Home | Jouw Border Collie opvoeden: hoe pak je de opvoeding écht goed aan? (+tips)

Jouw Border Collie opvoeden: hoe pak je de opvoeding écht goed aan? (+tips)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Border Collie opvoeden kan een behoorlijke uitdaging zijn en dit is onder meer omdat het mega slimme honden zijn. Een Border Collie weet al snel hoe dingen werken en dit geldt natuurlijk ook voor slecht gedrag. Het afleren van dit ongewenste gedrag is dan weer lastig en is dus iets wat beter te voorkomen dan te genezen is.

Een Border Collie is een hond die heel veel beweging nodig heeft en toch elke dag wel een uur moet kunnen rennen om van de energie af te komen. Als je dit niet doet, dan is de kans aanwezig dat er problemen in het gedrag ontstaan. Daarom is het belangrijk dat je bij een Border Collie opvoeden goed consequent bent.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Een gedegen opvoeding

Het is natuurlijk geweldig om een Border Collie pup te kopen, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je deze een goede gedegen opvoeding geeft. Als je hier namelijk niet goed mee omspringt, kun je een vervelende hond krijgen die veel irritaties bij je kan veroorzaken.

Dit is iets wat voor zowel jou als de hond niet goed is en daarom is het belangrijk dat een Border Collie opvoeden goed gebeurt. Gedragsproblemen zijn bij geen enkele hond natuurlijk wenselijk, maar het kan bij een Border Collie wel extremere vormen aannemen juist omdat  de honden zo slim zijn. Ze weten precies hoe ze moeten krijgen wat ze willen en de slimmigheid maakt dat het vaak ook lukt.

Fysiek en mentaal uitdagen

Als je een Border Collie opvoeden wilt, is het belangrijk om te bedenken dat je ze zowel fysiek als mentaal uitdagingen moet bieden. Bij een Border Collie is het belangrijk dat je al de nodige ervaring hebt met het opvoeden van een pup. Het is een werkhond en ze zijn van origine gefokt om schapen te drijven.

Aangezien ze dit bij jou thuis waarschijnlijk niet hoeven te doen, is het wel belangrijk dat je dit onder controle houdt. Als het drijfinstinct naar boven komt, kan dit namelijk door de Border Collie toegepast worden op bijvoorbeeld andere dieren of kinderen. Dit moet je direct consequent afleren zodat er geen vervelende of zelfs gevaarlijke situaties gaan ontstaan.

Let op: Het opvoeden van jouw Border Collie (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De beste leeftijd

Het is natuurlijk ook de vraag op welke leeftijd je moet beginnen met een Border Collie opvoeden. Het hangt er dan vanaf wat je precies wilt oefenen. In het eerste jaar zul je natuurlijk al moeten beginnen met zindelijkheidstraining, gehoorzaamheid en de socialisatie met andere honden en mensen.

Als je dit pas doet als de pup een jaar oud is, dan is het natuurlijk te laat. Met het leren van trucjes aan je Border Collie is het verstandig om te wachten tot je pup 7 of 8 maanden oud is. Dit is namelijk de leeftijd waarop ze heel makkelijk nieuwe dingen aannemen.

Wees consequent en duidelijk

Zoals gezegd is consequent handelen het allerbelangrijkste bij een Border Collie opvoeden. Vooral als je hond nog in de leerfase zit, is dit enorm belangrijk. Als je hond niet op de bank mag, moet je dit steeds als een no-go houden en niet de ene dag toestaan en de andere dag niet.

Het is daarnaast ook van belang dat je steeds dezelfde commando’s gebruikt om je Border Collie dingen te leren. Wanneer je zit en down wilt gebruiken, moet je niet afwisselen met zitten, liggen of af. Je moet van tevoren de commando’s goed op een rij hebben voor jezelf en hier ook stug aan vast blijven houden.

Kies voor positieve training

De beste manier voor succesvol een Border Collie opvoeden is door middel van positieve training. In plaats van te straffen of corrigeren werkt belonen veel beter bij dit type ras. Dit is omdat Border Collies gevoelige honden zijn en snel gekwetst zijn. Positieve aanmoedigingen brengen je veel meer bij deze honden.

Verder is het belangrijk dat je jezelf onder controle houdt en niet gaat schreeuwen als iets niet lukt. Ook hierdoor kan de hond van slag raken en nerveus en angstig worden. Zorg dat je bij deze manier van opvoeden altijd het goede gedrag beloond en niet het verkeerde gedrag. Hier moet je bewust mee bezig zijn als je een Border Collie opvoeden wilt.

Doe goed onderzoek

Voor je aan de slag gaat met het opvoeden van een Border Collie is het een goed idee om informatie in te winnen over de hond zelf. Je moet weten wat de hond precies nodig heeft en wat er eventueel in de geschiedenis voorgevallen is om de Border Collie goed op te voeden.

De ouders kunnen een goede indicatie geven van het karakter van de pup en als je Border Collie uit het asiel komt, is het verstandig daar navraag te doen. Het is verder ook verstandig om te bekijken of het karakter van een Border Collie ook daadwerkelijk bij jouw persoonlijkheid past.

Leer alles over het succesvol opvoeden van jouw Border Collie

Wil je precies leren hoe je jouw Border Collie perfect kan opvoeden? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een goede socialisatie op jonge leeftijd

Als het op de socialisatie van je Border Collie pup aankomt, is het verstandig om hier op tijd mee te beginnen. Als ze 3 tot 12 weken oud zijn, zijn het net sponzen en kun je ze dus makkelijker goed gedrag leren. Laat ze kennismaken met andere honden, nieuwe mensen en probeer ook kinderen te introduceren.

Door goede ervaringen te bieden, zal je pup op latere leeftijd goed gesocialiseerd zijn en goed omgaan met allerlei soorten mensen en dieren. Het is daarbij ook goed om op puppycursus te gaan zodra dit kan. Zo kom je makkelijk andere honden tegen en kan de trainer je helpen omgaan met de situatie.

De zindelijkheidstraining

Een belangrijk onderdeel van een Border Collie opvoeden, is natuurlijk de zindelijkheidstraining. Door op de juiste momenten je hond uit te laten, zal deze vanzelf doorkrijgen dat het zo werkt. De momenten waarop je altijd even naar buiten moet, is na het slapen, eten en als je even gespeeld hebt met de pup.

Zorg dat je een vaste uitlaatplek hebt zodat je pup ook precies weet wat er verwacht wordt. Als je pup zijn of haar behoeftes doet, is het vervolgens belangrijk uitbundig te belonen om aan te geven dat dit de bedoeling is.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Border Collie grijs 

Maak kennis met de Border Collie grijs 

De Border Collie Grijs, een prachtig en intelligent ras, heeft de harten van hondenliefhebbers over de hele wereld veroverd. Deze honden staan bekend om hun buitengewone intelligentie en indrukwekkende werkethiek. In dit artikel willen we je graag voorstellen...

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload