Home | Border Collie schofthoogte en afmeting: alles over de grootte

Border Collie schofthoogte en afmeting: alles over de grootte

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Schotse Border Collie wordt door sommigen wel de meest intelligente hond genoemd ter wereld. Daar is het beest dan ook meer dan een eeuw lang op gefokt: op zijn intelligentie en niet zozeer om zijn looks. Dat gezegd hebbende, zijn de looks ook niet verkeerd.

In dit artikel zullen we vooral ingaan op de schofthoogte en afmetingen van de Border Collie en hoe het komt dat het beest eruitziet hoe het eruit ziet.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Schofthoogte van een hond nodig

Er zijn bijzonder veel hondensoorten en elke hond is weer anders. Je hebt grote, kleine en middelgrote honden en de bouw van elk ras is weer anders. Eén van de manieren om een hondenlichaam te beschrijven is de schofthoogte.

Deze schofthoogte wordt door fokkers gebruikt, maar ook door mensen die een hond willen aanschaffen en een inschatting willen maken over de afmetingen van de hond. Bovendien wordt de schofthoogte gebruikt in het kopen van voedsel voor je hond.

Je kunt de onderstaande tabel gebruiken om te bepalen welk hondenvoer, welke hondenmand, welke speeltjes en welke harnassen je moet kopen voor je hond.

De tabel toont de relatie tussen de schofthoogte, het gewicht en de maat van de verschillende soorten honden    
Maat op de verpakking van een product Schofthoogte van jouw hond Gewicht van jouw hond
Kleine hond (small) 30 cm of minder 10 kilo of minder
Middelgrote hond (medium) 30 cm tot 50 cm 10 kilo tot 25 kilo
Grote hond (large) 45 cm tot 60 cm 25 kilo tot 45 kilo
Enorme hond (giant) 60 cm of meer 45 kilo of meer

Hoe bereken je de schofthoogte

Het is niet heel moeilijk om de schofthoogte van jouw Border Collie te meten. Zet je hond rechtop en neem een meetlint. Het is de bedoeling dat je jouw hond meet van de onderkant van zijn voorpoten tot aan de plek van zijn schouders. Zorg dat de poten verticaal omhoog staan, zodat er geen verkeerde lengte wordt gemeten.

Natuurlijk vertrouwen wij erop dat je in staat bent om je hond zo te disciplineren dat hij stil blijft staan tijdens het meten. Lukt het niet helemaal, probeer dan een hondensnoepje. Voor we verder gaan over de schofthoogte van de Collie, willen we eerst nog een beetje info vertellen over de Collie, want ook de fokgeschiedenis heeft invloed gehad op de afmetingen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Collie wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een korte beschrijving van de Schotse Border Collie

Oorspronkelijk komt de Schotse Border Collie uit het grensgebied met Engeland. Vandaar ook de naam ‘Border’. Op het grensgebied tussen de Schotten en de Engelsen kwamen ook twee verschillende hondenrassen samen: honden die afstamden van de Romeinse tijd in het zuiden en honden die afstamden van de tijd dat Vikingen in die streken leefden, in het noorden. Het is dus echt een mix van verschillende hondenrassen.

De Collie moest schapen hoeden

De belangrijkste reden waar de hondenfok om ging, was het creëren van een uiterst intelligente en slimme hond die mee kon helpen op de boerderij. Op de eerste plaats was het hoeden van de schapen de reden: niet voor niets heet het beest een ‘Collie’ wat in het Schots betekent ‘herder’.

Pas later werd het beest ook ingezet voor andere werkjes, zoals speurhond, opsporing van drugs, als hulp bij politiewerk en zelfs als blindengeleidehond. De Border Collie is ook wel in gebruik voor het opsporen van bommen.

Uiterlijk, schofthoogte en afmetingen Border Collie

De Border Collies hebben een dubbele vacht en bestaat dus uit twee delen: onder ligt kort en dik onderhaar, boven ligt middellang haar. Om die prachtige vacht goed te houden is het goed om het beestje regelmatige te borstelen om zo klitten te voorkomen.

Overigens is een echte Border Collie nooit overwegend wit: zwart en bruin zijn de meest voorkomende kleuren bij een Border Collie.

De schofthoogte van de Border Collie

De gemiddelde schofthoogte die een Border Collie in totaal kan bereiken is zo maximaal 53 tot 55 centimeter. Dit geldt vooral voor de reuen en teefjes blijven over het algemeen iets kleiner. De bouw van het beest is vooral gefokt om flexibel te zijn en hard te kunnen rennen om de schapenkuddes heen.

Het lichaam van het beest is behoorlijk langgerekte en mager. Toch is het beest wel sterk: de borstkas, de lenden en de rug zijn erg gespierd en ook de hals is breed.

Afmetingen van een Border Collie

Een Border Collie is over het algemeen niet zwaarder dan 20 kilo als hij volwassen is, dat geldt ook voor een teef, al is die laatstgenoemde net iets minder zwaar over het algemeen. Het is dus een niet hele grote hond, maar ook niet een hele kleine.

De lengte van de rug is lang in vergelijking met de bouw van het lichaam. Alles in het lijf draait om flexibiliteit en snelheid: de hond is daardoor bijzonder slim en snel.

Leer alles over jouw lieve Border Collie

Wil je álles leren over jouw Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Wat is jouw Border Collie nu precies voor een hond

Het is dus goed om de bovenstaande tabel er weer bij te pakken en te bekijken wat voor een hond de Border Collie nu precies is. Om een mand te kopen, een halsband of een hondenjas is het belangrijk om dat te weten.

Als we kijken in de tabel zien we dat de Border Collie een middelgrote hond is. Als we kijken naar de schofthoogte is het misschien een behoorlijke grote hond, maar omdat het hier gaat om een redelijk mager beest is het aantal kilo’s aanmerkelijk minder.

De Border Collie is perfect

We kunnen concluderen dat de Border Collie qua lichaamsbouw een van de best gebouwde honden is. Het beest is gefokt om te kunnen rennen, flexibel te zijn en niet te dik. Het nadeel van zo’n bouw is natuurlijk wel dat het belangrijk is om het beest altijd actief te houden.

Bovendien kunnen er gezondheidsrisico’s aanzitten door de eeuwenlange fok. Hoe het ook zij, de Border Collie is een hond met een bijzonder goede bouw en is daardoor op veel plekken in te zetten.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload