Home | Rood: maak kennis met de Border Collie red merle (lang artikel)

Rood: maak kennis met de Border Collie red merle (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een van de meest populaire merle kleuren is de Border Collie red merle, deze wordt ook wel de chocolate merle genoemd en heeft een combinatie van een witte en bruine vacht. Over deze bruin-witte vacht zitten dan weer de merle aftekeningen waardoor het lijkt alsof de Border Collie red merle allerlei verschillende kleuren bruin over zijn of haar lichaam heeft. Er zijn meerdere tinten te vinden van de Border Collie red merle.

Wat bepaalt dat het om een Border Collie red merle gaat, is de bruine neus en ook wordt er gekeken naar de donkerste bruine plekken. Om een Border Collie red merle te krijgen, zal 1 van de ouderdieren een merle moeten zijn en moeten beiden de kleur bruin in de vacht hebben.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Zeldzame kleur

Als het om een standaard Border Collie red merle gaat, dan heeft deze enkel bruine vlekken op een lichtbruine ondervacht. Dit is dan vaak beige of karamel. Verder kunnen Border Collie red merle honden bruine ogen hebben maar is het ook mogelijk dat de hond 1 of 2 blauwe ogen heeft.

Het zijn wel een heel bijzonder type Border Collie en zijn zeer zeldzaam als je er 1 in huis wilt halen. Houd in de gaten dat als het op de fokkerij van merle Border Collies gaat dat er niet 2 ouderdieren gebruikt mogen worden die tot het type merle behoren. Hierdoor ontstaan namelijk vaak zeer ongezonde puppies met ernstige lichamelijke afwijkingen.

Stel veel vragen

Voor je een Border Collie red merle pup gaat kopen, is het verstandig om even goed te informeren bij de fokker. Het is beter dat je te veel vragen stelt, dan te weinig. Vraag vooral naar de ouderdieren en bekijk de stamboom ook goed. Zoals gezegd kan een merle x merle kruising voor zeer grote problemen zorgen en dat is dus het type pup dat je links moet laten liggen.

Dit is een van de redenen waarom het belangrijk is voor een erkende fokker te kiezen en niet zomaar een Border Collie red merle van internet af te plukken. Door bij een erkende fokker een Border Collie pup aan te schaffen weet je net dat beetje meer van de geschiedenis af.

Erkende fokkers

Aangezien er als er niet goed gefokt werd met de Border Collie red merle problemen kunnen ontstaan, wil je een goede fokker uitkiezen. Om je bij de keuze te helpen is er bij de rasvereniging een lijst van fokkers die erkend zijn. Bij dit soort fokkers weet je dat je een gezonde pup krijgt en dat deze is opgevoed zoals het hoort.

Er is een stamboom bij, de pup is ingeënt en vrij is van erfelijke lichamelijke aandoeningen. Een goede erkende fokker laat namelijk zowel de ouderdieren als de puppy’s in veel gevallen een keuring ondergaan om zeker te weten dat er geen ziektes zijn.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Collie wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Informeer bij fokkers

Als je een Border Collie red merle wilt aanschaffen, is het dus verstandig even goed onderzoek te doen. Hiermee kun je namelijk teleurstellingen voorkomen en zo een leuke en gezonde pup of hond in huis halen.

Het is natuurlijk ook mogelijk om bij een asiel een Border Collie red merle te kopen, maar deze zijn toch wel redelijk zeldzaam en je zult dus bijna altijd bij een fokker aan moeten kloppen. Aangezien er niet heel veel Border Collie red merle fokkers zijn, is het verstandig tijdig contact op te nemen. Doordat het wel een populair type Border Collie is, is de vraag ook groot. Het kan dus zijn dat een nestje al helemaal gereserveerd is.

Een actieve en intelligente hond

Het maakt niet uit of het een Border Collie red merle of blue merle is, het karakter van een Border Collie blijft hetzelfde. De honden zijn ontzettend actief, slim en leergierig. Dit maakt het de perfecte gezinshond voor een actieve en sportieve familie. Het is namelijk wel een type hond dat de nodige aandacht en beweging moet hebben.

Je kunt een Border Collie red merle ontzettend veel leren en dat maakt het ook een perfecte hond om mee te doen aan vaardigheidswedstrijden. Houd wel in je achterhoofd dat het niet een ras is dat voor iedereen geschikt is. Dit is omdat het relatief gevoelige honden zijn en dit samen met de fanatieke werkhouding kan problemen veroorzaken als je niet consequent bent met de opvoeding.

Leer alles over jouw lieve Border Collie

Wil je álles leren over jouw Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Vacht verzorging

De vacht van een Border Collie red merle is niet veel anders dan de vacht van een andere kleur Border Collie, enkel de kleur is anders. De vacht van een Border Collie red merle heeft niet heel veel verzorging nodig, maar je zult toch wel 2 keer in de week de vacht goed moeten borstelen. Zo kun je klitvorming tegengaan.

Het is wel van belang dat je de langere haren bij de oren goed in de gaten moet houden. Als deze haren te lang worden, kan er vuil in gaan zitten en dit kan dan weer leiden tot oorontstekingen. Je kunt de dierenarts om advies vragen hoe je de oren het beste schoon kunt houden. 

Aanschafprijs Border Collie

Voor een Border Collie red merle betaal je meestal wel een hoge prijs. Dit is omdat het een vrij zeldzame kleur is. Normaal is een Border Collie tussen de €750 en €1.250, maar voor een red merle zul je toch wel eerder het hogere dan het lagere bedrag moeten betalen. Ook als de ouders uit een goede lijn komen, kan dit van invloed zijn op de prijs en zul je een hoger bedrag moeten betalen voor de Border Collie red merle. 

Verschillende bijkomende en terugkerende kosten

Naast de aanschafkosten voor de Border Collie red merle pup, zijn er nog andere kosten waar je over na moet denken voor je een puppy koopt. Er zijn natuurlijk de terugkerende kosten als de training en verzorging van de Border Collie red merle. Het gaat dan niet alleen om de puppycursus en het voer van je hond, maar ook de dierenartskosten en hondenbelasting moet je over nadenken. Verder heeft je Border Collie red merle natuurlijk ook nog speeltjes nodig en is een mand of bench ook niet overbodig.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Border Collie grijs 

Maak kennis met de Border Collie grijs 

De Border Collie Grijs, een prachtig en intelligent ras, heeft de harten van hondenliefhebbers over de hele wereld veroverd. Deze honden staan bekend om hun buitengewone intelligentie en indrukwekkende werkethiek. In dit artikel willen we je graag voorstellen...

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload