Home | Een Border Collie trimmen.. hoe doe je dat eigenlijk?

Een Border Collie trimmen.. hoe doe je dat eigenlijk?

⏱ Leestijd: 3 minuten

Net als bij alle andere honden moet de vacht van een Border Collie ook goed verzorgd worden. En in sommige gevallen is het trimmen van jouw Border Collie ook gewoon echt noodzakelijk voor de gezondheid en het geluk van de hond. Maar wees gerust: dit is zeker niet altijd het geval, Er zijn ook Border Collies die nooit bij een trimsalon in de buurt komen.

De haren van een Border Collie zijn er als bescherming tegen omstandigheden die van buitenaf komen, maar ook om de huid gevoed en in goede conditie te houden. Dat komt door de talglaag. Talg vormt zich door de haren heen en zorgt voor het soepel houden van de haren en de huid. Het is dus belangrijk om verantwoord om te gaan met het trimmen van je viervoeter. Hoe je dat precies aanpakt leer je in dit artikel.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Klitvorming bij je Border Collie voorkomen

Een van de belangrijkste redenen om je hond te trimmen is om klitvorming in de vacht te voorkomen. De haren worden bij het trimmen korter gemaakt en hierdoor kunnen klitten minder makkelijk ontstaan. Dit zorgt ervoor dat de vacht gezond en goed verzorgd blijft. Én je Border Collie ziet er daardoor ook nog eens beter uit. Een win/win situatie dus.

Hoe vaak je een Border Collie moet (laten) trimmen hangt af van hoe hard de haren groeien. Dit verschilt nogal per hond. En daarnaast is de doelstelling van jou als baasje van invloed. Wil je dat de hond er altijd perfect bij loopt? Dan zal je vaker naar de trimsalon moeten.

Je Border Collie wedstrijd proof

Als je meedoet aan wedstrijden kan het ook een goed idee zijn om je Border Collie te trimmen. Er zijn veel mensen die wedstrijden lopen met hun Collie, en een trimbeurt gebruiken om de vacht er beter uit te laten zien. De haren zullen minder snel vies worden bij bijvoorbeeld slecht weer.

Zo kan de Border Collie perfect in wedstrijdconditie gehouden worden. Het is bij zulke wedstrijden namelijk ook van belang dat de hond er goed uitziet. En daarbij kan een trimbeurt veel helpen.

Goede vachtverzorging is belangrijk

Als je Border Collie aan het verharen is, is het heel belangrijk om de vachtverzorging goed op orde te hebben. Hier is ook het trimmen van jouw Border Collie een belangrijk onderdeel van. Steek hier dus voldoende tijd en energie in. Het is voor een groot gedeelte al mogelijk om de vacht zelf goed verzorgd te houden. Maar zoals gezegd: hiervoor moet je wel de tijd nemen.

Het is van groot belang om de vacht minimaal één keer per week goed door te borstelen. Dit is ook direct de makkelijkste en goedkoopste manier om de vacht mooi te houden. Hiervoor kun je het beste een zachte of een rubberen borstel aanschaffen. Deze zorgen namelijk ook voor een betere bloeddoorstroming onder de huid. Dat helpt weer om de vacht van jouw Border Collie gezond te laten groeien.

Wil je je nog verder verdiepen in de allerbeste verzorging van jouw Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek (100+ pagina’s) even.

 

Klik hier om het boek te bekijken →

Dode haren bij je Border Collie verwijderen

Heeft jouw Border Collie een hele dikke vacht en wil je op een efficiënte manier de dode haren verwijderen? Dan kun je ook eens kijken naar een speciale borstel, genaamd een pooch borstel of wel herderhark. Dit is een eenvoudig hulpmiddel om dode haren in de ondervacht te verwijderen.

Doordat je de dode haren verwijderd ontstaan er ook geen klitten in de toplaag van de vacht door ophopingen van oude haren.

Wassen van de vacht

Op moment dat je Border Collie echt vies is kun je deze wassen. Houd wel in de gaten dat dit maar 2 à 3 keer in de maand gedaan mag worden. Het is prima om je hond te wassen, maar als je dit te vaak doet kan de vacht en huid enorm uitdrogen.

Als je je Border Collie wast is het belangrijk dat je speciale shampoo gebruikt die specifiek ontwikkeld is voor honden. Dit helpt trouwens ook als je van plan bent om je hond regelmatig naar een trimsalon te brengen. Door zelf te wassen went de hond hier vast aan, waardoor het voor de trimster steeds eenvoudiger wordt om hetzelfde te doen. Je Border Collie zal in de trimsalon namelijk ook gewassen worden bij een knipbeurt.

Je Border Collie naar een salon brengen

Wil je tijd, moeite en geld besparen? Dan is ons advies om je Border Collie gewoon naar een trimsalon te brengen. Deze mensen zijn getraind en hebben vaak jarenlange ervaring in het trimmen van honden. De kwaliteit van de trimbeurt zal daardoor significant beter zijn.

En nog een voordeel: bij een gespecialiseerde trimsalon kun je je Border Collie laten trimmen zoals het volgens de rasstandaard hoort. Het voordeel bij dit soort salons is dat ze precies weten hoe dat moet. Het is daarom verstandig om altijd naar een kwalitatieve en ervaren salon te gaan. Laat het trimmen van je Border Collie liever niet doen door de buurvrouw, die het er toevallig voor de hobby bij doet. Een trimsalon is echt the way to go. Daar worden jij en je hond uiteindelijk blijer van.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Border Collie grijs 

Maak kennis met de Border Collie grijs 

De Border Collie Grijs, een prachtig en intelligent ras, heeft de harten van hondenliefhebbers over de hele wereld veroverd. Deze honden staan bekend om hun buitengewone intelligentie en indrukwekkende werkethiek. In dit artikel willen we je graag voorstellen...

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload