Home | Maak kennis met de Border Collie korthaar (lang artikel)

Maak kennis met de Border Collie korthaar (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Voor iedereen is er wel een mooie Border Collie te vinden, of je nu een langharige of een Border Collie met kort haar wilt, er is zoveel keuze dat er wel een mooie hond is voor jou. Voor je een Border Collie met kort haar aan gaat schaffen, is het wel verstandig om te bekijken of het karakter van dit type hond past bij jouw persoonlijkheid.

Verder is de situatie bij jou thuis ook van belang. Een Border Collie moet namelijk de mogelijkheid hebben om de energie kwijt te kunnen. Het is niet het type hond dat uren achter elkaar binnen kan zitten zonder dat dit problemen op zal leveren.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Zoek een erkende fokker

Hoewel veel mensen kiezen voor de klassieke (matig) langharige Border Collie, wordt naar de Border Collie met kort haar ook steeds meer gevraagd. Als je zeker wilt zijn dat je een echte Border Collie pup koopt, zul je hiervoor bij een erkende fokker aan moeten kloppen. Deze is aangesloten bij de rasvereniging en dit geeft je veel zekerheid.

Een fokker kan alleen erkend worden als deze Border Collies fokt die voldoen aan de rasstandaard. Bij een erkende fokker ben je er daarnaast ook verzekerd van een gezonde pup waarbij een stamboom aanwezig is en waarbij alle inentingen ook op orde zijn. Het is dan ook aan te raden om altijd naar zo’n fokker te gaan als je geïnteresseerd bent in een Border Collie met kort haar.

Dikke en warme vacht

De vacht van een Border Collie met kort haar is hetzelfde als de vacht van een (matig) langharige Border Collie. De vacht bestaat uit 2 lagen. Een dikke onderlaag die weerbestendig is en een bovenlaag die dik en dicht is. Door deze vacht kan een Border Collie met kort haar zich goed warm houden.

Zowel de ondervacht als de bovenvacht is bij een Border Collie met kort haar zacht en kort. Soms kan de bovenvacht wat ruwer zijn, maar in de meeste gevallen zal deze wel lekker zacht zijn. Alle kleur combinaties die mogelijk zijn bij een Border Collie zijn ook mogelijk bij een Border Collie met kort haar.

Persoonlijke voorkeur

Welk vachttype bij jou past, heeft te maken met wat je zelf het mooiste of fijnste vindt. Bij een langharige Border Collie zul je te maken hebben met langere haren die je op moet ruimen. Bij een Border Collie met kort haar heb je dit probleem niet. Als het op de kleuren aankomt van de Border Collie met kort haar is er ook een zeer ruim aanbod.

Dit is ook een kwestie van smaak welke je het mooiste vindt. Door een aantal verschillende nestjes te bekijken, kom je vanzelf tot een favoriete kleur of pup. Er zijn fokkers die een specifieke kleur fokken, dus als je een bepaalde kleurcombinatie wilt, zul je hiervoor even goed moeten zoeken.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Collie wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Kleuren van een Border Collie met kort haar

Zoals gezegd is er een ruim assortiment aan kleuren voor een Border Collie met kort haar. De meest gekozen kleuren voor dit type Border Collie zijn bruin-wit en zwart-wit. Het is bij Border Collies wel belangrijk dat om te voldoen aan de rasstandaard dat wit niet de overheersende kleur is. Dit moet altijd de basiskleur, als bijvoorbeeld zwart of bruin, zijn.

Een Border Collie met kort haar kan ook in een merle variant bestaan. Een merle is een kleurtype waarbij de basiskleur over het hele lichaam in vlekken te spotten is in verschillende tinten van de kleur. Zo is er de blue merle waarbij er overal tinten zwarte en grijze vlekken te zien zijn.

Minder tijd kwijt aan de verzorging

Veel mensen kiezen voor een Border Collie met kort haar omdat de verzorging van dit type vacht gemakkelijker is dan dat van een langharige Border Collie. Het is natuurlijk bij elke hond belangrijk dat je de vacht goed onderhoudt, maar bij een kortharige Border Collie kost je dit veel minder tijd.

Er zal namelijk nagenoeg geen sprake zijn van klitten in de haren en dat maakt het borstelen een stuk eenvoudiger. Je kunt hiervoor het beste een zachte borstel gebruiken of een rubberen borstel om ook de huid goed te masseren. 

Leer alles over jouw lieve Border Collie

Wil je álles leren over jouw Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Gebruik speciale hondenshampoo

Sommige hondeneigenaren denken dat je een hond veel moet wassen om de vacht mooi te houden, maar dit is niet het geval. Net als bij andere honden mag je ook een Border Collie met kort haar slechts 1 keer in de 3 maanden wassen. Mocht je je hond gaan wassen, is het ook belangrijk dat je hiervoor shampoo speciaal voor honden voor gebruikt.

Mensen shampoo is precies dat, voor mensen en dus niet voor honden. Dit type shampoo kan de balans van de huid van de Border Collie met kort haar verstoren en is daarom niet goed om te gebruiken.

Een karakter om mee te werken

Hoewel Border Collies met kort haar, met lang haar en in verschillende kleuren, maten en vormen bestaan, verandert er niets aan het karakter. Elk type Border Collie leeft om jou als mens te dienen. Het zijn zeer slimme honden die alles heel snel kunnen leren. Het zijn daarom perfecte honden als je bijvoorbeeld mee wilt doen aan wedstrijden.

Het is wel verstandig om met een Border Collie pup direct op puppycursus te gaan zodra dit kan. Zo krijg je controle over de pup vanaf het begin en zal je er een trouwe viervoeter voor terugkrijgen. De opvoeding van dit type honden mag niet hardhandig gaan, maar moet wel consequent zijn.

Een fijne hond

Mocht je ervan overtuigd zijn dat een Border Collie met kort haar perfect is voor jou, bedenk dan wel een aantal dingen. Dit zijn honden die veel beweging nodig hebben en het beste gedijen op een plek waar veel ruimte en mogelijkheden zijn om te rennen en ravotten.

Daarnaast zul je op de een of andere manier een Border Collie ook mentaal moeten uitdagen met spelletjes of leermomenten. Als je zorgt dat je genoeg aandacht geeft aan je Border Collie met kort haar, dan komt het helemaal goed en zul je er een fijne hond aan hebben in en om het huis.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload