Home | Klein maar fijn: maak kennis met de Border Collie mini (lang artikel)

Klein maar fijn: maak kennis met de Border Collie mini (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Border Collie is geen groot hondenras. Als je voor deze hond kiest, haal je een middelgroot beestje in huis met enorm veel energie. Dat is zeker iets om rekening mee te houden als je voor dit ras kiest. Het is echter wel een zeer sociale en vriendelijke hond.

Wil je wat meer weten over hoe je een Border Collie opvoedt en wanneer je daarmee het beste begint? Lees dan deze tekst door zodat je precies weet wat voor hond je in huis haalt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

De grootte van een Border Collie

Zoals gezegd is de Border Collie een middelgrote hond. De reutjes van dit ras worden gemiddeld zo’n 50 tot 55 centimeter (dat is de schofthoogte), terwijl de teefjes doorgaans net even wat kleiner zijn met een schofthoogte van 46 tot 52 centimeter.

De Border Collie is als pup niet zo heel groot maar wordt wel snel groter, maar het is natuurlijk ook de bedoeling dat pups goed groeien.

De Border Collie puppy

Als je voor een Border Collie pup gaat, dan is het verstandig deze bij een erkende fokker te halen. Deze werkt volgens de regels van de rasvereniging en stelt de gezondheid van de hond voorop. Er wordt gefokt met honden met een stamboom en er wordt een gezondheidscheck uitgevoerd om zo een zo gezond mogelijk nestje te kunnen fokken.

Een erkende fokker heeft niets te verbergen en je mag er al voordat je pups de leeftijd bereikt hebben het nest te verlaten, komen kijken om kennis te maken met je toekomstige huisgenoot. Bij de meeste fokkers verlaten de puppy’s rond de negen weken het nest maar het kan wat verschillen per fokker.

Hoe voed je een Border Collie pup goed op?

De Border Collie is een energieke hond die veel beweging nodig heeft. Het zal je dan ook zeker niet verbazen dat je met een kleine Border Collie een soort wervelwind in huis haalt. Ook de Border Collie pup is niet te lui om te bewegen en heeft een goede training nodig.

Het is altijd verstandig om daar zo vroeg mogelijk mee te beginnen bij je pup. Er bestaan speciale cursussen en trainingen voor puppy’s dus het is slim je daarvoor aan te melden zodat je Border Collie er aan mee kan doen. Een Border Collie is een slimme hond die snel leert dus hoe eerder je ermee begint, hoe eerder je pup van alles onder de knie krijgt.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Collie wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Zorg ervoor dat je Border Collie een sociale hond wordt en blijft

Een Border Collie is een van nature sociale hond maar dit dien je wel goed te sturen als baasje zodat de hond dit ook blijft. De hond heeft een soort natuurlijk overwicht dat hij kan gebruiken maar het is belangrijk dat dit niet misbruikt wordt ten opzichte van andere dieren of mensen.

Je dient daarom je Border Collie puppy consequent op te voeden want hoe klein hij nog is, hij snapt al snel hoe hij je om je om zijn vinger kan winden. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag en dit kun je het beste meteen afleren of voorkomen tijdens het trainen van je puppy. Hoe socialer je hond wordt, hoe leuker het is om deze als kameraad te hebben.

Maak je pup goed zindelijk

Een Border Collie pup moet, net als elke andere puppy, zindelijk gemaakt worden. Omdat het een intelligente hond is kan dit vrij snel worden aangeleerd. Wandelen en beweging is sowieso erg belangrijk voor dit ras dus dat doe je veel. Leer je hond ook dat buiten een plasje en poepje doen goed is en beloon hem daarvoor.

De Border Collie pup zal snel begrijpen wat de bedoeling is en zo netjes doorgaan. Een Border Collie leert alles wat er te leren valt vrij snel aan, dus dat zal met zindelijk worden niet anders zijn.

Niet teveel prikkels tegelijk geven

Bij het trainen van een kleine Border Collie is het belangrijk dat je er rekening mee houdt dat het vrij gevoelige honden zijn. Teveel signalen ineens krijgen kan erg overweldigend zijn en er moeten niet teveel prikkels tegelijk komen want daar kan de hond van in de war raken of gestrest van worden. Je kunt een Border Collie wel bij een huishouden met kinderen plaatsen maar kleine kinderen zijn vaak te druk voor ze, hetgeen kan leiden tot ongewenst gedrag dus probeer dit te vermijden.

Ook kinderen dienen hiermee rekening te houden en de hond op een goede manier te benaderen en te behandelen. Een Border Collie is graag bij zijn mensen maar het moet natuurlijk wel leuk blijven.

Leer alles over jouw lieve Border Collie

Wil je álles leren over jouw Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Behandel je Border Collie rustig

Een Border Collie leert snel en mag je daar zeker voor belonen. Als je naar een puppytraining gaat, leer je daar veel en kun je alles wat je hond daar doet en aanleert, tevens thuis toepassen en er verder mee gaan. Wees duidelijk in je commando’s maar blaf de hond nooit af.

De Border Collie is gevoelig en je stem verheffen of fysiek geweld gebruiken is nooit goed, bij geen enkele hond en zeker niet bij dit ras. Hiermee loop je namelijk de kans je huisdier erg te kwetsen hetgeen de socialisatie niet ten goede komt.

Lieve en sociale volwassen hond

Als je Border Collie opgroeit, is een goede opvoeding belangrijk bij dit ras. Zo heb jij als je hond straks een jaar oud is en de volwassen leeftijd heeft bereikt, een lieve kameraad die voor je doet wat jij vraagt en waar jij veel plezier mee kunt beleven. Zorg dat je veel tijd hebt, vaak thuis bent en voldoende aandacht aan je huisdier schenkt.

Dit is niet alleen belangrijk als je Border Collie een kleine puppy is, maar ook tijdens het opgroeien en voor de volwassen hond van dit ras. Lekker bewegen en je hond uitdagingen bieden zodat deze zich niet verveelt zal altijd belangrijk zijn bij dit ras, dus daar dien je goed rekening mee te houden. Zo wordt je kleine Border Collie een leuke grote, volwassen Border Collie.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Border Collie grijs 

Maak kennis met de Border Collie grijs 

De Border Collie Grijs, een prachtig en intelligent ras, heeft de harten van hondenliefhebbers over de hele wereld veroverd. Deze honden staan bekend om hun buitengewone intelligentie en indrukwekkende werkethiek. In dit artikel willen we je graag voorstellen...

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload