Home | Schotse Border Collie: een geweldige hond

Schotse Border Collie: een geweldige hond

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Border Collie is een prachtige, actieve en bovenal slimme hond. De oorspronkelijk Schotse hond is een uiterst geschikt beest voor het platteland, maar ook als huisdier is het beestje geschikt, mits het beest genoeg actief kan zijn.

Zit jij eraan te denken om een Schotse Border Collie aan te schaffen, dan is het belangrijk om je goed in te lezen over de viervoeter. In dit artikel behandelen we alles over de Schotse Border Collie.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Collie nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Border Collie!

Een echte schapendrijver

De Schotse Border Collie is eigenlijk een lichte versie, of het kleine broertje, van de Australische Herder (Australian Shepherd), met als grootste verschil de staart en de kleur. Waar de ‘Aussie’ een vacht heeft met zo af en toe wat spikkels, is de Schotse Border Collie vooral tweekleurig.

En waar de Australische herder een wat korter lijf heeft, is de Schotse Border Collie wat langer en slanker. Het beest kan daardoor rennen met enorme snelheden. Kortom, het beest is de perfecte herder.

De geschiedenis van de Schotse Border Collie

De Schotse Border Collie heeft een bijzonder interessante geschiedenis. Het beest heeft een lange historie en is ontstaan uit een mix tussen verschillende Romeinse hondensoorten en de honden die nog afstammen van de honden die de Vikingen naar Groot-Brittannië brachten.

De twee hondenrassen kwamen samen in het grensgebied tussen het huidige Engeland en Schotland en daar dankt het beest ook de naam aan: Border.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Collie wordt ook uitgebreid behandeld in Border Collie Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Gefokt om te werken als schaapherder

Het belangrijkste doel van het fokken van de Collie was natuurlijk om de schapen te drijven. De boeren in het grensland van Engeland en Schotland hielden voornamelijk schapen, beesten die in dat weer bijzonder goed gedijen. Maar soms hoedden de Collies ook koeien en andere kuddes.

De Schotse betekenis van het woord ‘Collie’ is dan ook hetzelfde als ‘herder’. Mensen met een Border Collie zullen zich soms kunnen irriteren aan het instinct van het beest: de Collie zal niet alleen kuddes schapen hoeden, maar ook kinderen en soms zelfs volwassenen.

Populair als hond van de adel

Hoewel de Border Collie dus ook gewoon bekend had kunnen worden als ‘Schotse herder’, heeft de geschiedenis van het beestje niet stilgestaan. In de 19e eeuw begon de Engelse adel interesse te tonen in het beest en werd het steeds meer als huisdier gehouden.

Het beest werd later ook ingezet voor andere doeleinden omdat het een bijzonder intelligent en makkelijk te trainen beest is: als politiehond, als speurhond en voor het opsporen van drugs en ander materiaal. De viervoeter komt ook voor als blindengeleidehond.

Verzorging van de Schotse Border Collie

Een van de belangrijkste aspecten die een Border Collie nodig heeft is: bewegen. De hond is bijzonder actief en het is dus van belang dat het beest dagelijks meerdere malen wordt uitgelaten.

Het beestje is eigenlijk niet zo goed geschikt voor kleine appartementen en voor een baasje die geen zin heeft om het beest veel uit te laten. Het liefst is het beest bezig op het platteland, want daarvoor werd het beest natuurlijk ook gefokt.

Verzorging van de haren en poten

Het is belangrijk om de Border Collie zo af en toe te borstelen. Op die manier blijft de vacht mooi. Ook moeten zo af en toe de tanden worden gepoetst om de ingewanden van het beest gezond te houden: dat staat namelijk direct met elkaar in verband.

Ook is het aan te raden om regelmatig de pootjes te controleren op te lange teennagels: dat kan vaak vervelend zijn voor een hond. Daarnaast is het ook goed om de oren goed schoon te houden om infecties tegen te gaan.

Leer alles over jouw lieve Border Collie

Wil je álles leren over jouw Border Collie? Bekijk dan ook het Border Collie Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Leeftijdsverwachting en gezondheid

Net als veel rashonden heeft ook de Border Collie een aantal serieuze erfelijke aandoeningen die zich kunnen voordoen na een jaar of 5 à 7. Er kunnen problemen optreden met de heupen en ellebogen  van het beest, maar ook epilepsie, verlamming en artrose zijn niet onbekend.

Als je het beestje goed verzorgt en er regelmatig mee naar de dierenarts gaat, zal hij behoorlijk lang gezond blijven: een Schotse Border Collie leeft zo tussen de 12 en 15 jaar.

Opvoeding van de Schotse Border Collie

Een van de redenen waarom het beest zo bijzonder populair is, is het feit dat hij enorm van aandacht houdt. Het beest is bijzonder actief, maar ook intelligent en kan zo flink wat kunstjes worden aangeleerd zonder er moe van te worden.

Het beest is enorm aanhankelijk, aaibaar en goed te knuffelen. Neem je een Schotse Border Collie als pup, dan zal hij zijn hele leven van je houden.

Hoederinstinct en andere nadelen

Het is belangrijk om een Schotse Border Collie zijn hoederinstinct op tijd af te leren. Het kan namelijk erg vervelend worden: ze kunnen gaan happen naar de hakken van mensen als ze niet in de maat lopen, zoals ze dat genetisch ook bij schapen zouden doen.

Ook is het belangrijk dat het beest van meet af aan niet eenkennig wordt en is een puppytraining een goede manier om het beest ietwat te disciplineren.

Opvoeden tot grote hoogtes

Jarenlang zijn Schotse Border Collies gefokt op hun intelligentie en helemaal niet op hun uiterlijk. Het ging de fokkers vooral om de slimheid en het brein van de honden dan om of het beest er al dan niet mooi uitzag. Ook de flexibiliteit en de snelheid van de hond waren belangrijk.

Vanwege de intelligentie van de Schotse hond is het mogelijk het beest op te voeden tot grote hoogtes. Er zijn veel Schotse Border Collies die geschitterd hebben in grote Hollywood hits.

De Schotse Border Collie: een prachthond

Als we een slotsom moeten maken, dan kunnen we zeker stellen dat deze Schotse herder uit het grensgebied echte een prachthond is. Niet alleen zijn ze uiterst geschikt voor het leven in een gezin met veel kinderen in een actieve setting, maar ook hebben ze een goede werkmentaliteit.

Schotse Border Collie honden worden ingezet om bommen te herkennen, maar ook drugs op te sporen en bijvoorbeeld als blindengeleidehond.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Collie?

Bekijk dan het Border Collie Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Collie wilde weten in één compleet e-book!”

Border Collie Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Border Collie!

  • Wil je een Border Collie kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Collie zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Collie trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Collie de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Collies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Collie Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Border Collie Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Border Collie Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload