Home | Border Collie zwart: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

Border Collie zwart: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een van de meest populaire kleuren voor een Border Collie is zwart. Deze is dan niet helemaal compleet zwart, maar een combinatie van zwart en wit. Dit wordt een beetje gezien als de standaard versie van de Border Collie en komt dan ook het meest voor in ons land.

Hoewel er heel veel variaties te vinden zijn, denken de meeste mensen bij een Border Collie direct aan de zwart witte versie ervan. Het Border Collie ras, is 1 van de weinige rassen waarbij de kleur niet perse uitmaakt. Vroeger werden deze honden namelijk vooral gefokt als werkhonden en dan ging het niet om de uiterlijke kenmerken. Het was vooral belangrijk dat een Border Collie enorm veel uithoudingsvermogen had zodat deze schapen en vee kon hoeden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Energieke hond

De Border Collie zwart is een hele energieke hond die juist daarom ook alle mogelijkheden moet krijgen om veel te kunnen bewegen. Het is dan ook een ras wat er van houdt om te rennen en als je een hardloopmaatje wilt, dan ben je bij de Border Collie zwart aan het juiste adres.

Het zijn actieve werkhonden die perfect zijn als je een gezin hebt dat veel buiten is. Ze vinden urenlang opgesloten zitten in huis niet fijn en hebben ook best wat aandacht nodig. Als je ze beweging en aandacht ontzegt, is de kans op destructief en ongelukkig gedrag zeer groot. Bekijk dus altijd of dit type actieve hond past bij jouw leven en situatie.

Deel van de familie

Aangezien de Border Collie zwart van oudsher gefokt is voor het hoeden van schapen en vee, is er van nature een drijfinstinct bij de honden aanwezig. Dit maakt ook dat dit type honden je gezin goed beschermd, al zijn het geen echte waakhonden doordat ze niet heel veel blaffen. Het is wel een hond die zijn familie als kudde ziet die hij of zij moet beschermen.

Als de socialisatie op jonge leeftijd goed gaat, kan de Border Collie zwart goed met kinderen en andere dieren omgaan. Je moet wel waken dat het drijfinstinct niet naar boven komt en door de Border Collie toegepast wordt op andere dieren of kinderen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Collie wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Direct op puppycursus

Zoals gezegd is de Border Collie zwart een hond die veel moeten kunnen bewegen en van heel veel aandacht houden. Dit kan door middel van gewoon gezellig een lange hike of wandeling maken, maar ook spelen houdt dit type hond van. Aangezien het gezien wordt als het slimste hondenras in de wereld, is het vrij makkelijk om de hond commando’s en gehoorzaamheid goed aan te leren. Het is dan ook verstandig om direct zodra het mogelijk is naar een puppycursus te gaan.

Op deze manier kun je samen met een professional ervoor zorgen dat je Border Collie zwart alles goed kan leren. De gehoorzaamheidstraining is belangrijk omdat ze zo nu en dan ook de neiging hebben om achter auto’s aan te rennen of weg te lopen.

Goede vachtverzorging

De vacht van de Border Collie zwart is een dubbele vacht. De ondervacht is dik en dicht en dit geldt ook voor de bovenvacht. Het zijn honden die redelijk veel kunnen verharen en daardoor is een goede vachtverzorging wel belangrijk. Je hoeft de vacht niet iedere dag te borstelen, maar 1 keer in de week is wel het meest ideaal.

Je kunt dan voorkomen dat er klitten ontstaan en houdt zo de vacht gezond en mooi. Het wassen van de vacht van de Border Collie zwart hoeft ook niet vaak. 1 keer in de 2 maanden is meer dan voldoende.

Wit mag niet overheersen

Qua kleuren is de Border Collie zwart in meerdere variaties te vinden. Sommige Border Collies hebben heel veel zwart en weinig wit, alleen op de vaste plekken zoals onder meer de kraag, poten en staartpunt. Andere hebben dan weer wat meer wit.

Al is het bij een Border Collie zwart die voldoet aan de rasstandaard van de rasvereniging wel zo dat de witte kleur niet mag overheersen in de vacht. Als een Border Collie veel meer wit dan zwart is, dan voldoet deze niet aan de standaard en wordt het niet gezien als een zuivere Border Collie.

Koop bij een erkende fokker

Als je een Border Collie zwart wilt kopen, zou je hiervoor naar een erkende fokker kunnen gaan. Om te weten welke fokkers op deze lijst staan, zou je op de website van de fokvereniging moeten kijken. De fokkers op deze lijst fokken Border Collies die voldoen aan de rasstandaard en je dus te maken hebt met een goede en gezonde pup.

De erkende fokkers moeten namelijk de ouderdieren laten testen op eventuele erfelijke aandoeningen of ziekten. Ook zijn in sommige gevallen de pups al gekeurd om te bekijken of deze geen lichamelijke afwijkingen hebben. Dit soort pups heeft ook altijd een stamboom en een paspoort. Verder zijn ze ook gechipt en hebben ze alle nodige inentingen al gehad. 

Leer alles over jouw lieve Border Collie

Wil je álles leren over jouw Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Bouw en merle versie

De Border Collie zwart kan in verschillende soorten en maten gefokt worden. Dit hangt voor een deel af van de ouders, maar ook de opvoeding en voeding speelt daarbij een rol. Ze wegen vaak tussen de 13 en 20 kg en qua hoogte is het ergens tussen de 50 en 55 cm. De kleuren zijn heel divers en ook de Border Collie zwart is in een speciale versie, de merle versie, te vinden. Hierbij zijn er zwarte en grijze vlekken over het lichaam te vinden welke het dier een prachtig uiterlijk geven.

Veel ruimte nodig

Een Border Collie zwart kan het best gedijen als het de mogelijkheid heeft om veel te rennen en ravotten in een grote tuin. Als je dus op het platteland op een boerderij woont of een huis met een grote tuin hebt, is je situatie perfect voor een Border Collie. Het zijn geen honden die graag op een klein flatje op 12 hoog willen leven.

Ze moeten de mogelijkheid hebben vele buiten te zijn en veel te kunnen rennen. Zolang je dit type hond genoeg beweging en aandacht geeft, behoud je een gelukkige en tevreden hond. Doe je dit niet, dan kunnen er gedragsproblemen ontwikkeld worden door de hond.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Border Collie grijs 

Maak kennis met de Border Collie grijs 

De Border Collie Grijs, een prachtig en intelligent ras, heeft de harten van hondenliefhebbers over de hele wereld veroverd. Deze honden staan bekend om hun buitengewone intelligentie en indrukwekkende werkethiek. In dit artikel willen we je graag voorstellen...

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload