de hond goed te laten socialiseren. Als je niet met de Border Collie wilt gaan werken, is dit drijfinstinct ook niet nodig om te stimuleren. Wanneer je wel wilt gaan werken met de Border Collie, komt het dan wel weer van pas.

Energieke en actieve hond

Mocht je graag een Border Collie willen, dan is het goed om te bedenken dat het een zeer energieke en actieve hond is. Daarom is het belangrijk dat je als baas zelf sportief bent en veel buiten bent. Het is een type hond dat veel aandacht en beweging moet hebben om negatief Border Collie gedrag tegen te gaan en eerder een hond voor buiten dan voor binnen in huis is.

Het is namelijk geen hond die uren achtereen alleen binnen kan blijven. Ze moeten naar buiten en genoeg kunnen rennen om alle energie goed kwijt te kunnen. Als je van tevoren al weet dat dit niet tot de mogelijkheden behoort bij jou, is het beter om af te zien van een Border Collie.

Nieuwsgierig en werkwillig

Bij het Border Collie gedrag hoort ook de nieuwsgierigheid en werklust. Het is het soort hond dat jou wil pleasen en daar heel veel voor over heeft. Het lichaam van een Border Collie is zeer atletisch en de intelligentie gecombineerd met het uithoudingsvermogen maakt het een perfecte werkhond.

Aangezien het een werkhond is van origine, is het belangrijk dat er andere uitdagingen geboden worden om toch alle energie in te kunnen steken. Dit is een hond die je consequent maar toch met zachte hand moet opvoeden. Je maakt een Border Collie ontzettend blij door er heel veel mee te ondernemen.

Zorg voor uitdagingen

Als je niet genoeg uitdagingen biedt voor een Border Collie, kan dit problemen veroorzaken. Een Border Collie kan gedrag vertonen als bijten, van huis weglopen of andere huisdieren drijven. Dit is exact waarom je veel met de hond moet doen op fysiek en mentaal vlak. Je kunt bijvoorbeeld intellectuele spelletjes met ze doen.

Er zijn tegenwoordig veel speeltjes te vinden die het nodige denkvermogen vragen van je hond en dit is perfect voor een Border Collie. Het kan je grotendeels helpen het Border Collie gedrag onder controle te houden. Het aanleren van commando’s en trucjes kan ook een manier zijn om je Border Collie uit te dagen.

Leuk met kinderen

Een Border Collie is een hele leuke en lieve hond en het karakter is dan ook heel zachtaardig. Dit maakt dat het een ras is dat heel goed om kan gaan met kinderen. Het is dan wel belangrijk dat dit gedeelte van de socialisatie dan ook op jonge leeftijd al goed verloopt. Als je Border Collie weet dat kinderen deel van het gezin zijn, kunnen ze er heel goed mee omgaan.

Het Border Collie gedrag zal dan ook het beschermen van de familie zijn. Het is echter met kleine kinderen soms wel een beetje oppassen. Als je het eerder genoemde drijfinstinct niet goed de kop indrukt, kan dit Border Collie gedrag toegepast worden op de kinderen. Dit kan hele vervelende situaties opleveren en daarom moet je dit voorkomen.

Let op: Het aan- of afleren van gedrag bij jouw Border Collie (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Socialisatie op orde

Om zeker te weten dat het Border Collie gedrag vanaf het begin af aan goed ontwikkeld, is het belangrijk voor een goede fokker te kiezen. De rasvereniging heeft daarom een lijst van erkende fokkers opgesteld die op de site te bekijken is. De reden om voor zo’n erkende fokker te kiezen, is dat de socialisatie van de pups in goede banen worden geleid vanaf het allereerste begin.

Zo voorkom je dus dat je een pup met negatief Border Collie gedrag in huis krijgt.

Verantwoord fokken

Een andere reden om voor een erkende fokker te kiezen om het Border Collie gedrag positief te beïnvloeden is omdat ze op de juiste manier fokken. Er wordt gekeken naar beide ouderdieren en enkel gefokt met raszuivere Border Collies. Als 1 van de ouders nervositeit of angst laat zien, wordt er niet mee gefokt om te voorkomen dat dit doorgegeven wordt aan de puppy’s.

Als er niet verantwoord gefokt wordt, zullen er puppy’s geboren worden die angstig en nerveus zijn. Dit kan uiteindelijk uitmonden in negatief Border Collie gedrag als agressiviteit.

Leer alles over (ongewenst) gedrag van jouw Border Collie

Wil je álles leren over de opvoeding en het gedrag van jouw Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Consequent, maar geduldig

Hoe de opvoeding van de Border Collie gedaan wordt, heeft ook een grote invloed op het Border Collie gedrag. Als je consequent en toch met een zachte hand de pup opvoedt, dan zul je een fijne hond krijgen waar je een leven lang plezier van kunt hebben. Het is daarbij heel belangrijk dat je altijd geduld blijft houden en niet boos wordt als iets niet lukt.

Al zal dit bij een Border Collie niet heel snel het geval zijn. Ze zijn zo slim dat ze alles heel snel oppikken en je dus alle trainingen en cursussen in een mum van tijd doorlopen hebt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload