Home | Border Collie showlijn.. een bijzondere viervoeter

Border Collie showlijn.. een bijzondere viervoeter

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je dit artikel leest, heb je vast en zeker interesse in hondenrassen. Als we het daarover hebben, dan is een van de mooiste beesten in de hondenwereld de Schotse Border Collie.

Deze plattelandse werkhond is van oorsprong gefokt door Schotse boeren om te helpen op de boerderij met het hoeden van schapen, maar tegenwoordig wordt het beest ook als huisdier gehouden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Twee soorten Border Collie rashonden

Eigenlijk kunnen we binnen het Border Collie ras twee verschillende rassen onderscheiden: een showlijn en een werklijn. Als we het hebben over de Collie werklijn, dan gaat het vooral over honden die nog steeds worden gefokt op hun slimheid en intelligentie met als doel om het beest te laten meewerken op de boerderij om schapen of andere soorten dieren te drijven.

Maar inmiddels is er ook een showlijn: een Colliegeslacht die vooral wordt gefokt op het prachtige uiterlijk van de hond. Natuurlijk zijn er ook combinaties tussen de twee. In dit artikel bespreken we vooral de showlijn van de Schotse Border Collie.

De geschiedenis van de Schotse Border Collie

De naam ‘border’ van Border Collie komt van het feit dat de hond uit het grensland komt tussen Engeland en Schotland. De boeren aldaar fokten hun honden met afstammelingen van Romeinse hondenrassen, maar kruisten die tegelijkertijd ook met honden die nog meegenomen waren door de Vikingen.

Het kruisen van deze twee heel verschillende hondenrassen zorgt nog steeds voor een bijzonder unieke hond met een sterk en flexibel lichaam en een duidelijk slim intellect.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Collie wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Historie van een hondenras: collie

De boeren in het grensgebied waren voor alles schapenboeren en de Border Collie moest meewerken op de boerderij om die schapen te drijven.

In het regenachtige en kille noorden van Engeland en zuiden van Schotland waren de landerijen het beste geschikt voor het houden van veel schapen en de Border Collie is generatieslang gefokt om slim en intelligent mee te denken bij het hoeden van de schapenkuddes. Het is niet voor niets dat het Schotse woord ‘collie’ hetzelfde betekent als in het Nederlands ‘herder’.

Een historische showlijn

Sinds de 19e eeuw begon ook de Britse adel steeds meer interesse te tonen in de Border Collie en werd het steeds meer een adellijk beest. Er ontstonden langzaam twee soorten Collie-rassen: één voor het houden in huishoudens en een ander voor het gebruik op de boerderij.

Die laatstgenoemde, de werklijn, is overigens ook gebruikt voor andere werksferen zoals bommeldingen, drugsopsporing en reddingshonden. Toch zijn de twee rassen nog steeds erg aan elkaar gelijk.

Kenmerken van de Schotse Border Collie showlijn

Als we een vergelijking moeten maken tussen de Border Collie showlijn en de werklijn, dan zullen we al snel merken dat de showlijn een stukje zwaarder, breder en grover gebouwd is dan de wat meer slanke en flexibele werklijn.

Omdat de werklijn veel minder is gefokt op uiterlijk en veel meer op intelligentie en praktische kenmerken, zoals een atletisch lichaam, zijn er toch verschillen ontstaan tussen de twee. Ook wordt er wel gesteld dat de showlijn net iets langere haren heeft dan de werklijn: wat overigens ook praktisch is.

Ook zijn de poten van de showlijn iets korter, is de neus wat korter en staat het voorhoofd wat meer haaks.

Karakter van Border Collie showlijn

De Border Collie showlijn is niet alleen uiterlijk net iets anders, maar ook in zijn karakter. De Border Collie werklijn is voor alles een lijn die gefokt wordt op slimheid en intelligentie: de werklijn moet makkelijk te trainen zijn en makkelijk dingen aan te leren. Dat is bij de showlijn veel minder belangrijk.

Integendeel, het gaat hier vooral om de looks, maar ook deels op behendigheid om er in een show mee voor de dag te kunnen komen. Over het algemeen wordt aangenomen dat de showlijn een net iets rustigere hond is, al scheelt het niet veel.

Overeenkomst tussen de twee Border Collies

Hoewel er verschillen zijn tussen de showlijn en de werklijn, zijn deze over het algemeen niet heel groot. Omdat de showlijn ook vaak gebruikt en gefokt wordt voor hondensport en hondenshows, zijn de twee hondensoorten ook weer niet zo verschillend: voor beide honden gelden vergelijkbare eisen.

Beide honden moeten worden gefokt op gehoorzaamheid en behendigheid. Ook zul je merken als je optrekt met de beide lijnen, dat beide honden evenveel energie hebben: het is bijna een bodemloze put aan energie. Een bron die nooit uitgeput raakt.

De laatste tijd zijn scheidslijnen minder

Bovendien worden de twee hondensoorten ook vaak met elkaar gekruist om onderlinge kenmerken te behouden, wat de scheidslijn tussen de twee lijnen steeds kleiner heeft gemaakt de afgelopen decennia.

Leer alles over jouw lieve Border Collie

Wil je álles leren over jouw Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De Schotse Border Collie: een echte mensenvriend

Hoewel er verschil zit in de Border Collie showlijn en de werklijn, zullen Border Collies over het algemeen alles doen om te doen wat het baasje wil. Border Collies zijn generatieslang getraind om zich helemaal te geven: de Britse schaapboeren wilden natuurlijk niet dat hun schapen kwijtraakten doordat hun hond moe was.

Daarom zullen veel Border Collies, ook de showlijn, zich helemaal willen geven: ze vallen nog liever dood neer, dan dat ze hun baasje bedroeven. Het is een prachtig karakter waar je als baasje ook met de showlijn goed rekening moet houden.

Welke hond is geschikt voor jou

Vraag jij je nog steeds af welke hond voor jou geschikt is, dan is het misschien het beste om te kijken naar je eigen karakter. Ben jij iemand die graag de handen uit de mouw steekt, die graag lange wandelingen maakt en ben je niet moe te krijgen? Dan is het een goed idee om een Border Collie van de werklijn te nemen.

Immers, deze honden zijn net iets meer gefokt om praktische redenen en hebben daarom een bijzonder uithoudingsvermogen, meer dan de gemiddelde showlijn Border Collie. Ben je echter een rustiger persoon, neem dan gewoon de showlijn: een hond waar je van kan genieten, die geen extraatje nodig heeft en een meer rustig karakter heeft.

De Border Collie showlijn is voor het gewone huishouden eigenlijk wel het best.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Border Collie grijs 

Maak kennis met de Border Collie grijs 

De Border Collie Grijs, een prachtig en intelligent ras, heeft de harten van hondenliefhebbers over de hele wereld veroverd. Deze honden staan bekend om hun buitengewone intelligentie en indrukwekkende werkethiek. In dit artikel willen we je graag voorstellen...

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload