Home | Lees hier alles over de kortharige Border Collie

Lees hier alles over de kortharige Border Collie

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het ras Border Collie komt er in allerlei soorten en maten en er bestaat zelfs een kortharige Border Collie voor de mensen die liever wat minder haar in huis willen. Er zijn maar weinig hondenrassen waarbij er zoveel keuze is als het op kleur en vacht aankomt en dat is dan ook precies waarom dit ras zo mateloos populair is. Er is door de rasvereniging van de Border Collie een rasstandaard opgezet waar zuivere en echte Border Collies aan moeten voldoen.

Als deze standaard door een fokker steeds weer goed bereikt wordt, kan een fokker als een erkende fokker te boek komen te staan. Dit is een manier om aan kopers van Border Collies te laten zien dat het een vertrouwd adres is.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

2 soorten vachten

Als het op de vacht aankomt, zijn er 2 verschillende soorten Border Collies. Zo zijn er de (matig) langharige en de kortharige Border Collie. In beide gevallen is de ondervacht mooi kort, zacht en dicht. Hierdoor blijven de honden lekker warm ook als het koud is buiten. De bovenvacht is dan weer dicht en middelmatig dik.

De lengte ervan is dan het enige verschil bij de (matig) langharige en de kortharige Border Collie. Daarbij zijn bij beide vachttypes alle kleuren mogelijk. Het belangrijkste is daarbij wel dat de witte kleur niet mag overheersen als een Border Collie wil voldoen aan de rasstandaard.

Kortharige Border Collies steeds populairder

Over het algemeen komen matig langharige Border Collies vaker voor dan kortharige Border Collies. De kortharige versie wordt wel steeds populairder en deze zijn ook steeds meer te zien op de wedstrijden voor Border Collies. De kortharige Border Collie heeft overal op het lichaam de korte haren waar dat bij de matig langharige kan verschillen.

Dit houdt in dat de hond ook bij de wangen, poten, staart en oren kortere haren heeft. Dit maakt de verzorging wel een stuk gemakkelijker en sneller dan bij een (matig) langharige Border Collie.

Verschillende kleuren mogelijk

Of een kortharige Border Collie iets voor jou is, hangt ook veel af van je persoonlijke voorkeur. Niet iedereen vindt een kortharige mooi, waar de ander dit juist wel mooi vindt. Het is een kwestie van smaak en aangezien er van alles mogelijk is, zit er altijd wel een mooie Border Collie versie tussen voor jou. Ook qua kleuren is er een heel gevarieerd aanbod.

Er zijn kortharige Border Collies in de kleur zwart-wit, bruin-wit en ook een merle versie is mogelijk. Ook hierin is het vooral welke kleur jou het meeste aanspreekt. Als je het niet zeker weet, kun je even bij een aantal fokkers langs om te bekijken welke kleur je het mooist vindt.

Een kortharige merle

Misschien weet je niet helemaal wat een kortharige Border Collie merle is. Dit is een kleursoort waarbij de basiskleur van de hond in verschillende tinten op het lichaam van de hond terug te vinden is als vlekken. Als een hond dus zwart als basiskleur heeft, is dit een blue merle waarbij grijs zwarte vlekken over het hele lichaam te vinden zijn.

Dit kan ook met bruin waarbij het een kortharige Border Collie chocolate merle genoemd wordt. Het is ook mogelijk dat een kortharige Border Collie 3 kleuren heeft, een tricolor. Dit heet ook wel tan en in de meeste gevallen is de 3e kleur bruin. Deze kleur zal vooral op de aftekeningen langs de ogen en wangen te zien zijn.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Collie wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Eenvoudig te verzorgen

Het fijne aan de kortharige Border Collie is dat je qua verzorging helemaal niet zo lang bezig bent om de vacht gezond en mooi te houden. Het is wel zo dat je de hond regelmatig moet borstelen, maar je hoeft je minder zorgen te maken over klitvorming zoals dat bij de langharige Border Collie wel het geval is.

Bij een kortharige Border Collie kun je het beste een zachte borstel of rubberen borstel gebruiken. Hiermee zorg je voor een goede doorbloeding van de huid, maar is het toch fijn voor de hond om ermee geborsteld te worden.

Het wassen van de Border Collie

Over hoe vaak een kortharige Border Collie gewassen mag worden, bestaat best wat discussie. Over het algemeen is het het beste om je Border Collie 1 keer in de 3 maanden te wassen. Hiervoor moet je wel hondenshampoo gebruiken.

Dit is omdat mensen shampoo juist voor mensen gemaakt is en daardoor niet geschikt is voor een hondenvacht of huid. Zorg er ook voor als je Border Collie veel buiten is dat deze goed opdroogt alvorens deze weer naar buiten gaat. Een natte vacht maakt de hond veel vatbaarder en is de kans een stuk groter dat hij of zij ziek wordt.

Leer alles over jouw lieve Border Collie

Wil je álles leren over jouw Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Karakter blijft hetzelfde ongeacht vacht

Als je naar de verschillende vachttypes kijkt, heeft dit verder geen uitwerking op het karakter van de hond. Alle Border Collies zijn in principe werkwillige honden die intelligent zijn en jou als baasje graag willen pleasen, dus ook de kortharige Border Collie.

Je keuze voor een Border Collie hoeft dus niet gemaakt te worden op basis dat het karakter bij het ene type anders is dan bij het andere. Wat een groot verschil maakt in het karakter is hoe je de hond zelf opvoedt en hoeveel aandacht en beweging deze krijgt. Door veel met de kortharige Border Collie te doen, zal deze makkelijk zijn in de omgang en zul je geen gedragsproblemen hoeven te verwachten.

Een leuke actieve hond

Kortom, een kortharige Border Collie is perfect voor iedereen die een leuke actieve hond in huis wil halen. Als je de opvoeding van je Border Collie goed aanpakt, zal je een trouwe kameraad voor het leven hebben. Dit is ook precies waarom veel mensen steeds weer opnieuw kiezen voor dit type hond.

Let wel op dat je wel al wat ervaring met het opvoeden van jonge honden moet hebben voor je dit type ras in huis haalt. Anders zul je er namelijk nog veel werk mee krijgen wat kan leiden tot irritaties. Met een kortharige Border Collie heb je wel nog minder werk als het op de verzorging aankomt, mocht dit een doorslaggevende factor zijn.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Border Collie grijs 

Maak kennis met de Border Collie grijs 

De Border Collie Grijs, een prachtig en intelligent ras, heeft de harten van hondenliefhebbers over de hele wereld veroverd. Deze honden staan bekend om hun buitengewone intelligentie en indrukwekkende werkethiek. In dit artikel willen we je graag voorstellen...

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn. Zit jij eraan te denken...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload