Home | Ontdek de kruising Border Collie x Friese Stabij: een interessante mix

Ontdek de kruising Border Collie x Friese Stabij: een interessante mix

⏱ Leestijd: 4 minuten

Er zijn heel veel verschillende kruisingen mogelijk en de Border Collie Friese Stabij mix is er hier 1 van. Dit is wel een zeer zeldzame kruising en je zult goed moeten zoeken om een fokker te vinden die deze kruising fokt. Dit is vooral omdat de Friese Stabij een hond is die niet heel veel meer voorkomt.

Er zijn er nog maar rond de 3500 van en jaarlijks komen er ongeveer 350 bij die voldoen aan de standaard die gesteld is door de rasvereniging van de Friese Stabij. Dit is dan ook waarom de kruising Border Collie Friese Stabij zeldzaam is en er niet heel veel van te vinden zijn. Wil je deze kruising, dan zul je specifiek naar een fokker moeten zoeken.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Friese Stabij ras

De Friese Stabij is zoals de naam al aangeeft een hond die uit Friesland komt. Het is een zeer vriendelijke en lieve hond die perfect is als gezinshond. Het kan naast een hele lieve hond ook wel een beetje een eigenwijze hond zijn en het karakter is vooral heel blij en enthousiast. Het is van belang dat dit type hond waarbij de baas veel geduld moet hebben tijdens de opvoeding vanaf jongs af aan. Bij dit type ras is het beter om goed gedrag te belonen dan fout gedrag te bestraffen.

De Friese Stabij is een hond die veel energie heeft en daardoor ook veel uitgelaten moet worden om de energie kwijt te raken. Dit wordt ook doorgegeven in de Border Collie Friese Stabij kruising.

Border Collie ras

De Border Collie is een herdershond die vooral als werkhond in gezet werd om schapen en vee te hoeden en dat is tegenwoordig soms nog steeds zo. Het zijn honden met heel veel energie die de nodige beweging nodig hebben, net als bij de Friese Stabij het geval is. Een Border Collie is een ontzettende slimme hond welke je heel veel dingen kunt leren.

Dit is ook iets wat je terug zult vinden in de Border Collie Friese Stabij kruising. Het is wel van belang dat ze uitgedaagd worden om verveling tegen te gaan. Als de hond zich verveelt, zouden er gedragsproblemen kunnen ontstaan. Het is belangrijk om dit zoveel mogelijk te proberen voorkomen en dat geldt net zo goed voor de Border Collie Friese Stabij mix.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Border Collie (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Relatief weinig onderhoud

Als het op de verzorging van de Friese Stabij aankomt, zal deze niet heel veel onderhoud nodig zijn. Ze verharen doorgaans 2 keer in het jaar en je zult ze ongeveer 1 keer in de 2 weken moeten borstelen. Bij een Border Collie is het ongeveer hetzelfde, maar deze zul je wel 1 keer in de week moeten kammen.

Hoe de vachtverzorging van jou Border Collie Friese Stabij mix gaat worden, hangt af van hoeveel van de vacht eigenschappen van welk ouderdier komen. 1 ding is in ieder geval wel zeker, houdt van je hond de oren goed in de gaten. Doordat de haren hier ook lang kunnen worden, gaat er vaak vuil in zitten. Als je dit niet schoonhoudt, kunnen er infecties ontstaan.

Goede werkhonden

Zoals gezegd zijn zowel de Friese Stabij als de Border Collie werkhonden die een grote werklust hebben. Dit is dan ook een eigenschap die terugkomt in de Border Collie Friese Stabij kruising. Het zijn honden die geschikt zijn voor op de boerderij of een huis met een grote tuin. Een Friese Stabij is heel vriendelijk en enthousiast en dat maakt het een perfecte gezinshond.

Een Border Collie is dan weer een hele harde werker, loyaal en wil je als baas blij maken. Deze combinatie in de Border Collie Friese Stabij kruising is wat het een geweldige hond maakt die voor het hele gezin lief en loyaal is. Dit type hond doet er alles aan om jou en je familie te beschermen.

Goed socialiseren

Beiden de Border Collie als de Friese Stabij zijn honden die ervan houden om buiten te zijn. Ze vinden het geweldig om rond te rennen in de wei of in een grote tuin. Ze houden van spelen en ook dit komt terug in de Border Collie Friese Stabij mix. Ze vinden het leuk om met kinderen en andere honden en dieren te spelen.

Door dit vanaf het begin goed te leren en de Border Collie Friese Stabij mix goed te socialiseren zal dit ook heel goed kunnen. Deze socialisatie moet daarbij wel goed verlopen zodat de hond ook goed past in de situatie en weet wat wel en niet moet.

Een huishond

De kruising tussen de Border Collie en Friese Stabij is tegenwoordig een echte huishond, maar het is wel goed om in je achterhoofd te houden dat ze wel heel veel activiteiten moeten doen om ze tevreden te houden. Je moet minimaal een uur met ze naar buiten en dan moeten ze echt kunnen rennen en spelen.

Alleen wandelen is in het geval van de Border Collie Friese Stabij mix niet genoeg. Daarnaast moet je ze ook geestelijk scherp houden en zorgen voor genoeg uitdagingen. Denk hierbij aan het leren van trucjes of speeltjes die de hersenen van je hond trainen.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Border Collie

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Slimme hond

Aangezien de Border Collie Friese Stabij mix een slimme hond creëert, is het een hond die je heel veel dingen kunt leren. Het is leuk om met dit type hond op cursus te gaan, juist omdat ze zo’n grote wil om te pleasen hebben. Ze willen alles voor jou als baas doen en dat maakt dat ze vaak de ster van de cursus zijn.

Het is goed om direct op puppy leeftijd te beginnen met een cursus om zo direct een goede start te hebben met de opvoeding van je puppy.

Kleur van de kruising

De kleur van de Border Collie Friese Stabij mix kan verschillen, maar de meest voorkomende versie is toch de zwart-witte. Dit is omdat de Friese Stabij zelf zwart-wit is en toch vaak gefokt wordt met een Border Collie van dezelfde kleur. Er zijn andere kleuren mogelijk, maar deze komen niet echt vaak voor.

Juist omdat dit type kruising zo zeldzaam is. Dit is vooral omdat fokkers van de Friese Stabij dit ras willen beschermen en zich aan de standaard willen houden.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload