Home | Maak kennis met de Border Collie Lassie (lang artikel)

Maak kennis met de Border Collie Lassie (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

In films en televisieseries komen nog wel eens dieren voor en soms spelen ze zelfs de hoofdrol. Dit was ook het geval met Lassie, een heel bekende filmhond. Lassie is bekend van heel veel films en van televisie en was zo populair dat veel mensen na het zien van de leuke beelden met deze slimme hond, een hond van dit ras wilden aanschaffen.

Ken je Lassie niet? Lees dan deze tekst eens door en kom zo snel meer te weten over deze populaire hond.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Lassie is geen Border Collie

Hoewel de filmhond Lassie best op een Border Collie lijkt en veel dezelfde trekjes heeft als dat ras, is de hond zelf een Schotse Collie. Dit is ook een intelligente herdershond die graag actief bezig is en goed kan werken voor zijn baas maar een Border Collie is het niet.

De hond behoort wel tot de Collies dus daarin zijn zeker bepaalde overeenkomsten te vinden. De Schotse Collie, net zoals Lassie dus, wordt door veel mensen ook gewoon een Lassiehond genoemd. Dit gebeurt simpelweg omdat de meeste mensen een hond van dit ras altijd associëren met de filmhond Lassie.

Lassie de film- en televisiehond

Lassie de filmhond verscheen voor het eerst op het witte doek in een zevental films. Daarna volgde al snel (reeds in de jaren vijftig van de vorige eeuw) de televisieserie met de Collie in de hoofdrol. Lassie betekent meisje en ondanks het feit dat de rol van de hond altijd door een reu werd gespeeld, was het in de serie een meisjeshond.

In de eerste seizoenen van de televisieserie werd de rol van Lassie gespeeld door een en dezelfde hond maar later waren dit er meer. Alle honden die de rol van Lassie mochten vertolken, waren wel afstammelingen van filmhond Pal die in alle films optreedt.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Collie wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Groeiende populariteit van het ras dankzij Lassie

In de televisieserie gaat het om de avonturen van een jongen en zijn Schotse Collie, Lassie dus. In de loop der jaren heeft Lassie verschillende baasjes gehad waarmee allerlei spannende en bijzondere avonturen beleefd werden. De serie was erg populair in veel landen ter wereld en zorgde ervoor dat het hondenras aan populariteit won bij veel kijkers.

Het was dan ook niet voor niets dat veel mensen een Lassie hond aanschaften, als ze op zoek waren naar een intelligente en lieve huisgenoot.

Hond die veel aandacht en beweging nodig heeft

Doordat het een erg populaire hond was, zag je op een bepaald moment veel Schotse Collies. Dit zullen er tegenwoordig wat minder zijn maar de hond wordt nog altijd met regelmaat gekozen als maatje en dat is wel te begrijpen. Het is nu eenmaal een leuke hond om te zien en het ras is niet al te groot zodat dit geen probleem is als je wat kleiner woont.

Iets waar je wel degelijk rekening mee dient te houden als je een Collie aanschaft, is dat het een hond is die veel beweging en aandacht nodig heeft. Hiermee is de hond te vergelijken met de Border Collie. Een grote overeenkomst tussen de twee soorten Collies is dat beide rassen veel energie hebben en deze kwijt moeten kunnen. Kies je ervoor een Schotse of Border Collie in huis te halen, zorg er dan voor dat je voldoende tijd hebt om veel met je huisdier te bewegen en te spelen.

Doe je dat niet, dan zal de hond zich snel gaan vervelen en dat kan ongewenst gedrag tot gevolg hebben, alsmede een depressieve hond.

Intelligent hondenras dat snel dingen oppikt

Voor een Collie geldt dat het een slim ras is dat snel leert. Denk aan kunstjes, maar ook aan het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden voor de baas. De hond wordt niet voor niks ingezet als werkhond voor bijvoorbeeld het hoeden van schapenkuddes. De intelligentie van Lassie is dan ook iets dat veel mensen aanspreekt als ze een dergelijke hond kiezen.

Zorg ervoor dat je Collie altijd voldoende aandacht krijgt want daar is de hond erg gevoelig voor. Dit geldt zowel voor een Border Collie als voor een Schotse Collie. Je hond zal een prima kameraad voor je zijn en een echte vriend als je zelf goed voor de hond zorgt. Veel van huis zijn en niet voldoende aandacht voor je Collie zijn niet goed voor het ras.

Leer alles over jouw lieve Border Collie

Wil je álles leren over jouw Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Verschillen tussen de Collies

Daar waar de karakters van beide Collies grotendeels overeenkomen en het allebei rassen zijn die prima geschikt zijn als herdershond, zit er met name een behoorlijk verschil in het uiterlijk van de honden. Qua grootte zal het niet zoveel uitmaken maar je dient er wel rekening mee te houden dat een Schotse Collie een langere vacht kan hebben dan de Border Collie en in andere kleuren voorkomt.

Daar waar de Border Collie vaak zwart wit is (andere kleuren en combinaties komen ook voor) is de Schotse Collie sable en wit, wit, driekleurig en blue merle. Er zijn twee soorten Schotse Collies te onderscheiden: de langharige Rough Collie en de kortharige Smooth Collie.

Vachtverzorging van de Schotse Collie

Kies je voor de Rough Collie? Dan is het belangrijkste verschil met de Border Collie direct zichtbaar. Een Schotse Collie is een langharige hond dus dit is wel een belangrijk verschil met de Border Collie. Deze is namelijk of kortharig of half langharig. Een Schotse Collie heeft beduidend langer haar dan de Border Collie en heeft meer vachtonderhoud nodig.

Dit betekent dat je als baasje daarvoor goede vachtverzorgingspullen in huis dient te halen zoals een borstel en kam voor een langharige hond, maar ook een milde hondenshampoo. Door de vacht van je hond te wassen en te borstelen, haal je er veel vuil uit dat anders voor de nodige irritatie kan zorgen.

Een langharige hond heeft snel last van klitten dus het is zaak dat je deze er goed uitborstelt om problemen zoals een vervilte vacht te voorkomen. Regelmatig een bezoek aan een trimsalon brengen met je Schotse Collie is zeker aan te raden. Lassie is een leuke en slimme hond, maar heeft wel veel aandacht en verzorging van zijn baasje nodig!

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Border Collie grijs 

Maak kennis met de Border Collie grijs 

De Border Collie Grijs, een prachtig en intelligent ras, heeft de harten van hondenliefhebbers over de hele wereld veroverd. Deze honden staan bekend om hun buitengewone intelligentie en indrukwekkende werkethiek. In dit artikel willen we je graag voorstellen...

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload