Home | Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Border Collie

Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Border Collie

⏱ Leestijd: 4 minuten

Veel mensen kiezen ervoor om een Border Collie pup in huis te nemen, juist omdat het een leuke actieve hond is en het qua leeftijd ook redelijk lang vol kan houden. De gemiddelde Border Collie leeftijd is gemiddeld tussen de 14 en 17 jaar. Hoe oud de hond uiteindelijk wordt, is afhankelijk van meerdere factoren.

Zo is de opvoeding en voeding natuurlijk van belang, maar spelen de genen van je hond ook zeker een grote rol. Het kan best zijn dat een hond 12 jaar wordt, maar het is ook mogelijk dat een Border Collie de leeftijd van 16, 17 of 18 jaar haalt. Het is in veel gevallen maar net hoe je met de hond omgaat en hoe het lichaam zich ontwikkelt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Veel voorkomende gebreken

Het is goed om te weten dat het Border Collie ras niet helemaal zonder gebreken is. De meest voorkomende gebreken zijn heupdysplasie (HD), oogziekten (PRA en CEA) en OCD, maar ook epilepsie en doofheid behoren tot de mogelijke gebreken die bij een Border Collie kunnen ontstaan. Om er zeker van te zijn dat je met een gezonde puppy te maken hebt, is het altijd goed om te bekijken hoe de gesteldheid van de ouderdieren is en of er bepaalde onderzoeken of keuringen gedaan zijn aan de ouderdieren of puppy zelf door de fokker.

Houd daarbij wel in je achterhoofd dat vanaf het 10e jaar doofheid kan ontstaan ongeacht of de pup getest is en gezond bevonden is. Doofheid is nu eenmaal een gebrek die veel voorkomt bij Border Collies.

Zachte botten en gewrichten

Als je graag je Border Collie een zo hoog mogelijk leeftijd wilt laten halen, dan zijn er een paar dingen waar je als de Border Collie jong is al over na moet denken. Denk er bijvoorbeeld over na dat je jonge Border Collie zachte botten en gewrichten heeft en deze makkelijk kunnen beschadigen als ze jong zijn.

Het is daarom ook belangrijk dat je een jonge Border Collie niet laat traplopen, hard laat stoeien of hoog laat springen. Ook met behendigheidstraining is het verstandig te wachten tot de gewrichten en botten beter ontwikkeld zijn. De draaiende bewegingen en het direct stoppen kan namelijk zwaar inwerken op de fysieke gesteldheid van je Border Collie pup.

Bewust omgaan met je pup

De beste manier om te zorgen dat gewrichten en botten zich goed blijven ontwikkelen, is door rechtuit te wandelen, zwemmen en als ze wat ouder zijn naast de fiets lopen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je pup ook gewoon op jonge leeftijd kan spelen, maar dan is het verstandig om de bal gewoon zachtjes te rollen en niet hard of hoog op te gooien.

Zorg ook dat je dit op een plek doet waar je Border Collie pup zich niet ergens aan kan bezeren. Als je hier op jonge leeftijd goed mee omgaat, is de kans groot dat de gezondheid van de botten en gewrichten langer goed is en je de Border Collie leeftijd kunt verlengen. Er zijn genoeg honden die 18 jaar of ouder worden.

Consequent zijn op jonge leeftijd

Op het moment dat je Border Collie jong is, zal deze zeer onstuimig zijn en onvoorzichtig met zichzelf. Door consequent te zijn in de training en opvoeding vanaf meet af aan, zul je er op latere leeftijd gemak van hebben. Een Border Collie op leeftijd zal nog steeds wel energiek zijn, maar zal ook de momenten van rust waarderen.

Door hier op jonge leeftijd al mee bezig te zijn, kun je er voor zorgen dat je hond altijd het juiste energieniveau heeft. Het is wel belangrijk dat je Border Collie ongeacht leeftijd de energie kwijt kan. Verveling kan namelijk leiden tot probleemgedrag en dat wil je op elke leeftijd vermijden.

Border Collies zijn zeer trouwe honden

Aangezien een Border Collie qua leeftijd lang meegaat, kun je heel lang genieten van deze trouwe kameraad. Het zijn honden die echt alles willen doen om jou tevreden te houden. Ze houden van aandacht en kunnen ook echt knuffel honden zijn.

Ze zijn wel erg beschermend richting jou als baas en het is daarom goed om direct vanaf het begin de hond goed te laten socialiseren. Als je een gezin hebt, zal je ook duidelijk moeten zijn dat deze bij je horen en ook beschermd mogen worden.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Border Collie (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Koop een pup bij een erkende fokker

Als je zeker wilt zijn dat je een goede pup uit een gezonde stamboom koopt, dan is het goed om bij een erkende fokker te kijken. Deze fokkers voldoen namelijk aan de rasstandaard en zorgen dat de ouderdieren getest zijn op verschillende aandoeningen. Bij sommige fokkers worden de pups ook gekeurd voordat je deze kunt kopen.

Zo wordt de kwaliteit van de Border Collie goed gewaarborgd en weet jij dat je vertrouwd een Border Collie pup kunt kopen. Voor een lijst van erkende fokkers kun je op de website van de rasvereniging kijken. 

Goede voeding draagt bij

Wat ook bij kan dragen aan het verlengen van de Border Collie leeftijd is goede voeding. Door gebruik te maken van speciaal voer dat de botten en weerstand van je Border Collie versterkt, kun je er zomaar een aantal jaar bij aan plakken. Je kunt je hierover laten adviseren door een dierenarts of voerspecialist.

Iedere hond heeft iets anders nodig en aangezien een Border Collie veel beweegt, is het verstandig het voer hierop aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan voer dat de botten en gewrichten kan helpen versterken.

Leer alles over hoe je jouw Border Collie gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Border Collie zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Tips van de dierenarts vragen

Het is dus wel duidelijk dat je zelf een grote invloed kunt hebben op de Border Collie leeftijd van jouw hond. Hoe je met je hond omgaat en hoe je deze verzorgt kan ervoor zorgen dat je langer kunt genieten van je Border Collie.

Van voorzichtig zijn als ze pup zijn tot extra goede verzorging als ze ouder zijn, het kan allemaal helpen om je Border Collie nog wat langer op de wereld te laten rondlopen. Je kunt ook je dierenarts om extra tips vragen om je Border Collie zo gezond en sterk mogelijk oud te laten worden.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Border Collie grijs 

Maak kennis met de Border Collie grijs 

De Border Collie Grijs, een prachtig en intelligent ras, heeft de harten van hondenliefhebbers over de hele wereld veroverd. Deze honden staan bekend om hun buitengewone intelligentie en indrukwekkende werkethiek. In dit artikel willen we je graag voorstellen...

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload