Home | Border Collie Tricolor: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

Border Collie Tricolor: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Border Collie is er in allerlei soorten, maten en kleuren en dat houdt in dat er ook een Border Collie tricolor is. Dit is een Border Collie waarbij er naast de basiskleur in combinatie met wit nog extra bruin op bepaalde plekken op het lichaam van de Border Collie te vinden zijn. Er is zoveel keuze aan kleuren dat er altijd wel een mooie variant voor jou tussen zit.

Of een Border Collie tricolor iets voor jou is, hangt af van je persoonlijke smaak. De ene persoon vindt het wel mooi en de ander heeft liever een tweekleurige of een merle versie van de Border Collie. Hoe dan ook, er is veel mogelijk als je een Border Collie in huis wilt halen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Selectie op werkvermogen

Er zijn weinig hondenrassen waarbij zoveel verschillende kleuren en combinaties geaccepteerd worden als bij de Border Collie. Dit heeft er vooral mee te maken omdat Border Collies eigenlijk gefokt zijn als werkhonden en het hierbij niet echt belangrijk was dat deze ook mooi was. Er vond dus vooral selectie plaats op het vermogen om te werken en niet zozeer op kleur.

De meeste mensen denken wel dat een Border Collie enkel als zwart-witte versie voorkomt, maar er zijn ook Border Collie tricolor, merle en ook de bruin-witte variant is mogelijk. Waar vroeger de merle kleur veel voorkwam, is nu de tricolor een versie de steeds vaker te zien is.

Border Collie tricolor zwart-wit

De meest voorkomende kleur blijft de zwart-witte. Deze kleur heeft verschillende aftekeningen, maar als de hond aan de rasstandaard wil voldoen, dan moet de zwarte kleur meer aanwezig zijn dat de witte kleur. Dit geldt ook voor een Border Collie tricolor. Van de zwart-witte Border Collie is ook een merle variant te vinden. Deze wordt ook wel de blue merle genoemd.

Het houdt in dat de zwarte kleur in verschillende tinten verdeeld is over het lichaam. Daarbij zullen de zwarte en grijze vlekken enkel op de vacht voorkomen waarbij de ondervacht grijs is. Zo’n merle variant kwam vroeger heel veel voor, maar is tegenwoordig veel zeldzamer.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Collie wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Border Collie tricolor bruin-wit

Er is ook een bruin-witte versie zoals gezegd. Als mensen deze kleur zien, denken ze in eerste instantie niet dat het een Border Collie is. Toch is deze variant ook veel voorkomend. De patronen waarin de bruine vlekken zijn heel verschillend. Het kan zijn als een soort zadelvorm, maar ook een groter vlak betrekken. Bij deze variant mag ook het witte niet overheersen.

Er bestaat ook een Border Collie tricolor die een bruin-witte variant is. De bruine vlekken zijn dan meestal lichter dan de basiskleur van de hond. Bij de meeste Border Collie tricolor honden is het wel duidelijk te zien dat het om een driekleur gaat.

Zadelpatroon tricolor

Er bestaan bij de Border Collie tricolor ook een zogenaamde zadelpatroon. Dit is een driekleur met zeer overdreven points zoals dat dan genoemd wordt. De punten zijn dan zo gevormd dat het lijkt alsof de Border Collie een soort zadel op de rug heeft. Dit ontstaat vaak pas op latere leeftijd bij een Border Collie, je zult dit meestal niet direct bij de pup kunnen zien.

De combinaties die je bij een Border Collie tricolor ziet, zijn zwart-wit met bruin en bruin-wit met licht bruin. Het is bij een merle versie ook mogelijk om een tricolor variant te hebben. Ook dan zijn bepaalde plekken licht bruin. 

Leer alles over jouw lieve Border Collie

Wil je álles leren over jouw Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Lichtbruine vlekken

Als je een Border Collie tricolor hebt, dan zul je dit type kleurcombinatie kunnen herkennen door lichtbruine vlekken op bepaalde plekken. Deze zijn dan meestal op de wagen, wenkbrauwen, onder de staart en op de poten te zien. Het is in het geval van een Border Collie tricolor maar net of je dit mooi vindt om te zien.

Als je specifiek deze kleurcombinatie wilt hebben, zul je hiervoor naar fokkers moeten zoeken die dit type nestjes fokt. Wanneer je niet zeker weet welke kleur Border Collie je wilt, zou je even een aantal fokkers kunnen bezoeken om te kijken welke kleur je nu persoonlijk het mooiste vindt.

Werkwillig en actief karakter

Voor een Border Collie tricolor geldt net als voor alle andere kleuren dat het karakter zeer werkwillig en levendig is. Het is een type hond dat heel veel aandacht en beweging nodig heeft en bij een gebrek daaraan verschillende vervelende gedragsproblemen kunnen ontstaan.

Het is daarom wel belangrijk voor je een Border Collie pup gaat kopen dat je bekijkt of het karakter echt wel bij je past. Je wilt natuurlijk niet een pup in huis halen welke je om welke reden dan ook weer moet weg doen omdat het niet gaat. Informeer dus eerst goed naar wat de hond nodig heeft, voor je er 1 aanschaft.

Prijs voor Border Collie tricolor

De prijs voor een Border Collie tricolor kan net zoals bij andere Border Collie kleuren dat de prijs van meerdere dingen afhankelijk is. Zo kan een speciale kleurcombi ervoor zorgen dat een pup duurder is, maar kan ook de stamboom meetellen.

Als je een goede pup hebt die uit een hele goede lijn komt van zowel vaders als moeders kant, dan zul je hiervoor meer neer moeten tellen, dan voor een simpele Border Collie pup. De aanschafprijs voor een Border Collie tricolor is tussen de €750 en €1250, maar het kan ook daarboven uitkomen als het om een echt speciale pup gaat.

Een tricolor pup van erkende fokker

Als je een Border Collie tricolor pup wilt kopen, is het wel verstandig dat je ervoor naar een erkende fokker gaat. Dit soort fokkers volgt voor de fokkerij namelijk de rasstandaard die voorgeschreven is door de rasvereniging. Bij een erkende fokker krijg je er een paspoort bij en is de pup gechipt en van de nodige inentingen voorzien.

Ook zijn de ouderdieren gekeurd en nagekeken op erfelijke aandoeningen. De kans is dus groter dat je een goede gezonde pup koopt als je naar een goede erkende fokker gaat. Om te weten welke fokkers erkend zijn, kun je op de website van de rasvereniging een lijst van fokkers vinden.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Border Collie grijs 

Maak kennis met de Border Collie grijs 

De Border Collie Grijs, een prachtig en intelligent ras, heeft de harten van hondenliefhebbers over de hele wereld veroverd. Deze honden staan bekend om hun buitengewone intelligentie en indrukwekkende werkethiek. In dit artikel willen we je graag voorstellen...

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload