Home | Border Collie pup opvoeden: handige tips en adviezen

Border Collie pup opvoeden: handige tips en adviezen

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het is niet altijd makkelijk om een Border Collie op te voeden, maar één ding is zeker: het is alle moeite waard. Een Border Collie is een enorm lieve, aanhankelijke hond en met de juiste opvoeding heb je er een leven lang plezier aan.

In dit artikel bespreken we alle goede tips om een Border Collie pup op te voeden, zodat het nooit meer vervelend of destructief gedrag zal vertonen. Doe je het goed, dan heb je een vriend voor het leven.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Een bijzonder actieve hond

Omdat de Border Collie een hond is die gefokt is om schapen te drijven, heeft het bitter veel energie. Het is soms moeilijk om dat als baasje bij te benen want het beest wil graag meerdere keren per dag uitgelaten worden.

Zeker als je een druk iemand bent en je woont alleen is een Border Collie dus niet altijd geschikt voor jou. Heb jij een Border Collie puppy, dan is het goed om te weten hoe je die actieve hond naar je hand zet en hem onder de duim kan houden.

De geschiedenis van de Border Collie om hem te begrijpen

De geschiedenis van een Border Collie is bijzonder interessant en het kan ons helpen om het karakter van het beest te begrijpen. De Border Collie komt oorspronkelijk uit het Schotse grensgedeelte met Engeland, waar noord en zuid Brittannië met elkaar in contact komen.

De Border Collie is een mix tussen de van oorsprong Romeinse hondensoorten en de noordelijke hondensoorten die de Vikingen meebrachten.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Collie wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een hond voor de schapenkuddes

De boeren in het grensgedeelte hadden honden nodig om de schapen in de groene weiden te drijven en te hoeden en trainden de honden niet alleen om de schapen bij elkaar te houden, maar fokten ze ook. Door de slimheid en intelligentie voorop te zetten, dachten ze niet altijd na bij de manier hoe het beest eruitzag.

Het ging niet zozeer om de ‘looks’, maar om de effectiviteit. Een Border Collie moest dus natuurlijk ook bijzonder lenig, flexibel zijn en snel kunnen rennen.

Daar komt de naam ook vandaan

Kortom, nu begrijp je niet alleen iets meer van het karakter van het beest: actief, energiek, lenig en snel. Maar ook van de naam van het beest zelf. Border, omdat het voorkomt in de grensstreek tussen Engeland en Schotland. Collie, omdat de Schotten dat woord hebben voor ‘herder’. Het is dus ook wel een Schotse Herder.

Waarom de opvoeding van een Border Collie belangrijk is

Een Border Collie is niet heel moeilijk om op te voeden. Toch is het belangrijk dat je weet wat je doet zodat het beest niet onnodig vervelend wordt en geïrriteerd. Het is helemaal niet leuk om een hond te hebben met gedragsproblemen en het kan eventueel flink veel geld gaan kosten als je iemand moet inschakelen die je ermee moet helpen. Niemand zit te wachten op hondenfluisteraars.

Daag je hond fysiek en mentaal uit

Het is enorm belangrijk om jouw Border Collie mentaal en fysiek uit te dagen. Dat betekent niet alleen dat je genoeg dolt, rent, wandelt en speelt met je Collie, maar dat je hem ook genoeg kunstjes leert. De hond is namelijk niet alleen lenig en snel, maar ook enorm slim en intelligent.

Zorg dus dat jouw hond zich slim blijft voelen en enthousiast blijft over jullie relatie. Op het moment dat een hond zich gaat vervelen en geen uitdaging meer heeft in het leven, gaat hij vervelend en soms zelfs destructief gedrag vertonen.

Een herder instinct afleren

Een van de dingen waar veel Border Collie baasjes na verloop van tijd achter zullen komen, is dat de trouwe viervoeter een echte herder is. Dat betekent dat het beest ervoor gaat zorgen dat je altijd bij de groep blijft. Ren je dus ergens weg, dan zal de hond achter je aan rennen en je voor de voeten gaan lopen of zelfs naar je kuiten happen: zo zou hij dat voorheen ook bij schapen hebben gedaan.

Het zit hem gewoon in de genen. Het is goed om een Border Collie pup dat gelijk af te leren, zodat het op volwassen leeftijd niet enorm vervelend en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk kan worden, zeker voor kinderen.

Leer alles over jouw lieve Border Collie

Wil je álles leren over jouw Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Hoe kan je jouw Border Collie pup opvoeden

Het is belangrijk om bij puppy’s altijd duidelijk te zijn en consequent. Dat vergt ook van jezelf een beetje discipline. Je kan niet de ene keer iets toestaan en de andere keer niet. Probeer ook duidelijke commando’s te geven. Haal niet ‘zit’ en ‘zitten’ door elkaar of ‘lig’, ‘op je buik’ en ‘liggen’ door elkaar.

Zorg ook altijd voor een positieve draai

Het is niet altijd goed om een hond af te straffen: een Border Collie zal zich terugtrekken en de relatie zal het niet ten goede komen als je hem een afstraffing geeft. Het gaat hier om een behoorlijk kwetsbare hondensoort met intelligente hersenen, maar emotionele gevoelens.

Het is veel beter bij een Border Collie om een beloning te gebruiken: een beloning zal altijd zijn kracht behouden.

Een paar tips over een goede training en opvoeding

Het is uitermate vervelend als jouw pup regelmatig zijn behoeftes doet in de keuken of op de mat. Zorg dus dat je op tijd begint met de zindelijkheidstraining. De beesten zijn bijzonder slim en intelligent en zullen het snel leren. Zeker als je ze elke keer na een dutje een herinnering geeft om ze te laten poepen en plassen.

Ook hier geldt: geef ze een uitbundige beloning als het goed gaat.

Kijk naar de ouders van je pup

Het is ook goed om te kijken naar de ouders van jouw Border Collie. Als het karakter van een moeder Collie of vader Border goed is, dan zal het bij jouw pup ook wel loslopen.

Maar als er dingen zijn waar Collie of Border problemen mee hebben, dan zal jouw Border Collie daar ook meer neiging of aanleg voor hebben.

Ga op puppytraining

Het is een goed idee om jouw puppy op puppytraining te laten gaan. Het is enorm belangrijk voor puppy’s om jong te leren en op puppytraining leren ze jong de belangrijke dingen: socialisatie, kunstjes en relaties met andere dieren.  

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload