Home | Alle informatie over een Border Collie pup

Alle informatie over een Border Collie pup

⏱ Leestijd: 3 minuten

Ben je van plan een Border Collie pup aan te schaffen? Dan is het misschien goed om je een beetje te verdiepen in het ras. Misschien weet je er al veel van, maar een beetje informatie inwinnen over dit ras kan nooit kwaad. Het is een relatief jong ras en is ooit ontstaan in Engeland en Schotland. Het is van origine een hond die gebruikt werd om schapen mee te hoeden. De naam van de Border Collie staat voor een nuttige werkhond die rond de grenzen van Engeland en Schotland het eerste levenslicht zag. Dit type honden is ontzettend slim en kan zelfstandig een kudde schapen onder controle houden zonder dat een herder hierbij in hoeft te grijpen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Border Collie!

Intelligent en leergierig

Naast de eigenschappen die perfect zijn voor een herdershond, heeft een Border Collie nog veel meer te bieden. De intelligentie en het leervermogen zijn eigenschappen waarom heel veel mensen kiezen voor dit ras. Als je een Border Collie pup goed opvoedt, zul je een vriend voor het leven in dit type hond hebben. Het is wel belangrijk dat je een Border Collie pup vanaf begin af aan genoeg laat bewegen. Als ze namelijk de energie kwijt kunnen, zul je niet te maken krijgen met gedragsproblemen en zul je vanaf het begin een leuke hond met een goed karakter aan de voet hebben.

Atletisch gebouwde honden

Een Border Collie pup zal niet uitgroeien tot een hele grote hond zoals andere herdershonden. De Border Collies zijn atletische honden met goede spiergroepen en een lichaam dat gemaakt is om langdurig actief te kunnen zijn. Het uithoudingsvermogen van een Border Collie is dan ook heel groot eigenlijk vanaf jongs af aan al. Een Border Collie pup zal uiteindelijk zo’n 50 tot 55 centimeter groot worden en qua gewicht zal het op rond de 15 en 20 kilo uitkomen. De genoemde schofthoogte is die voor een reu, bij een teef zal het tussen de 46 en 52 centimeter zijn.

Verschillende kleuren en vachten

Als het op de kleur van een Border Collie pup aankomt, dan heb je een enorm grote keuze. Alle Border Collies hebben wit in de vacht en dit kan dan gecombineerd zijn met zwart, rood, geel, bruin of grijs blauw. De vacht van de Border Collie pup is of kortharig of matig lang. Bij de matig lange versie is de kraag vooral wat langer en ook de achterpoten en staart hebben meer langere haren. De ondervacht is bij beide types wel zacht en dicht. Het is daarom ook belangrijk dat dit type honden vanaf begin af aan goed verzorgd worden als het op de vacht aankomt. Regelmatig kammen voorkomt dat er klitten ontstaan en zorgt voor een gezonde en goed gevoede vacht.

Een perfecte gezinshond

Wanneer je een Border Collie pup in huis haalt, weet je dat je een hond in huis haalt die sociaal is en heel goed met verschillende type mensen om kan gaan. Als je vanaf meet af aan je hond goed opvoedt, kan deze de perfecte gezinshond zijn. Het is een hond die echt een trouwe vriend is en loyaal is aan de baas en het gezin waartoe het behoort. Het is dan ook een hond die niet heel lang alleen kan blijven, helemaal niet als ze nog jong zijn. Border Collies zijn ook heel gevoelig en snel van slag als je schreeuwt, daarom is het verstandig om vanaf jongs af aan goed met een Border Collie pup om te gaan om problemen te voorkomen.

Een goede gezonde vacht

De verzorging van een Border Collie pup zul je vanaf het begin af aan goed aan moeten pakken. Het is niet zo dat dit type ras veel meer verzorging nodig heeft dan een ander matig langharig of kortharig ras, maar het is wel belangrijk dat je dit goed doet. Het is goed om toch 2 keer per week de vacht te borstelen. Het kan zijn dat als je hond in de rui is dat je het wat vaker zult moeten doen. Verder moet je ook de oren goed in de gaten houden. Als de haren te lang worden, moet je deze wel weghalen omdat er vuil in kan gaan zitten. Hierdoor kunnen dan weer ontstekingen ontstaan.

Wandelen is belangrijk

Zoals al eerder vermeld zijn Border Collies actieve honden en dit is al vanaf het moment dat de Border Collie pup is. Het is daarom belangrijk dat dit type honden op een plek terecht komen waar er genoeg tijd is om aan de nodige beweging te kunnen voldoen. Wandelen is voor een Border Collie pup heel belangrijk zodat ze hun ei kwijt kunnen. Als ze niet genoeg beweging krijgen, kunnen er gedragsproblemen optreden. Het is niet nodig om tientallen kilometers per dag te lopen, maar minimaal een uur per dag is toch wel nodig. Een Border Collie pup zou daarom goed passen op een boerderij buitenaf of een huis met een mooie grote tuin om in te kunnen ravotten.

Mentale uitdagingen

Naast de fysieke inspanning, moeten Border Collie pups ook mentaal uitgedaagd worden. Ze zijn namelijk slim en als ze niet genoeg stimulatie krijgen mentaal gezien, dan gaan ze andere dingen zoeken als afleiding. Denk dan aan je favoriete schoenen of de afstandsbediening. Er zijn voldoende spelletjes te vinden die de hersenen van je Border Collie pup aan het werk zet en het is aan te raden deze aan te schaffen. Het zijn ook ideale honden om vaardigheidstrainingen mee te doen.

Ga op puppycursus met de pup

Aangezien de Border Collie pup zo slim is, is het in principe wel bijna verplicht om op puppycursus te gaan. Dit zorgt voor een goede socialisatie met andere honden en geeft je handvatten voor een goede opvoeding van je Border Collie pup. Wanneer de opvoeding van een Border Collie pup goed verloopt, zul je echt een kameraad voor het leven hebben. Als je dit niet consequent en goed doet, zal een Border Collie pup vanaf het begin je steeds weer te slim af zijn. Dit kan voor ellende en frustratie zorgen en dat is natuurlijk niet wenselijk.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Lees hier alles over een Border Collie trimmen

Lees hier alles over een Border Collie trimmen

Net als alle andere honden, moet de vacht van een Border Collie ook goed verzorgd worden en is in sommige gevallen een Border Collie trimmen nodig. Dit is zeker niet altijd het geval, er zijn ook Border Collies die nooit bij een trimsalon in de buurt komen....

Lees hier alles over Border Collie training

Lees hier alles over Border Collie training

Als je het ras een beetje kent, weet je dat Border Collies ontzettende slimme honden zijn en het ontzettend leuk is om een Border Collie training te doen. Het zijn honden die graag willen pleasen en daardoor heel leergierig en nieuwsgierig zijn. Ze zijn dus...

Lees hier alles over het Border Collie gedrag

Lees hier alles over het Border Collie gedrag

Zoals je misschien wel weet is een Border Collie een ontzettend slimme hond en dit zie je dan ook zeker terug in het Border Collie gedrag. Het is een hond die heel goed te trainen is en er alles voor wil doen om jou als baas tevreden te stellen. Een Border...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload