Home | Dwerg: Maak kennis met de Border Collie mini (lang artikel)

Dwerg: Maak kennis met de Border Collie mini (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je liever niet zo’n grote hond wilt, maar wel gek bent van Border Collies, dan is de Border Collie mini misschien wel de perfecte hond voor jou. Dit type honden ziet er super schattig uit doordat ze veel kortere pootjes hebben dan de grote “normale” versie.

Toch is het karakter hetzelfde als de gewone Border Collie en daarom is het ook bij dit type hond belangrijk dat je kijkt of het in jouw leven en situatie past. Het is het slimste ras ter wereld en ook het ras met het grootste uithoudingsvermogen. Hierdoor moet het zowel mentaal als fysiek genoeg uitgedaagd worden om gedragsproblemen te voorkomen. Dat je een mini versie hebt, verandert niets aan dit gegeven.     

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Nog niet officieel

Een Border Collie mini is dus een kleinere versie van een Border Collie en zijn tot nu toe nog niet geaccepteerd als officiële grootte van het ras. Ook de rasvereniging heeft het type ras nog niet erkend. Een Border Collie mini is op verschillende manieren te fokken. Als eerste kan gebruik gemaakt worden van het dwerg gen.

Als er gebruik gemaakt wordt van een hondenras dat dit type gen heeft, dan is het mogelijk dat er een kleinere pup ontstaan als dit gemixt wordt met een gewone Border Collie. Door dit gen krijgt de pup kortere pootjes en zal het niet helemaal in proportie zijn ten opzichte van het hoofd en lichaam.

Ongezonde pups

Een andere manier om een Border Collie mini te krijgen, is door steeds met de kleinste pup uit een nestje te gaan fokken. Hier zitten wel grote risico’s aan omdat de kleinere puppies vaak onderontwikkeld zijn. Het nestje wat hieruit ontstaat kan dus ook gezondheidsproblemen krijgen, maar zal wel kleiner zijn met alle eigenschappen van een Border Collie.

Dit is een van de minst gekozen manieren, aangezien fokkers het liefst met top gezonde honden willen fokken. Verder is het ook mogelijk om een Border Collie mini te krijgen door een Border Collie met een ander ras te kruisen welke kleiner is. Dit is de meest humane manier om een Border Collie mini te krijgen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Collie wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Kruising Border Collie

Door een kruising te maken voor een Border Collie mini weet je alleen niet of je echt alle gewilde eigenschappen van een Border Collie krijgt. Er is dan een 50/50% kans op het ene of het andere. Er zijn meerdere rassen waaruit een Border Collie mini kan ontstaan. Zo is er de Bordoodle, een mix van de Border Collie met een mini poedel.

Ook is er een Border Collie x Australian Shepherd mini kruising genaamd de Mini Border Aussie. Daarnaast kan ook de Border Pom een optie zijn, dit is een Border Collie x Pomeriaan. Een Border Collie mini kan tussen de 38 en 56 centimeter worden en kan zo’n 14 tot 27 kg wegen.

Genen van Border Collie

Het maakt niet uit welke kruising de Border Collie mini is, het blijven honden met Border Collie genen en daardoor zijn ze perfect als je op het platteland woont. Dit type honden moet namelijk veel beweging hebben en daarom is het belangrijk dat je om het huis veel ruimte hebt. Het zijn geen honden die in een kleine flat thuis horen.

Je kunt ze ook niet uren achtereen alleen thuis laten zonder dat er problemen door komen. Je moet ze goed laten bewegen en daardoor zijn ze het beste thuis op een boerderij of huis met een mooie grote tuin. Bekijk dus eerst je thuissituatie voor je een Border Collie mini aan gaat schaffen.

Verschillende kleuren mogelijk

De vacht van de Border Collie mini is net als de gewone Border Collie dubbel gelaagd. De vacht kan daarbij zacht en kort zijn, maar ook ruw en lang. De Border Collie mini kan ook in heel veel verschillende kleuren voorkomen. De zwart-witte vacht is de meest voorkomende kleur, maar ook de kleuren bruin-wit, tricolor en merle behoren tot de mogelijkheden.

Het is wel goed om te bedenken dat hoewel de vacht van de Border Collie mini weerbestendig is, dat dit niet inhoudt dat het een hypoallergene hond is. Dit is bij een labradoodle het geval, maar niet bij dit type hond. Het zijn namelijk honden waarbij er veel verharing optreedt om de wintervacht kwijt te raken.

Leer alles over jouw lieve Border Collie

Wil je álles leren over jouw Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Karaktereigenschappen

Zoals eerder gezegd zal een Border Collie mini de karaktereigenschappen van de ouders overnemen. Ook de kleinere versie zal heel energiek en blij zijn. Het zijn nog steeds honden die herdershonden als ouders en voorouders hebben en ook het herders instinct zal bij de Border Collie mini dus aanwezig zijn.

Het is daarom goed om hier goed op te letten tijdens het opvoedproces. Dit kan namelijk ook gebruikt worden door de Border Collie mini op kinderen of andere dieren. De belangrijkste manier om dit te voorkomen is door te voorkomen dat je hond zich gaat vervelen. 

Makkelijk te trainen

Net als de Border Collie zelf zal de Border Collie mini ook heel makkelijk en goed te trainen zijn. De intelligentie van de Border Collie wordt ook in dit type ras gewoon doorgegeven. Ze willen dus heel hard werken en vinden het geweldig om met je samen dingen te doen. De Border Collie mini wil graag nieuwe trucjes leren en pakt alles razendsnel op.

Het is verstandig om zodra het mogelijk is naar puppycursus te gaan met je Border Collie mini. Op deze manier kun je met de juiste hulp een goed opgevoede hond krijgen en probleemgedrag drastisch verminderen.

Vertrouwde fokker vinden

Als je een Border Collie mini wilt kopen, is het vinden van een erkende fokker via de rasvereniging niet mogelijk. Dit is omdat het ras nog niet is geaccepteerd door de vereniging. De beste manier om een goede en gezonde pup bij een vertrouwde fokker te kopen, is door te bekijken hoe de accommodatie eruit ziet waar de pups verblijven.

Kijk ook naar de ouderdieren en hoe deze verzorgd worden. Verder is het ook goed om de stamboom van de honden na te kijken en navraag te doen over eventuele onderzoeken naar erfelijke aandoeningen en ziekten. Zo kun je jezelf het beste de garantie voor een gezonde puppy geven.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload