Home | Lees hier alles over een Border Collie trimmen

Lees hier alles over een Border Collie trimmen

⏱ Leestijd: 3 minuten

Net als alle andere honden, moet de vacht van een Border Collie ook goed verzorgd worden en is in sommige gevallen een Border Collie trimmen nodig. Dit is zeker niet altijd het geval, er zijn ook Border Collies die nooit bij een trimsalon in de buurt komen. De haren van een Border Collie zijn natuurlijk als bescherming tegen omstandigheden die van buitenaf komen, maar ook om de huid zelf gevoed te kunnen houden. Talg vormt zich door haren en dit talg zorgt weer voor het soepel houden van de haren en de huid. Als de onderhuid van een Border Collie snel loslaat in de rui, dan kan een Border Collie trimmen een goed idee zijn.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Border Collie!

Klitvorming voorkomen

Als je ervoor kiest om een Border Collie te trimmen dan is een goede reden om dit te doen om klitvorming in de vacht te voorkomen. De haren worden bij het trimmen korter gemaakt en hier kunnen minder makkelijk klitten in ontstaan. Dit zorgt ervoor dat de vacht gezond en goed verzorgd blijft. Hoe vaak je naar een Border Collie moet laten trimmen, hangt af van hoe hard de haren groeien en waar je het precies voor doet. Sommige mensen vinden het ook gewoon mooier staan en kiezen ervoor om naar een trimsalon te gaan om de haren kort te laten trimmen.

Je hond wedstrijd proof

Als je meedoet aan wedstrijden, kan het ook een goed idee zijn om je Border Collie te laten trimmen. Er zijn heel veel mensen die dit doet, juist omdat het helpt om de vacht er beter uit te laten zien. De haren zullen minder snel vies worden bij bijvoorbeeld slecht weer en kan de Border Collie goed in wedstrijdconditie gehouden worden. Het is bij zulke wedstrijden ook van belang dat de hond er goed uitziet en daarbij kan een trimbeurt heel veel helpen. De vacht is dan veel makkelijker te onderhouden en kost je dit veel minder tijd wanneer je een Border Collie met lange haren hebt.

Uitkammen en bijknippen

Als je je Border Collie laat trimmen, zal dit waarschijnlijk gaan om het uitkammen van de ondervacht en worden ook de haren op de pootjes bijgeknipt. Natuurlijk is helemaal kortwieken ook mogelijk, maar dit zullen de echte liefhebbers niet snel doen. Bij een gespecialiseerde trimsalon kun je je Border Collie laten trimmen zoals het volgens de rasstandaard hoort. Het voordeel is ook bij dit soort salons dat ze precies weten hoe ze de Border Collie moeten trimmen zodat deze voldoet aan de standaard voor wedstrijden en shows. Het is dus verstandig om altijd naar een gecertificeerde salon te gaan en niet zomaar bij de buurvrouw die het voor de hobby doet aan te kloppen.

Zomer- en wintervacht

Er zijn 2 soorten vachten bij de Border Collies te vinden. Er zijn de ruw en gladharige Border Collies. De ondervacht is meestal een beetje wollig en is heel lekker zag. De bovenlaag is meestal een beetje stug. Het is dus zo dat een Border Collie een dubbelgelaagde vacht heeft. De Border Collie kan net als de meeste hondenrassen gewoon verharen. Dit is vaak 2 keer in het jaar, in het voor- en najaar. In het voorjaar zal de ondervacht helemaal loslaten en ontstaat er een dunne zomervacht. In het najaar komt de wintervacht tevoorschijn die de Border Collie in de koude maanden warm kan houden. Een trimsalon waar je je Border Collie laat trimmen weet precies hoe hier mee omgegaan moet worden om het beste resultaat te krijgen.

Goede vachtverzorging is belangrijk

Als je Border Collie aan het verharen is, is het heel belangrijk om de vachtverzorging op orde te hebben. Hier kan ook de Border Collie trimmen een belangrijk onderdeel van zijn. Het is voor een groot gedeelte al mogelijk om zelf de vacht goed verzorgd te houden, maar hiervoor moet je wel de tijd nemen. Minimaal 1 keer per week is het van belang om de vacht goed door te borstelen. Dit is de makkelijkste en ook goedkoopste manier om de vacht mooi te houden. Hiervoor kun je het beste een zachte borstel of een rubberen borstel voor aanschaffen. Deze zullen namelijk ook de bloeddoorstroming onder de huid stimuleren en zo een gezonde vacht groeit.

Dode haren verwijderen

Je kunt als je te maken hebt met een hele dikke vacht ook kijken naar een speciale borstel genaamd een pooch borstel of wel herderhark. Dit is een eenvoudige manier om de dode haren in de ondervacht te verwijderen. Doordat je de dode haren verwijderd, ontstaan er ook geen klitten in de toplaag van de vacht door ophopingen van oude haren. Als je dit niet helemaal goed doet, dan is het verstandig om te overwegen om je Border Collie te laten trimmen. Als je een professional ingeschakeld hebt, kun je makkelijker daarna zelf de verzorging weer overnemen en goed verder gaan hiermee. 

Border Collies verharen

Sommige mensen zeggen dat een Border Collie haaruitval heeft, maar dit is niet helemaal juist. Verharen is net als bij andere hondenrassen ook bij de Border Collie de normaalste zaak van de wereld. Het is niet een medische aandoening wat soms gedacht wordt. Er zal gewoon weer haar teruggroeien voor het haar dat eraf komt en er zullen dus geen kale plekken ontstaan wat mensen soms denken. Als de verharing niet helemaal gaat zoals het hoort, is het een goed idee om je Border Collie te trimmen.

Wassen van de vacht

Op moment dat je Border Collie echt vies is, kun je deze wassen. Houd wel in de gaten dat dit maar 2 à 3 keer in de maand gedaan mag worden. Het is prima om je hond te wassen, maar als je dit te vaak doet, kan de vacht en huid enorm uitdrogen. Als je je Border Collie wilt gaan wassen, dan is het belangrijk dat je speciale shampoo gebruikt die ontwikkeld is voor honden. Als je van plan bent om toch regelmatig je Border Collie te laten trimmen, kan het goed zijn om je hond al een beetje te laten wennen aan het wassen. Dit zal een trimster ook doen en daarom kan het goed zijn hiermee te oefenen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Lees hier alles over Border Collie training

Lees hier alles over Border Collie training

Als je het ras een beetje kent, weet je dat Border Collies ontzettende slimme honden zijn en het ontzettend leuk is om een Border Collie training te doen. Het zijn honden die graag willen pleasen en daardoor heel leergierig en nieuwsgierig zijn. Ze zijn dus...

Lees hier alles over het Border Collie gedrag

Lees hier alles over het Border Collie gedrag

Zoals je misschien wel weet is een Border Collie een ontzettend slimme hond en dit zie je dan ook zeker terug in het Border Collie gedrag. Het is een hond die heel goed te trainen is en er alles voor wil doen om jou als baas tevreden te stellen. Een Border...

Lees hier alles over de Border Collie eigenschappen

Lees hier alles over de Border Collie eigenschappen

Als je een Border Collie koopt, weet je waarschijnlijk al wel wat over de Border Collie eigenschappen, maar het kan ook zijn dat je er nog niets van weet. Als eerste is het belangrijk te bekijken of de Border Collie eigenschappen wel bij jou passen. Het zijn...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload