Home | Lees hier alles over de Border Collie lilac

Lees hier alles over de Border Collie lilac

⏱ Leestijd: 3 minuten

Van de Border Collie zijn heel veel mooie varianten te vinden als het op kleur aankomt en 1 van de meest speciale kleuren is de Border Collie lilac. Deze kleur is een merle variant. De kleuren en vachtsoorten van een Border Collie kunnen heel uiteenlopend zijn en het wordt gezien als 1 van de meest gevarieerde rassen als het op kleur aankomt. Er is natuurlijk de klassieke zwart-witte Border Collie en ook de bruin-witte Border Collie wordt steeds populairder. Het is ook mogelijk om een driekleurige Border Collie te vinden en ook zijn er diverse merle kleuren die even uniek als prachtig zijn. Dit gevarieerde aanbod van Border Collies zorgt ervoor dat er altijd een kleur is die voor jou perfect is.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Border Collie!

Fokken met merle gen

Hoewel de Border Collie lilac een zeer mooie hond is, zijn er een aantal dingen waar over nagedacht moet worden als het op deze kleur aankomt. Dit heeft vooral te maken met het merle gen, wat bepaalt of het een merle wordt of niet. Bij het fokken met en van een merle, moeten de stambomen van beide ouderdieren goed nagekeken worden op het merle gen. Als er namelijk bij de ene ouder het gen aanwezig is in de stamboom, mag de andere ouder geen merle gen in de stamboom hebben. Wanneer dit wel het geval is, zal dit problemen op gaan leveren.

Ernstige afwijkingen

De problemen die bij het fokken van een merle voor kunnen komen, zijn ernstige lichamelijke afwijkingen. Dit gebeurt als je het merle gen bij beide ouderdieren kunt vinden. De kleur van de pups zal dan ook afwijken van de normale kleur en dat geeft al aan dat het geen gezonde pup gaat zijn. Dit gevaar is ook aanwezig bij de een Border Collie lilac. De kleur van deze hond is uniek en is een leverkleur welke in een bepaald licht ook paars kan lijken. Het is een prachtige kleur hond, maar ook bij deze merle variant moet bij het fokken goed opgelet worden.

Problemen bij merle’s

Als een merle met een merle gekruist wordt, is de kans bijna 100% dat er ongezonde pups geboren gaan worden. In sommige gevallen worden de puppy’s dood geboren en in het grootste gedeelte van de gevallen zijn er allerlei lichamelijke afwijkingen te ontdekken bij de Border Collie lilac pups. Het is dus verstandig om voordat je een pup gaat kopen goed onderzoek te doen. Sommige lichamelijke afwijkingen zijn namelijk direct te zien aan de pup en dat maakt dat je al gauw denkt een gezonde puppy te kopen. Onderzoek is nodig om vast te stellen of het echt om een gezonde pup gaat. Zorg dus dat je de fokker altijd veel vragen over de pup en de ouderdieren stelt.

Kies een erkende fokker

Mocht je een Border Collie lilac pup willen kopen, zorg dan dat je bij een erkende fokker langsgaat. Deze komen enkel op de lijst van de rasvereniging als ze zich aan de rasstandaard houden die is opgesteld door de vereniging. Door een fokker van deze lijst te kiezen, weet je dat je een gezonde pup krijgt en je je niet druk hoeft te maken over lichamelijke afwijkingen. Natuurlijk moet je alsnog navraag doen en bekijken of de stamboom klopt en of het merle gen maar bij 1 van de ouders aanwezig is. Je kunt ook het hele nest bekijken en alle puppy’s met eigen ogen bekijken. Zo kun je zien of de jouwe een vreemde eend in de bijt is of hetzelfde is. 

Verschillende kleuren mogelijk

Zoals gezegd zijn er verschillende kleuren merle varianten en de Border Collie lilac is een kleur die niet super veel voorkomt. Het is een vervaging van de kleur bruin en is gecombineerd met wit. Bij de Border Collie lilac mag de witte kleur niet overheersen en zul je de verschillende tinten bruin op een bruine ondervacht zien. De aftekeningen van de Border Collie lilac zijn hetzelfde als die van de bruin-witte Border Collie. In de meeste gevallen worden de Border Collie lilac puppy’s geboren met een mooie licht grijze kleur. Als ze ouder worden, wordt deze kleur wat donkerder en kan het wat minder goed te zien zijn. Het verschil tussen de bruin-witte en lilac pup is wel groot, de eerste is bruin waar de tweede bijna zilver is.

Geduld is vereist

Een Border Collie lilac heeft net als alle andere kleuren Border Collies hetzelfde karakter. Het zijn hele leuke honden die graag met de baas samen willen werken. Ze doen er alles aan om jou als baas tevreden te stellen en dat maakt ook dat je ze perfect kunt trainen. Het is wel nodig om deze honden met een consequente houding op te voeden, maar met belonen kom je een heel stuk verder dan met straffen. Zorg dus altijd dat je je geduld houdt en niet schreeuwt als het steeds misgaat.

Een zeer actieve hond

Verder is de Border Collie lilac een zeer actieve hond die de nodige beweging moet hebben. Het is niet een hond die in huis kan blijven de hele dag en genoeg heeft aan 3 keer daags 10 of 15 minuten een wandeling te maken. Je zult de Border Collie lilac minimaal een uur moeten laten rennen om de energie eruit te laten komen. Als je dit niet doet, speelt verveling op bij de hond en kunnen er problemen omtrent gedrag ontstaan. Het is zaak om dit te allen tijde te voorkomen. Als je overdag geen tijd hebt aandacht aan de hond te geven, is de Border Collie lilac niet de hond voor jou.

Ga op puppycursus

Mocht je een Border Collie lilac pup in huis halen, is het goed om direct wanneer het kan op puppycursus te gaan. Dit helpt bij de socialisatie en opvoeding van de hond. Je zult op deze manier gehoorzaamheid kunnen leren bij de pup waar je op latere leeftijd veel plezier van zult hebben. Het zijn namelijk best koppige honden en zo slim dat ze je ook wel eens te slim af kunnen zijn. Daarom is het nodig dat je respect afdwingt en dit kun je het beste leren door samen met een trainer aan de slag te gaan.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Lees hier alles over een Border Collie trimmen

Lees hier alles over een Border Collie trimmen

Net als alle andere honden, moet de vacht van een Border Collie ook goed verzorgd worden en is in sommige gevallen een Border Collie trimmen nodig. Dit is zeker niet altijd het geval, er zijn ook Border Collies die nooit bij een trimsalon in de buurt komen....

Lees hier alles over Border Collie training

Lees hier alles over Border Collie training

Als je het ras een beetje kent, weet je dat Border Collies ontzettende slimme honden zijn en het ontzettend leuk is om een Border Collie training te doen. Het zijn honden die graag willen pleasen en daardoor heel leergierig en nieuwsgierig zijn. Ze zijn dus...

Lees hier alles over het Border Collie gedrag

Lees hier alles over het Border Collie gedrag

Zoals je misschien wel weet is een Border Collie een ontzettend slimme hond en dit zie je dan ook zeker terug in het Border Collie gedrag. Het is een hond die heel goed te trainen is en er alles voor wil doen om jou als baas tevreden te stellen. Een Border...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload