Home | Border Collie: alles wat je moet en wil weten

Border Collie: alles wat je moet en wil weten

⏱ Leestijd: 9 minuten

Een hond aanschaffen is leuk om te doen. Ga je voor een Border Collie pup? Dan haal je een energieke en vrolijke hond in huis waarmee je je geen moment zult vervelen. De hond is actief en dient veel beweging te krijgen maar daar doe je jezelf ook een plezier mee als jullie samen op pad zijn.

Wil je graag eerst meer weten over de Border Collie zodat je weet wat voor hond je in huis haalt? Lees dan de volgende tekst eens goed door. Zo weet je meteen met wat voor hond je te maken krijgt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Hoe komt het ras aan de naam?

De naam Border Collie is afkomstig uit het Gaelic. In het grensgebied tussen Engeland en Schotland, dat bekend staat onder de naam The Borders, leefden aan het eind van de 19de eeuw de voorouders van de Border Collie zoals we het ras tegenwoordig kennen. Het deel Border in de naam van de hond is daarmee al verklaard.

Het tweede deel van de naam, Collie betekent zoiets als nuttig. De samentrekking van beide woorden tot de naam van het ras, levert dus een nuttige werkhond op die veel in de grensgebieden actief was en nog altijd is als herdershond.

Geschiedenis van het hondenras

De Border Collie zoals we deze heden ten dage kennen is nog een vrij jong hondenras en stamt uit de eindjaren van de 19de eeuw. Zowel Engeland als Schotland kennen een lange historie in de wolindustrie en daarom lopen in deze landen dan ook niet voor niets veel schapen rond om veel wol te krijgen.

De grote kuddes die nog altijd door herders bij elkaar worden gehouden, worden begeleid door honden om de beestjes bij elkaar te drijven indien nodig en tevens om veedieven en roofdieren die de schapen wat kunnen aandoen ver weg te houden.

Verspreiding van het ras over andere delen van de wereld

De Border Collie is bij uitstek geschikt om grote kuddes schapen te hoeden zodat ze netjes bij elkaar blijven. Het zijn intelligente honden die een goed overzicht kunnen behouden, actief zijn en een goed uithoudingsvermogen hebben. Daarom zijn ze ook perfect geschikt om dit werk te doen.

De hond werd ook naar Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland gebracht om daar grote kuddes te leiden. Ze zijn heel bedreven in het bijeen drijven en bijeen houden van de schapen en door de indringende blik in hun ogen gehoorzamen de schapen snel. En als er eenmaal eentje loopt, volgt de rest van de kudde doorgaans ook als het om schapen gaat.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Collie wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Van werkhond tot gezelschapshond

De Border Collie is niet enkel in de streek gebleven waaraan het ras de naam te danken heeft en werkt tegenwoordig niet alleen meer als schaapshond. Er zijn ook veel mensen die ervoor kiezen het hondenras als gezelschapsdier in huis te halen. De grote weides en het werken als schaapshond zijn vervangen door het leven in een tuin waarbij de Border Collie nog altijd graag actief bezig is.

Denk nu niet dat er geen honden meer aan het werk zijn bij schaapskuddes, want je ziet dit toch weer meer dan eerst en de honden mogen hetzelfde werk uitvoeren als ze eeuwen geleden al deden.

Kruisingen met andere rassen

De Border Collie is een erkende rashond maar wordt ook regelmatig gekruist met andere rassen. Veel voorkomende kruisingen zijn de volgende: een Border Collie met een Australian Sheperd zie je vaak als kruising. Daarnaast wordt de Border Collie veel gekruist met rassen zoals de Friese Stabij, de Golden Retriever, de Duitse Herder, de Labrador, de Berner Sennen en de Husky.

Alle kruisingen krijgen een speciale naam mee die een combinatie is van beide namen van de rassen. Als je op zoek bent naar een kruising Border Collie, kijk dan goed welke karakters van honden het beste bij je passen zodat je een geschikte hond vindt en een goede match met je huisdier kunt maken.

Uiterlijke kenmerken van de Border Collie

Waarschijnlijk weten de meeste mensen wel hoe een Border Collie eruit ziet. Het is een middelgrote hond die kleiner is dan meeste herdershonden maar dit doet niets af aan zijn uithoudingsvermogen of aan zijn kunnen. Een Border Collie is bijzonder atletisch en is een slanke hond.

Dat moet natuurlijk ook wel als je zoveel rent en graag actief bezig bent want anders houdt je dat als hond zijnde niet lang vol. De schofthoogte van een Border Collie reu ligt gemiddeld tussen de 50 en 55 centimeter. Een teefje van dit ras heeft een schofthoogte tussen de 46 en 52 centimeter dus heel veel verschil is er niet.

Een Border Collie met een gezond gewicht weegt gemiddeld tussen de 15 en 20 kilo (soms kan iets meer ook het geval zijn) dus het is bepaald geen zware hond te noemen. De Border Collie wordt gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar oud.

Leer alles over jouw lieve Border Collie

Wil je álles leren over jouw Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Verschillende vachtjes mogelijk bij de Border Collie

De Border Collie heeft een kortharige of half langharige vacht. Bij een kortharig exemplaar heeft de vacht nagenoeg overal dezelfde lengte. De half langharige Border Collie heeft op een paar plekken een wat langere vacht dan op de rest van het lijf het geval is.

Het wat langere haar zit hoofdzakelijk rond de hals, hetgeen op een soort kraag lijkt. De andere wat langere haren bij een dergelijke Border Collie zitten bij de achterpoten aan de bovenzijde en bij de staart. Zowel bij de half langharige als kortharige honden van dit ras vind je een ondervacht, die behoorlijk dik is. De honden kunnen daarmee dus goed de warmte in het lichaam bewaren.

Welke kleuren en combinaties komen voor bij de Border Collie?

De meest voorkomende kleur vacht bij een Border Collie is wit, dat wordt gecombineerd met andere kleuren. Je ziet vaak zwart met witte Border Collies. Daarnaast kan de hoofdkleur wit gecombineerd worden met bruin, tan, geel en blauw tot rood.

Een combinatie van meer dan twee kleuren is tevens mogelijk bij een Border Collie en heel soms zie je een hond van dit ras in één kleur. De vachtkleur wordt niet beperkt tot maximaal twee kleuren en alle combinaties worden erkend.

Bijzondere ogen en dito blik

Als je naar het uiterlijk van de Border Collie kijkt, vallen de ogen van de hond vrijwel direct op. De Border Collie heeft bijzondere ogen waarmee de hond je indringend kan aankijken. De ogen zijn vaak donkerbruin of oker maar blauwe ogen komen ook voor. Juist bij deze laatste kleur wordt de blik van de hond nog indringender dan bij de andere twee kleuren.

Er komen ook Border Collies voor met twee verschillende kleur ogen. Dit komt bij meer dieren voor en het ziet er bijzonder uit. Deze variant waarbij de hond twee verschillende kleur ogen heeft staat bij de Border Collie bekend als ‘cold eye’.

Verzorging van de ogen, de nagels en het gebit van je Border Collie

Naast de verzorging van de vacht van je Border Collie zijn er nog meer punten die extra belangrijk zijn voor jou als baasje om goed in de gaten te houden bij je viervoeter. Het gaat hierbij om de ogen, de nagels en het gebit van je hond.

Dit geldt overigens ook voor andere hondenrassen dat je daar als eigenaar de nodige aandacht aan dient te besteden en je hond een handje moet helpen om alles netjes schoon, fris en gezond te houden.

De ogen van de Border Collie

De ogen zijn bijzonder bij de Border Collie, omdat deze een speciale blik hebben die bij dit ras direct opvalt. Bij elke hond geldt dat de ogen goed schoon gehouden moeten worden want dat is van essentieel belang. De Border Collie heeft ogen die diep in de snuit liggen en bij veel honden, zeker die met donkere ogen, zitten ze net op een punt waar ook de vacht donker is.

Dit is bij nagenoeg elke zwart witte Border Collie het geval. Als er dan viezigheid bij de oogjes achterblijft, zie je dat niet altijd even goed. Kijk daarom regelmatig of de ogen schoon zijn en niet rood kijken. Zit er wel wat vuil rondom de ogen? Dan kun je dit eenvoudig verwijderen met een vochtige tissue of een wattenstaafje en houdt je hond schone ogen.

De nagels van de Border Collie

Omdat een Border Collie graag in beweging is, is veel wandelen met je hond, ermee spelen en het beestje flink laten rennen erg belangrijk voor dit hondenras. Dit betekent dat de nagels tijdens het lopen vanzelf afslijten en niet echt de kans krijgen om erg lang te worden.

Nagels knippen bij je Border Collie zal dan ook niet echt vaak nodig zijn maar bemerk je dat je hond moeilijker loopt dan anders of dit op een andere manier doet? Kijk dan altijd eerst of de nagels misschien niet toch te lang geworden zijn. Als je hond rustig is en het toelaat en jij het durft, kun je zelf de nagels knippen maar je kunt dit ook bij de dierenarts laten doen.

Het gebit van de Border Collie

Voor alle hondenrassen geldt dat een gezond en schoon gebit belangrijk is, dus ook voor je Border Collie. Bij sommige honden kun je de tanden zo nu en dan eens poetsen maar er zijn ook andere speciale producten te koop waarmee je de tanden van je huisdier gezond, sterk en schoon houdt.

Kijk goed wat voor jouw hond geschikt is en geef hem regelmatig een bot om op te knabbelen want ook dit voorkomt tandsteen, tandplak en veel viezigheid op het gebit waar de tanden sterk onder te lijden hebben.

Karakter van de Border Collie

Tot zover dus van alles over het uiterlijk van de hond. Laten we het nu eens hebben over het karakter van de Border Collie want dit is uitermate belangrijk. Het is leuk een hond te hebben die er mooi uitziet maar het karakter en gedrag van de hond dienen wel bij jou en je thuissituatie te passen.

Een belangrijke karaktereigenschap van de Border Collie is dat de hond erg intelligent is en snel leert. Dit betekent dat de hond in vlot tempo allerlei verschillende taken kan aanleren en uitvoeren. Het is belangrijk zo jong mogelijk met de training van je Border Collie puppy te beginnen en daar zeer consequent in te zijn. De hond is namelijk slim genoeg om jou om de tuin te leiden en dat kan ook ongewenst gedrag tot gevolg hebben waar je als baasje echt niet op zit te wachten.

Wat is belangrijk voor de Border Collie?

De Border Collie is een zeer actieve hond met een tomeloze energie. De hond kan prima als werkhond worden ingezet maar als het een gezelschapsdier betreft, is het belangrijk dat je ervoor waakt dat je hond voldoende beweging krijgt en uitdagende spelletjes te doen krijgt.

Anders verveelt de Border Collie zich snel en dat kan leiden tot vervelend gedrag zoals het slopen van spulletjes maar de hond zal zich er zelf ook niet prettig bij voelen als hij niets of niet veel te doen heeft. Een Border Collie is een van nature sociale hond die graag in het gezelschap van mensen of andere dieren is, dus zorg er ook voor dat je je hond niet te lang alleen laat.

Daar houdt dit ras namelijk niet van. Overweeg goed als je een Border Collie aanschaft wat jij de hond kunt bieden. Voldoende ruimte, voldoende beweging, veel aandacht en vaak thuis staan bovenaan het verlanglijstje van dit ras.

Ga naar een erkende fokker als je een Border Collie pup wilt aanschaffen

Als je een Border Collie aanschaft, lees dan altijd eerst zoveel mogelijk over het ras. Zo kun je namelijk voor jezelf het beste bepalen of deze hond voor jou geschikt is. Als je naar een erkende fokker gaat, dan kan deze je ook van alles over het hondenras vertellen.

Een erkende fokker fokt volgens de regels van de rasvereniging waarbij hij of zij is aangesloten en stelt de gezondheid van het dier voorop. Een betrouwbare fokker heeft niets te verbergen en probeert zo gezond mogelijke pups te fokken die het aan niets ontbreekt en die je met papieren zoals een stamboom, paspoort en met de noodzakelijke vaccinaties al achter de rug, mee kunt nemen naar huis.

Goed gezelschap maar ook lekker actief

Een Border Collie is een bijzonder sociaal dier dus het zal je niet verbazen dat veel mensen voor dit ras vallen. Het is bovendien een leuke hond om te zien, die erg speels en actief is en die goed met mensen kan omgaan. Een goede training om je hond zo sociaal mogelijk te maken en te houden zijn bij dit ras zeker aan te bevelen.

Je Border Collie is nooit te lui om te wandelen of te spelen dus zorg ervoor dat je dit veel doet en er de tijd voor neemt.

Koop goed speelgoed maar wandel ook veel met je huisdier zodat deze zich geliefd voelt en een echt maatje voor je wordt. De Border Collie heeft niet zoveel vachtverzorging nodig maar regelmatig de vacht schoonmaken en borstelen is belangrijk zodat er geen vuil achterblijft of irritaties ontstaan.

Zorg dat je huisdier zich geliefd voelt

Omdat een Border Collie een sociale hond is, is deze graag in het gezelschap van mensen. Geef de hond zoveel mogelijk aandacht en houd rekening met de gevoelige aard van het dier. De Border Collie pikt veel dingen snel op maar is daarnaast ook gevoelig voor emoties. Het ras kan slecht tegen schreeuwen (dat is bij geen een hond goed natuurlijk) en fysiek geweld gebruiken als er iets niet goed gaat, is helemaal uit den boze.

Dit is bij geen enkele hond goed maar je Border Collie is zo gevoelig dat je de hond daarmee voor de rest van zijn leven kunt kwetsen en een trauma kunt bezorgen. Zorg dat je hond zich veilig voelt bij je en dat hij een echt thuis heeft met mensen die veel aandacht, tijd en energie aan hem kunnen besteden. Dan voelt je hond zich fijn en zit je huisdier prima in zijn vel.

Prijs van een Border Collie

Bij een goede fokker betaal je voor een Border Collie puppy tussen de €800 en €1500 en er zijn zelfs fokkers waar je nog meer voor dit ras betaalt. Worden de pups ergens anders veel goedkoper aangeboden? Houd er dan rekening mee dat je met een broodfokker te maken kunt hebben.

Deze dien je te vermijden want zij stellen de gezondheid van de hondjes zeker niet voorop en fokken enkel om het geld. Bij een erkende fokker mag je al naar nestjes komen kijken als de pups nog niet oud genoeg zijn dit te verlaten maar kun je wel vast kennis komen maken met je mogelijke nieuwe huisgenoot.

Zien de pups en mamahond er gezond uit, ogen de hondjes speels en blij, zitten ze in een schone en ruime omgeving en krijg je alle papieren erbij die nodig zijn? Dan heb je te maken met een erkende fokker en is de kans het grootste dat je een gezonde pup meer naar huis neemt.

Wat komt er nog aan kosten bij als je een Border Collie aanschaft?

Als je een Border Collie aanschaft, houd er dan rekening mee dat de kosten voor de hond zelf niet het enige zijn waar je tegenaan loopt. Terugkerende kosten zijn die voor jaarlijks enten, medicatie tegen vlooien, teken en wormen. Daarnaast kan het voorkomen dat je huisdier voor iets anders naar de dierenarts moet of dat je een keertje naar de trimsalon gaat.

Vergeet niet de kosten voor speelgoed, mandjes, kleedjes, een bench, een goed passende riem en natuurlijk voldoende, leuk en uitdagend speelgoed voor je Border Collie. Hond blij, jij als baasje namelijk ook blij.

Training Border Collie als schaapshond

Een Border Collie is absoluut een leuke hond om in huis te hebben. Het is een maatje voor het leven als je de hond goed behandelt en voldoende aandacht schenkt. De Border Collie is een uitzonderlijk slim ras dat prima voor diverse werkzaamheden kan worden ingezet en dat ook graag wil werken voor zijn baas. Het is dan ook niet voor niets dat de hond nog altijd wordt ingezet voor het hoeden van schapen (en zelfs andere dieren zoals bijvoorbeeld ganzen) omdat het beestje niet van ophouden weet en altijd actief is.

Daarnaast heeft de hond een soort natuurlijk overwicht en de aanleg om kuddes goed bij elkaar te houden. Als je een Border Collie kiest die schapen moet gaan hoeden, is het belangrijk zo vlug mogelijk met de training van de hond te beginnen.

Training Border Collie als gezelschapshond

Dit geldt uiteraard ook als je de hond als gezelschapsdier gaat houden. Veel trainen en reeds vroeg met een pup op cursus gaan is aan te raden. Een Border Collie pikt heel snel heel veel op en dat kunnen ook ongewenste dingen zijn. Zorg daarom voor een gedegen en consistente opvoeding van je hond.

Dit is niet zielig maar je zorgt er daarmee juist voor dat je hond blij en actief kan zijn, zich gewaardeerd voelt en weet wanneer hij het goed doet.

Ga met je hond op cursus en pas alles wat je daar leert ook thuis op dezelfde manier toe. Zo heb je binnen no time een super leuke en sociale kameraad in huis.

Bekende hond van dit ras

Bij het woord Collie zullen veel mensen snel aan Lassie denken, de beroemde hond uit talloze films en de gelijknamige televisieserie. Alleen, Lassie is geen Border Collie maar een Schotse Collie. Wel verwant aan de Border Collie en zeker ook een slimme en sociale hond die graag voor zijn baasje wil werken en snel dingen aanleert. Lassie was op een bepaald moment zelfs zo populair dat veel mensen voor een hond van dit ras gingen.

Best begrijpelijk want een Schotse Collie is nu eenmaal een leuke hond. Naast de alom bekende Lassie worden in films en series ook regelmatig Border Collies gebruikt, zodat ook dit ras aan populariteit wint omdat mensen zien dat het een leuke en sociale hond is. Het zal je niet verbazen dat het ras veel gekozen wordt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

Border Collie showlijn.. een bijzondere viervoeter

Border Collie showlijn.. een bijzondere viervoeter

Als je dit artikel leest, heb je vast en zeker interesse in hondenrassen. Als we het daarover hebben, dan is een van de mooiste beesten in de hondenwereld de Schotse Border Collie. Deze plattelandse werkhond is van oorsprong gefokt door Schotse boeren om te...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload