Home | Maak kennis met de grijze Border Collie (lang artikel)

Maak kennis met de grijze Border Collie (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Aangezien er heel veel verschillende soorten Border Collie kleuren zijn, waaronder de Border Collie grijs, is er voor heel veel verschillende hondenliefhebbers wel een kleur te vinden die je mooi vindt. Zo is er natuurlijk de klassieke zwart-witte Border Collie, maar is er ook een bruin-witte variant en een zogenoemde merle versie van dit type hond.

De reden dat er zoveel verschillende kleuren te vinden zijn, is puur omdat er bij het fokken van deze honden in het verleden niet naar de mooiigheid van de hond gekeken werd. De Border Collie is van oudsher een werkhond en daarbij maakte het dus niet uit hoe deze er precies uitzag. Dit is vandaag de dag nog steeds de gedachte achter de hond en is dan ook waarom je zoveel keuze hebt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Verschillende Border Collie kleuren

De meest populaire kleurcombinatie is de zwart-witte variant van de Border Collie. Deze komt het meeste voor en is bij vele mensen dan ook nog steeds de favoriet. Toch zijn er ook steeds meer andere kleuren die stijgen in populariteit. Zo is de bruin-witte Border Collie ook geliefd en willen steeds meer mensen een wat zeldzamere merle variant.

De Border Collie grijs is ook wel bekend als de Border Collie blue merle. Dit is een vrij zeldzame kleur tegenwoordig waar dit vroeger niet zo was. Zoals gezegd maakte het vroeger minder uit welke kleur de Border Collie had, als het werkvermogen maar groot genoeg was. Waar vroeger de merle kleuren heel veel voorkwamen, is dit tegenwoordig niet meer zo.

Vind de specifieke fokker

Als je een Border Collie grijs wilt aanschaffen, moet je hoogstwaarschijnlijk goed zoeken om een fokker van dit type Border Collie te vinden. De Border Collie grijs is zoals gezegd een merle kleur en hierbij moet de fokker heel goed opletten bij het fokken. De ouderdieren mogen namelijk niet beide een merle zijn. Dit mag maar bij 1 van de ouders het geval zijn.

Als er toch gekruist wordt met 2 merle’s dan is de kans groot dat de puppy’s met grote afwijkingen geboren worden. Het kan zelfs zijn dat de puppy’s dood geboren worden. Dit is dan ook waarom een fokker heel goed in de stamboom moet onderzoeken of het merle gen aanwezig is bij een Border Collie of niet.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Collie wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Border Collie merle

Het woord merle is nu al een paar keer gevallen en misschien is het dan wel handig om even uit te leggen wat dit precies is. De Border Collie grijs, ook wel de blue merle, is een type hond waarbij de vachtkleur wit met verschillende tinten zwart en grijs gecombineerd is.

Bij dit type Border Collie mag volgens de rasstandaard de witte kleur niet overheersen. De verschillende tinten zwart en grijs kunnen overal op het lichaam voorkomen. Het is bij een blue merle ook zo dat de vacht onder de zwarte en grijze vlekken licht grijs is en niet wit.

Verzorging van de vacht

Net als bij andere kleuren heeft ook de Border Collie grijs een ondervacht en bovenvacht die beide weerbestendig zijn. De vacht van dit type hond heeft niet extreem veel verzorging nodig als je het goed bijhoudt. Het is wel verstandig om 1 keer in de week de vacht goed te borstelen zodat er geen klitten ontstaan.

Op plekken waar de haren langer worden zoals de oren, oksels, staart en achterpoten is het belangrijk om extra aandacht te besteden. Vooral de oren moeten goed schoon gehouden worden om infecties te voorkomen. Het beste is de haren in de oren wat korter te houden om te voorkomen dat vuil zich hierin ophoopt.

Actieve en slimme honden

De Border Collie grijs is qua karakter hetzelfde als alle andere Border Collies. Het zijn hele actieve honden die super leuk en ook enorm slim zijn. Voor je een Border Collie in huis haalt, moet je daarom goed bekijken of je aan de behoeftes van dit type hond kunt voldoen. Je zult namelijk de Border Collie grijs alle mogelijke beweging moeten kunnen geven.

Per dag moeten Border Collies minimaal een uur kunnen rennen om de energie kwijt te kunnen. Dit is dan niet gewoon wandelen, maar echt rennen. Dit maakt het echt een hond die geknipt is voor een actieve familie met veel ruimte om het huis.

Consequent met opvoeden

Wanneer het over opvoeding van de Border Collie grijs gaat, moet je hier ook consequent mee zijn. Het heeft geen zin om te schreeuwen tegen dit type hond, aangezien ze hier nerveus en angstig van kunnen worden. Het is wel belangrijk dat je de Border Collie grijs op de juiste manier opvoedt en de nodige uitdagingen biedt zowel op mentaal als fysiek vlak.

Beweging is belangrijk, maar omdat ze zo slim zijn, zijn hersenspellen ook dingen die je niet mag overslaan. Ze trucjes leren kan zo’n spel zijn, maar er zijn ook speeltjes ontwikkeld die je Border Collie kunnen uitdagen. 

Leer alles over jouw lieve Border Collie

Wil je álles leren over jouw Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Ziekten en erfelijke aandoeningen

Als het op de ziekten en erfelijke aandoeningen aankomt van de Border Collie grijs, zijn deze redelijk algemeen zoals bij de andere kleuren. Bij dit type hond komt heupdysplasie veel voor en is het ook niet ongewoon dat op latere leeftijd doofheid ontstaat. Verder zijn Border Collies ook gevoelig voor epileptische aanvallen en huidallergieën.

Als je zeker wilt zijn dat je een pup koopt vrij van erfelijke aandoeningen, kun je het beste naar een erkende fokker gaan. Zo’n fokker controleert de ouderdieren op verschillende erfelijke aandoeningen en de rasvereniging bepaalt wanneer een ouderdier wel of niet gebruikt mag worden.

Goede en gezonde pup

Wanneer je een Border Collie grijs wilt kopen, zul je hiervoor een op zoek moeten naar een fokker die dit type hond fokt. Wil je bij een erkende fokker een pup kopen, dan kun je het beste op de website van de rasvereniging kijken. Hier staat een lijst op van fokkers die fokken volgens de standaard die door de vereniging opgezet is.

Door te kiezen voor dit type fokkers, weet je dat een gezonde pup in huis haalt die goed gesocialiseerd is. Zo ben je al goed op weg naar het opvoeden van een trouwe viervoeter die goed luistert en lief is voor je omgeving.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Border Collie grijs 

Maak kennis met de Border Collie grijs 

De Border Collie Grijs, een prachtig en intelligent ras, heeft de harten van hondenliefhebbers over de hele wereld veroverd. Deze honden staan bekend om hun buitengewone intelligentie en indrukwekkende werkethiek. In dit artikel willen we je graag voorstellen...

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload