Home | Alles over de Border Collie zwart wit (uitgebreid artikel)

Alles over de Border Collie zwart wit (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je de naam Border Collie noemt zullen veel mensen vrijwel direct aan een zwart witte hond denken. Deze kleurencombinatie komt namelijk veel voor bij het ras, hoewel er ook andere kleuren mogelijk zijn. Een Border Collie heeft wit als hoofdkleur en dat kan met andere tinten gecombineerd worden.

Wil je nu graag weten hoe je een zwart witte Border Collie het beste kunt verzorgen? Lees dan deze tekst eens door, dan weet je alles over deze kleur en het hondenras.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Verschillende kleuren bij een Border Collie

Zoals gezegd is zwart wit een veelvoorkomende kleurencombinatie bij de Border Collie maar het is niet de enige kleur die je bij het hondenras tegenkomt.

Naast de hoofdkleur wit die je veelvuldig samen met zwart ziet is een combinatie met bruin, tan, geel, blauw of rood ook mogelijk bij het ras. Een Border Collie kan twee kleuren in de vacht hebben maar je ziet ook combinaties van meer en verschillende kleuren bij elkaar.

Welke kleuren dit zijn, verschilt. Ook de ogen van de Border Collie zijn niet altijd hetzelfde van kleur. Er komen veel honden van dit ras met donkerbruine of okerkleurige ogen voor, maar je ziet tevens blauwe ogen en zelfs honden met twee verschillende kleur ogen.

De zwart witte Border Collie

Bij een zwart witte Border Collie zie je vaak zwarte haren op de oren en bovenkant van de kop en heeft de hond een soort zwarte mantel aan. Het zwart zit dan grotendeels op de rug terwijl de buik juist wit is.

Natuurlijk kunnen er op verschillende plekken in de vacht gekleurde vlekken voorkomen en is geen een patroon hetzelfde bij elke hond, ook al lijken ze soms erg veel op elkaar.

Als je gaat kijken naar een nestje Border Collie pups, dan bestaat de kans dat deze er allemaal net even anders uitzien. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de kleuren die vader- en moederhond in de vacht hebben.

De zwart witte vacht van een Border Collie verzorgen

Voor een Border Collie geldt, ongeacht wat voor kleuren er in de vacht van de hond zitten, dat je huisdier een gemiddelde verzorging nodig heeft als het om de vacht gaat. De Border Collie heeft een dubbele vacht. Dit betekent een korte ondervacht en de vacht die daar overheen zit en die je dus ziet.

Je kunt een zwart witte Border Collie hebben met een kortharige of een half langharige vacht. De langere haren zitten bij het als tweede genoemde type bovenaan de poten en staart en in de hals van de hond.

Het is bij zowel een kortharige als half langharige Border Collie belangrijk dat je de vacht met regelmaat borstelt zodat er geen klitten in komen en alle vuil er netjes uitgehaald wordt. Iedere dag borstelen is bij dit ras niet nodig maar een paar keer per week is zeker aan te raden. Borstel vooral goed bij de oren zodat daar geen viezigheid achter blijft.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Collie wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het borstelen van een zwart witte Border Collie

Omdat niet elke hond dezelfde soort vacht heeft, kun je allerlei verschillende vachtverzorgingsproducten kopen. Kies een borstel, kam en hondenshampoo die voor een Border Collie geschikt zijn. Heeft je Collie een half langharige vacht? Dan heb je daar een andere borstel voor nodig dan wanneer je een kortharige hond hebt.

Kijk goed welke verzorgingsproducten geschikt zijn en bespaar niet op je aankoop. Met een goede borstel doe je je hond geen pijn tijdens het borstelen en verwijder je zoveel mogelijk losse haren. Zeker als je hond in de rui is, is borstelen erg belangrijk om te doen want alle losse haren geven anders alleen maar jeuk.

Laat je hond zo snel mogelijk wennen aan borstelen en vachtonderhoud

Niet elke hond is even dol op borstelen. Het is daarom belangrijk dat je je Border Collie zo jong mogelijk laat wennen aan het borstelen. Heb je de hond als puppy in huis gehaald? Begin dan zo vroeg mogelijk met borstelen zodat je huisdier weet dat dit er gewoon bij hoort. Doet je hond het goed en blijft deze netjes stilstaan tijdens de borstelbeurt?

Dan is een beloning zeker op zijn plaats. Zo krijgt je hond geen hekel aan borstelen en wordt het geen gevecht dat zich steeds opnieuw herhaalt als de borstel tevoorschijn komt.

Neem je zwart witte Border Collie mee naar de trimsalon

Is het nu voor jezelf niet zo makkelijk om je Border Collie de juiste vachtverzorging te geven of weet je niet zo goed hoe je je zwarte witte hond het beste kunt borstelen of kammen? Dan is het zeker het overwegen waard je huisdier regelmatig mee te nemen naar een professionele trimmer.

Daar kunnen ze je hond, indien nodig, trimmen en de vacht in een passende coupe knippen zodat je zwart witte Border Collie er weer tiptop uitziet. Kijk goed hoe ze in een trimsalon je hond verzorgen zodat je zelf ook meteen beter weet hoe je dit klusje kunt klaren. Regelmatig een bezoekje aan te trimsalon brengen is altijd fijn zodat je hond een schone en goed gekamde vacht heeft maar je kunt tussendoor ook veel zelf doen.

Leer alles over jouw lieve Border Collie

Wil je álles leren over jouw Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Wat als je zwart witte Border Collie een doffe vacht heeft

Aan de vacht van een hond kun je al zien of deze gezond is of wat mankeert. Een gezonde hond heeft namelijk een glanzende vacht. Dit zie je op alle vachtkleuren maar met name aan de zwarte haren in de vacht is goed te zien of deze wel of niet glanzen.

Als je zwart witte Border Collie in de zon staat, zie je dat al helemaal goed. Is de vacht van je hond niet mooi glanzend? Mogelijk mankeert je viervoeter dan iets.

Het is in dat geval altijd verstandig even met je hond naar de dierenarts te gaan om hem na te laten kijken. Zorg ook voor goed voer dat voor een Border Collie geschikt is. Door het juiste voer en een goede vachtverzorging kan de vacht van je huisdier er namelijk ook beter gaan uitzien en zal deze zeker glanzen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Border Collie grijs 

Maak kennis met de Border Collie grijs 

De Border Collie Grijs, een prachtig en intelligent ras, heeft de harten van hondenliefhebbers over de hele wereld veroverd. Deze honden staan bekend om hun buitengewone intelligentie en indrukwekkende werkethiek. In dit artikel willen we je graag voorstellen...

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload