Home | Border Collie karakter: dit mag je verwachten

Border Collie karakter: dit mag je verwachten

⏱ Leestijd: 4 minuten

Ben je benieuwd of het Border Collie karakter iets voor jou is? Als je een puppy in huis wilt halen, is het karakter natuurlijk enorm belangrijk. Je wilt zeker weten dat een type hond in jouw thuissituatie past en om teleurstellingen te voorkomen, kun je het beste even bekijken naar de karaktereigenschappen van een Border Collie om zo te bepalen of het inderdaad een hond voor jou is.

Een Border Collie karakter moet niet alleen bij jouw situatie passen, maar ook bij jou als persoon en de omgeving waar je in zit. Het is vooral belangrijk te bekijken wat jij een pup als huis kunt bieden. Je wilt natuurlijk geen ongelukkig huisdier en daarom zou je eerst goed na moeten denken voor je een pup aanschaft.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Bekijk je situatie

Door goed onderzoek te doen over het Border Collie karakter kun je problemen voorkomen en kom je niet voor de onaangename verrassing te staan als het karakter toch niet helemaal bij je past. Er zijn voordelen en nadelen op te noemen van elk karakter en het is goed om hier even een lijstje van te maken van het Border Collie karakter.

Het kan namelijk een geweldige gezinshond zijn die van knuffelen houdt, maar het is daarnaast ook wel een temperamentvol ras. Als je van tevoren goed uitzoekt wat voor type jij bent, hoe je thuissituatie is en of je ruimte hebt voor een Border Collie dan kom je goed beslagen ten ijs.

Loyale vriend

Het Border Collie karakter wordt dus vooral geroemd om de intelligentie, gedrevenheid en het temperament. Als je graag samen wilt gaan werken met je hond, zoals bijvoorbeeld bij speurwerk of schapen drijven, dan is een Border Collie karakter perfect.

Het is daarbij wel heel belangrijk dat je al goed wat ervaring hebt met het opvoeden van honden en dat je daarnaast genoeg overwicht hebt om respect af te dwingen. Wanneer je de opvoeding van het Border Collie karakter goed doet, heb je een loyale vriend voor het leven die dol is op je aandacht.

Voor- en nadelen

De grootste voordelen van het Border Collie karakter zijn dus de intelligentie, de gedrevenheid, het sociale en loyale, het grote werkvermogen en de gehoorzaamheid. Er zijn natuurlijk ook nadelen op te noemen.

Zo is een Border Collie vaak gevoelig, heeft het heel veel energie, is de behoefte naar beweging en werk heel groot en heeft het toch van oudsher een drijfinstinct wat ook op mensen en andere (huis)dieren ingezet kan worden. Het is een alerte en gevoelige hond die de nodige aandacht en uitdaging nodig heeft om goed te ontwikkelen. Zolang je een Border Collie dit geeft, ben je al een heel eind op weg om een trouwe en goede hond op te voeden.

Drijfinstinct

De Border Collie werd in het verleden voornamelijk ingezet om schapen te drijven en dat is dan ook nog een instinct wat tot op de dag van vandaag bij het ras aanwezig is. Als je een Border Collie niet genoeg zijn of haar ei kwijt kan laten raken, kan dit drijfinstinct ook op andere manieren naar boven komen.

Dit kan het opjagen van mensen zijn, maar ook andere dieren kunnen het instinct naar boven halen. Het is bijvoorbeeld met kinderen wel iets waar je mee op moet passen. Zorg dus dat je alle skills in huis hebt om een Border Collie karakter goed in de hand te houden en dan hoef je je helemaal nergens druk om te maken. 

Let op: Het karakter van jouw Border Collie (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Actieve hond

Als je een Border Collie wilt aanschaffen, moet je goed bedenken dat het vooral een hond is die past in een actieve en sportieve familie. Het is geen rustige huishond die uren achtereenvolgens alleen binnen kan blijven.

Dit is het type hond dat veel buiten moet zijn en is daarom perfect voor op een boerderij of in ieder geval een huis met een hele mooie grote tuin om in te rennen. Het Border Collie karakter is verder ook best eenkennig. De hond zal heel loyaal en sociaal zijn met de baas, maar kan richting anderen soms ietwat afstandelijk doen.

Kies voor een erkende fokker

Hoe beter het Border Collie karakter onder de duim gehouden wordt op jonge leeftijd, hoe meer plezier je zult hebben van de hond. Als je een Border Collie pup gaat kopen, houd dan ook in de gaten dat deze niet nerveus of angstig is. Dit zijn eigenschappen die absoluut niet bij het ras horen en geeft vaak aan dat je niet te maken hebt met een goede of erkende fokker.

Als je een Border Collie met een goed karakter wilt kopen, kun je dus het beste gewoon naar een erkende fokker gaan. De honden van zo’n erkende fokker moeten voldoen aan bepaalde eisen van de fokvereniging en geeft je meer garanties voor een goede en gezonde hond.

Leer alles over het karakter van jouw Border Collie

Wil je alles weten over het karakter van jouw Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Intelligente honden

Zoals gezegd hoort ook intelligentie bij het Border Collie karakter. Dit kan in je voordeel werken, maar kan ook in je nadeel werken. Het is leuk om een Border Collie nieuwe dingen te leren, maar de honden kunnen zichzelf ook veel dingen leren. Denk hierbij aan het openmaken van deuren, hekken of een zak voer.

Dit zijn natuurlijk dingen die je liever niet wilt en het is zaak om vooraf een plan te maken hoe je je hond mentaal goed blijft uitdagen. Doe je dit niet, dan is de kans op gedragsproblemen groter. Dit is omdat je Border Collie zich dan al snel verveeld.

Ga op cursus

Het Border Collie karakter is het type dat de baas graag wil plezieren en dus altijd graag met je samen wil werken. Dit kan op verschillende manieren, maar het is wel belangrijk dat je dit vanaf begin af aan goed aanpakt. Het is eigenlijk zo goed als verplicht om met een Border Collie op cursus te gaan. Als je namelijk zeker wilt weten dat je het goed doet, is dit je beste optie.

Een goed begin is het halve werk en dat is bij een Border Collie zeker het geval. Zorg dus dat je een goede hondenschool vindt die je goed kan helpen bij de opvoeding van je Border Collie.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload